20 °C, 1.7 m/s, 92.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavu savos svētkos pieskandinās LLU pirmkursnieki
Jelgavu savos svētkos pieskandinās LLU pirmkursnieki
01/10/2008

Trešdien, 1. oktobrī pulksten 14.45 Jelgavas pils pagalmā izskanēs tradicionālie Azemitologa svētki – augstskolas pirmkursnieku tikšanās ar zinību vīru, kura vārds pirms 39 gadiem atvasināts no tā laika fakultāšu nosaukuma pirmajiem burtiem vai zilbēm.

Nepilnos četros gadu desmitos ir mainījies gan fakultāšu skaits, gan to nosaukumi, taču tradīcija ik rudeni oktobra pirmajā dienā rīkot krāšņus, ar studentiem piemītošu jautrību pilnus svētkus, ir saglabājusies. Turklāt gandrīz visus šos gadus, tikai ar dažiem izņēmumiem, galvenās personas – Azemitologa tēlā ir iejuties Veterinārmedicīnas fakultātes profesors Edgars Liepiņš. Arī šoreiz viņa ierašanos lepnā karietē 270 gadus senās, bet universitātes ļaužu vienmēr mīlētās Jelgavas pils pagalmā ar skaļām ovācijām sveiks vairāk nekā 1 000 jauno studentu, kuri mācības sākuši kādā no pilna laika pamata studiju programmām deviņās fakultātēs. Visi viņi šajos svētkos ir gatavi apliecināt savu piederību valstī trešajai lielākajai universitātei, kas pošas 70 gadu jubilejai, un Latvijas studentu galvaspilsētai – Jelgavai.

Svētku norises vietā studenti no savas fakultātes ēkas vai dienesta viesnīcas pa pilsētas ielām tradicionāli ierodas teatralizētā gājienā, ko pavada neiztrūkstošie sajūsmas saucieni, tauru skaņas un bungu rīboņa, ko nevar nepamanīt gandrīz vai ikkatrs jelgavnieks, jo tie ir svētki studentu vienotībai, gudrībai, asprātībai un jautrībai. Bez tam katras fakultātes studenti svētkiem sagatavojuši četru līdz piecu minūšu garu mājas uzdevumu – priekšnesumu ar šoreiz vienojošu devīzi „Nākotne – mūsu vēlmju projekcija”, akcentējot šī brīža aktualitātes izvēlētajā specialitātē, politikā, ekonomikā, izglītībā kā Latvijā, tā Eiropā. Priekšnesumu pils pagalmā vērtēs gan pats Azemitologs, gan zvērināta žūrija. Viņi arī raudzīsies, kuras fakultātes pirmkursnieki ir vissaliedētākie, visasprātīgākie, visjautrākie un visinteresantākie satura un formas ziņā zinību vīra doto uzdevumu izpildē.
Dažādos radošos konkursos un jautrās izdarībās vairāku stundu garumā visu fakultāšu pirmkursnieki universitātes rektora un viņa vietnieku, kā arī dekānu klātbūtnē sacentīsies par tiesībām līdz nākamā gada svētkiem glabāt studentu rindās tik prestižo Azemitologa Lielo vai Mazo ceļojošo balvu.


Informāciju sagatavoja:
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.
Tālrunis 63028085, 29144960.