19.4 °C, 1.6 m/s, 93.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiEiropas Mobilitātes nedēļa Jelgavā
Eiropas Mobilitātes nedēļa Jelgavā
16/09/2008

No 6. līdz 20.septembrim Jelgavā notiek Eiropas Mobilitātes nedēļai veltīti pasākumi. Šā gada tēma Eiropā ir „Svaigs gaiss visiem – sapnis vai iespējama realitāte!” Tāpēc šogad Jelgavā galvenā uzmanība tiek pievērsta automašīnām alternatīvu un videi draudzīgu transportlīdzekļu popularizēšanai, kā arī sabiedrības izglītošanai par gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību.

No 6. līdz 20.septembrim Jelgavā notiek Eiropas Mobilitātes nedēļai veltīti pasākumi. Šā gada tēma Eiropā ir „Svaigs gaiss visiem – sapnis vai iespējama realitāte!” Tāpēc šogad Jelgavā galvenā uzmanība tiek pievērsta automašīnām alternatīvu un videi draudzīgu transportlīdzekļu popularizēšanai, kā arī sabiedrības izglītošanai par gaisa piesārņojuma ietekmi uz veselību.

Eiropas Mobilitātes nedēļa Jelgavā sākās 6.septembrī ar 3.Vienotības velobraucienu, kurā piedalījās 220 riteņbraucēji. Tāpat kā iepriekšējos gados, tā mērķis ir popularizēt velokustību mūsu pilsētā, kā arī pievērst uzmanību videi draudzīgu transportlīdzekļu izmantošanai.

Velokustības popularizēšanā liela nozīme ir veloceliņu izbūvei. Šobrīd Jelgavā ir izbūvēti veloceliņi 7,1 kilometru kopgarumā, pašlaik notiek veloceliņu izbūve apmēram 7,7 kilometru garumā, bet būvprojekti izstrādāti veloceliņiem gandrīz 10 kilometru garumā. Pēc visu veloceliņu projektu realizācijas to kopgarums Jelgavā būs gandrīz 25 kilometri.

Jelgavā ir izbūvēti veloceliņi Rīgas ielā no Kalnciema ceļa līdz pilsētas administratīvajai robežai pie Ozolniekiem 3,7 kilometru garumā, Tērvetes ielā līdz 2. dzelzceļa pārbrauktuvei apmēram 2,1 kilometra garumā un Rūpniecības iela posmā no Tērvetes ielas līdz rotācijas aplim apmēram 1,3 kilometru garumā.

Šobrīd notiek veloceliņu projektu realizācija Tērvetes iela posmā no 2.dzelzceļa pārbrauktuves līdz Baložu ielai 270 metru garumā; Brīvības bulvārī 1,6 kilometru garumā; Raiņa ielā no Tērvetes ielas krustojuma līdz LLU Sporta namam 1,4 kilometru garumā; gar J.Čakstes bulvāri posmā no LLU Sporta nama līdz Driksas tiltam 400 metru garumā; Atmodas ielā no Dobeles šosejas līdz Lapskalna ielai 1,8 kilometru garumā un no Tērvetes ielas līdz Dobeles šosejai.

Pašvaldībā ir izstrādāti veloceliņu būvprojekti Kalnciema ceļā no Rīgas ielas līdz Loka maģistrālei 3,4 kilometru garumā; Lielās ielas posmā no Dambja ielas līdz Māras ielai un Dobeles šosejas posmā no Māras ielas līdz 4.līnijai apmēram 3 kilometru garumā; Tērvetes iela posmā no Baložu ielas līdz pilsētas administratīvajai robežai 3,5 kilometru garumā.

No 8. līdz 19.septembrim Jelgavā tiek veikti gaisa piesārņojuma mērījumi Hercoga Jēkaba laukumā, RAF dzīvojamā masīvā un Aveņciemā. Pēc pagājušajā nedēļā veiktajiem mērījumiem ir noskaidrots, ka vistīrākais gaiss Jelgavā ir RAF dzīvojamajā masīvā Jelgavas 6.vidusskolas teritorijā, kur slāpekļa dioksīda saturs vidēji ir tikai 7,84 mikrogrami 1 kubikmetrā. Savukārt vislielākais – Hercoga Jēkaba laukumā rīta stundās, kad ir vislielākā autotransporta plūsma. Vidēji šis rādītājs ir 24,17 mikrogrami uz kubikmetru.
Šobrīd var apgalvot, ka Jelgavā gaisa tīrība atbilst normai, jo noteiktā slāpekļa dioksīda koncentrācija ir 200 mikrogrami uz 1 kubikmetru gaisa.

19.septembrī plkst. 14.00 – 16.00 Jelgavas 4.pamatskolas velolaukumā notiks pasākums bērniem un jauniešiem „Viss par velosipēdu!”, kurā Ceļu satiksmes drošības direkcija un aģentūra „Pilsētsaimniecība” organizē atraktīvu aktivitāti ar mērķi iepazīstināt ar nepieciešamajām prasmēm un zināšanām, lai iegūtu velotiesības.
Veikala „Eksperts” speciālisti demonstrēs, kā pareizi velosipēdu sagatavot ziemai, ko vajag prast salabot pašam, kā arī tiks demonstrēti drošības līdzekļi, kas palīdz nodrošināties pret velosipēdu zagļiem.

Savukārt 22. septembrī, tāpat kā citās Eiropas valstīs, aicinām iedzīvotājus vairāk izmantot sabiedrisko transportu un videi draudzīgos transporta līdzekļus.

Eiropā Mobilitātes nedēļa notiek no16. līdz 22. septembrim un tajā piedalās vairāk nekā 1300 Eiropas pilsētas. Vairākas starptautiskās asociācijas, organizācijas un pašvaldības, arī Jelgava, ir oficiāli izteikušas savu atbalstu šai iniciatīvai parakstot „Eiropas Mobilitātes nedēļas apņemšanos” (Hartu).

Eiropas Savienības politika gaisa kvalitātes jautājumos ir vērsta uz atbilstīgo instrumentu attīstību un ieviešanu, lai uzlabotu gaisa kvalitāti. Jau gandrīz 40 gadus Eiropas Savienība notiek pasākumi gaisa kvalitātes uzlabošanai, kontrolējot gaisu piesārņojošo vielu emisijas, uzlabojot degvielas kvalitāti un integrējot vides aizsardzības prasības transporta un enerģētikas nozarēs. Taču transporta nozare ir visstraujāk augošais enerģijas patērētājs un siltumnīcas efekta gāzu ražotājs Eiropā.

Informāciju sagatavota
Jelgavas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā