20.9 °C, 2.1 m/s, 90.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiCūkmens Jelgavā
Cūkmens Jelgavā
01/07/2008

Vai Jūs gribat, lai Latvijas meži ir tīri, vai Jūs gribat, lai mežā zaļajās sūnās nemētājas pudeles, vai Jūs gribat, lai plastmasu pārstrādā un Mammadaba Jums pasaka paldies?

Lai praktiski cīnītos pret plastmasas atkritumiem mežā, A/S Latvijas valsts meži kampaņas Nemēslo mežā! galvenais varonis CŪKMENS šosezon organizē Vislatvijas aģitācijas tūri un aicina uz tikšanos 9. jūlijā plkst. 12:00 pie Jelgavas domes, Lielajā ielā 11.

„Ja nododot tukšās plastmasas pudeles, pretī varēs saņemt kaut vai pāris santīmu, mūsu mežos atkritumu daudzums jūtami samazināsies,“ ir pārliecināts Cūkmens un tāpēc par šādu sistēmus stāstīs visā Latvijā.

A/S Latvijas valsts meži Meži talku pieredze liecina, ka plastmasa sastāda līdz pat
80% no visa mežos izmestā atkritumu daudzuma, un tieši PET pudeles ir „populārākais atkritums.“

Tūres ietvaros Cūkmens viesosies 14 Latvijas pilsētās, aicinot medijus, pašvaldības vadītājus, pazīstamākos pilsētniekus un visus iedzīvotājus aktīvi iesaistīties vides sakopšanā. Centrālā pilsētas vietā Cūkmens sniegs izglītojošo informāciju par plastmasas depozītu, iepazīstinās ar vides faktiem un aicinās parakstoties veicināt pudeļu depozīta ieviešanu.

Balsot par PET plastmasas depozīta ieviešanu var arī draugiem.lv mājaslapā. Savācot tikai nieka 30 000 parakstu, var palīdzēt Latvijas dabai. Akcijai sākoties, pirmajās trīs dienās portālā atbalstu PET depozīta ieviešanai izteica vairāk kā 3000 cilvēku. Rudenī visi paraksti tiks iesniegti Vides ministram Raimondam Vējonim, kurš pagājušā gadā nodeva plastmasas pudeles Cūkmena izmēģinājuma Taras punktā, solot jau drīzumā ieviest depozīta sistēmu arī Latvijā.

PET pudeļu depozīts ir sistēma, kad lielveikalos un citur uzstādītos īpašos automātos var nodot plastmasas pudeles, pretī saņemot naudu. Šāda sistēma jau pāris gadus veiksmīgi darbojas, piemēram, mūsu kaimiņvalstī Igaunijā un ievērojami palīdzētu samazināt atkritumu daudzumu Latvijas mežos.

Vairāk

Informāciju sagatavoja:
Tomass Kotovičs,
a/s „Latvijas valsts meži”
Komunikācijas daļas vadītājs.
T. 7805432.