19.1 °C, 1.5 m/s, 96.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiEiropas veiksmīgākās Skolēnu mācību firmas sacenšas Zviedrijā
Eiropas veiksmīgākās Skolēnu mācību firmas sacenšas Zviedrijā
28/07/2008

Pirmdien, 28. jūlijā, no Eiropas Skolēnu mācību firmu (SMF) fināla, kurš norisinājās no 24. līdz 27. jūlijam Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, atgriezusies Latvijas SMF „Nota Bene”. Eiropas SMF finālu rīkoja Junior Achievement – Young Enterprise Europe , kurā piedalījās 560 dalībnieki no 33 Eiropas valstīm.

SMF Nota Bene un Latvijas vēstniecības Zviedrijā pārstāvis Kaspars Briškens

Pirmdien, 28. jūlijā, no Eiropas Skolēnu mācību firmu (SMF) fināla, kurš norisinājās no 24. līdz 27. jūlijam Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, atgriezusies Latvijas SMF „Nota Bene”. Eiropas SMF finālu rīkoja Junior Achievement – Young Enterprise Europe , kurā piedalījās 560 dalībnieki no 33 Eiropas valstīm.

Šogad Eiropas finālā Latviju pārstāvēja komanda no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas – „Nota Bene”. „Nota Bene” – Vineta Peimane, Elīna Miķelsone un Kristīne Stanga – kā savu biznesa ideju ir izvēlējušās interesantu sērkociņu kastīšu dizaina veidošanu un jaunu funkciju atrašanu sērkociņu kastītēm.

Komandas konsultante visa mācību gada garumā bija ekonomikas skolotāja Inta Jorniņa. Komanda Eiropas finālā izpelnījās atzinību ar savu stendu un atraktīvo produkcijas prezentēšanas veidu. Meitenes 2 dienu garumā atbildēja uz jautājumiem, prezentējot savu ideju un stendu Eiropas biznesa elites pārstāvjiem, piedalījās padziļinātajās paneļdiskusijās un iesniedza savas SMF darbības atskaiti. Eiropas konkursā „Nota Bene” piedalījās pateicoties SEB, Jelgavas Domes, Jelgavas Reģionālā Pieaugušo izglītības centra, Jelgavas izglītības pārvaldes, Sidrabenes pagasta padomes, Penkules pagasta padomes, Lattelecom, SIA Kanclers, SIA Lano Serviss, SIA Lāči, SIA Alis, SIA Aleja D, Latvijas institūta, SIA Eurosign, kluba Četri balti krekli, SIA Laine, grupas Prāta Vētra, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, A/S Jelgavas Tipogrāfijas, juridiskā biroja Glimsted un partneri, Latvijas Darba devēju konfederācijas, A/S Tallink Latvia un personāla atlases uzņēmuma SIA Workingday Latvija, kā arī individuālo atbalstītāju – Skaidrītes Bukbardes, Margaritas Zinovjevas, Birutas Ķempeles, Ilzes Osītes, Solvitas Romanovas, Viktorijas Romanovas un Pētera Uzuļa atbalstam.
SMF Eiropas finālā viesojās Junior Achievement – Worldwide prezidents Sean Rush un pārstāvji no Amerikas Savienotajām Valstīm.
Uzvaru šogad izcīnīja komanda no Vācijas „ImageBB”, kura uzņēmumiem piedāvāja veidot reprezentatīvus video materiālus.
Tika piešķirtas arī speciālbalvas no JA-YE Europe sadarbības partneriem. „Hewlett-Packard” balvu kā 2008. gada „Biznesa atbildīgākā komanda” ieguva „Infotainment” no Austrijas, kuras biznesa plāns vislabāk bija gan finansiāli sabalansēts, gan inovatīvs, gan arī tendēts un vides un sociālo atbildību. „FedEx” speciālbalvu kā labākā „Globālā ideja” ieguva „Dimension” no Lielbritānijas, kura, pēc „FedEx” domām vislabāk spētu iekļauties starptautiskajā tirdzniecībā.
SMF programmas potenciālu pierāda personāla atlases uzņēmuma SIA Workingday Latvija vadītāja Tomasa Barilo iegūtais tituls „Eiropas Gada Jaunais uzņēmējs” Junior Achievement – Young Enterprise Europe šī gada 15. maijā rīkotajā konkursā Eiropas jaunajiem uzņēmējiem – SMF programmas absolventiem.
„Skolēnu mācību firma” ir mācību nolūkos dibināts uzņēmums, kas nodarbojas ar reālu uzņēmējdarbību – ražo preces, sniedz pakalpojumus, veic firmas finanšu analīzi un grāmatvedību, mācās iekarot tirgu, pārbauda savas spējas vadīt un darboties komandā, gūst pieredzi un peļņu. Unikālā pieredze, ko jauniešu gūst šajā programmā, ir reāls pamats, lai domātu par sava biznesa uzsākšanu nākotnē.
2007./2008. mācību gadā Nacionālajā Latvijas SMF konkursā piedalījās 199 jaunie uzņēmumi, iesaistot vairāk kā 900 jauniešus.
JA-YE Europe ir Eiropas lielākā biznesa izglītības organizācija, kura apvieno 2,6 miljonus jauniešus no 40 Eiropas valstīm. Organizācija piedāvā iegūt zināšanas par uzņēmējdarbību un ekonomiku praktiskā veidā.
Junior Achievement – Latvija ir JA-YE dalīborganizācija, kuras mērķi un filozofija atbilst idejai par jauniešu biznesa izglītību, inovācijām uzņēmējdarbībā, sociālo atbildību un rūpēm par Latvijas nākotni, kura Latvijā darbojas jau 17. gadu.

Informāciju sagatavoja
Jānis Grandāns,
Junior Achievement- Latvija mārketinga vadītājs
Tālr. 67339656, mob. tālr. 29908119
,