22.8 °C, 0.8 m/s, 75 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNotiks slāvu saulgriežu svētki
Notiks slāvu saulgriežu svētki
19/06/2008

Ceturtdien, 3.jūlijā pulksten 18:00 Pils saliņā pie LLU norisināsies Slāvu saulgriežu svētki „Kupalle”.

Slāvu saulgriežu svētki „Kupalle” ir vieni no ievērojamākajiem baltkrievu gadskārtu ieražu svētkiem līdz pat šai dienai, ko apliecina milzīgais enerģētiskais spēks, ko šie svētki iemieso jau no senatnes. Kupalle ir visīstākie tautas svētki par godu vasaras saulgriežiem. Līdzīgi svētki pastāv gandrīz visām pasaules tautām.
Katoļi šos svētkus atzīmē naktī no 23. uz 24.jūniju, savukārt pareizticīgie – no 6. uz 7.jūliju. Pateicoties kristīgās baznīcas aktīvai līdzdarbībai, paralēli īstenajam svētku nosaukumam – Kupalle, tos sāka dēvēt arī par Ivana Kupalles svētkiem, Jāņu dienu vai vienkārši Jāņiem.
Senās saulgriežu svinēšanas tradīcijas labi saglabājušās līdz pat mūsu dienām. Galvenā Kupalle jēga ir cilvēku dvēseles un miesas attīrīšana no visa ļaunā un negatīvā. Šajā laikā ikvienam jācenšas atbrīvoties no sliktām domām, attīrīt savu dvēseli un garīgi bagātināties.
Slāvu saulgriežu svētku „Kupalle” programmā paredzēts koncerts un zaļumballe. Koncertā piedalīsies Tautas deju kolektīvs „Ivuška” no Rīgas, baltkrievu ansamblis „Svitanak” no Visaginas, Lietuvas, kā arī Jelgavas baltkrievu biedrības ansamblis „Ļanok”.
Svētkus organizē Jelgavas pilsētas un rajona baltkrievu biedrība „Ļanok” un Sabiedrības integrācijas birojs ar Jelgavas pašvaldības un JPPA „Kultūra” atbalstu.

Informācija sagatavota
Sabiedrības integrācijas birojā