20.4 °C, 1.5 m/s, 96.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLasīsim dzīvo vēsturi
Lasīsim dzīvo vēsturi
10/07/2008

Digitāli lasāms arī lielākais mūsu novada laikraksts „Zemgales Balss”. Meklēšanai internetā pieejami 1936.-1938.gadagājumi, bet pārlūkošanai – 1924.-1937.g.

Digitāli lasāms arī lielākais mūsu novada laikraksts „Zemgales Balss”. Meklēšanai internetā pieejami 1936.-1938.gadagājumi, bet pārlūkošanai – 1924.-1937.g.

Atklāta jauna Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija „PERIODIKA”. Pirmo reizi tiek piedāvāta iespēja elektroniski meklēt informāciju vēsturisko laikrakstu pilnajos tekstos. Pieeja tiešsaistē: www.periodika.lv. Kolekcijā iekļauti 39 laikraksti un žurnāli no 1895. līdz 1957. gadam latviešu, angļu, vācu un krievu valodās — kopā vairāk nekā 38000 numuru un 300 000 lappušu!

Šis ir pirmais posms vērienīgam projektam pakāpeniski digitalizēt un padarīt pieejamus visus Latvijā un trimdā izdotos laikrakstus, gan modernajā rakstībā, gan vecajā drukā.

Kāpēc tik nozīmīga ir tieši periodisko izdevumu digitalizācija, pamatotu argumentāciju kolekcijas atklāšanā minēja Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks: „Ir teiciens, ka vēsturi raksta uzvarētāji. Laikrakstu rakstos ir notverts laika sprīdis un fiksēta dzīvā vēsture. Nelielām tautām un nācijām tieši periodiskajos izdevumos ir daudz svarīgas informācijas valodas pētniekiem, juristiem, vēsturniekiem un citu nozaru speciālistiem.” Neapšaubāmi, 100 un vairāk gadu vecus laikrakstus interesanti būs lasīt ikvienam, kurš vēlēsies izjust laikmeta garu, nepastarpinātā veidā iepazīties ar notikumiem.

„Kolekcija aptver 5 ideoloģiski dažādus laikmetus Latvijas vēsturē, tautā pazīstamus kā “cara laiku”, “1. Latvijas Republikas laiku”, “Ulmaņa laikus”, “vācu laikus”un “krievu laikus”. Tikai palasot virsrakstus vien, jau izjūtama tā laika noskaņa.” (www.periodika.lv )

Autortiesību dēļ projekts sadalīts divās daļās – internetā pieejami darbi, vecāki par 70 gadiem, tātad līdz 1938.gadam. Visi kolekcijas laikraksti meklēšanai pieejami no Latvijas Nacionālās bibliotēkas datoriem. Gaismas tīkla ietvaros šī iespēja tiks izveidota arī citās bibliotēkās. Meklēšana pēc teksta pašlaik nav iespējama arī vecajā drukā, jo neviena programma pagaidām neatpazīst latviešu gotikas burtus.

Kolekcijā iekļauti tādi savulaik nozīmīgi laikraksti kā „Jaunākās Ziņas”, „Cīņa”, „Tēvija”, „Padomju Latvija”, „Rigasche Rundschau”, „Za Rodinu”, „Segodņa”, arī reģionālie un vietējie laikraksti „Kurzemes Vārds”, „Brīvā Venta”, „Cēsu Vēstis” un daudzi citi. Pieejamas arī Saeimas stenogrammas, Izglītības ministrijas un Iekšlietu ministrijas mēnešraksti.

Izdevumus var lasīt arī pārlūkojot, šķirot lapu pa lapai, iepriekš izvēloties nosaukumu, gadu un datumu. Programma katru rakstu automātiski atdala no kopējās lapas, to var skatīt PDF formātā vai kā tekstu, saglabāt, izdrukāt, nosūtīt pa e-pastu.
Latvijas Nacionālā bibliotēka ir viena no Eiropas digitālās bibliotēkas pamatlicējām. Krājuma digitalizācija sākta 1999. gadā un kopš 2000. gada bibliotēkā pieejamas atsevišķas digitālās kolekcijas. Šobrīd digitālajā bibliotēkā atrodamas laikrakstu, attēlu, seno karšu, grāmatu, nošu un skaņu ierakstu kolekcijas. Ir izveidots Digitālo bibliotēku Ekselences centrs un izstrādāta “Ciparotāja rokasgrāmata”, kas atzinīgi novērtēta kā ieteicoša rakstura materiāls visiem, kas vēlas veidot labas kvalitātes digitālos krājumus.

Publikācijā izmantoti materiāli no www.lnb.lv (Ilze Egle), www.periodika.lv

Informāciju sagatavoja
Dagnija Avota
Jelgavas Zinātniskā bibliotēka