26 °C, 2.7 m/s, 64.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas pils jubilejai par godu izgaismos pils fasādi
Jelgavas pils jubilejai par godu izgaismos pils fasādi
29/05/2008

Foto: Ivars Veiliņš

izgaismotā Jelgavas pils dienvidu fasāde

Jelgavas pilsētas svētku laikā, 31.maija vakarā pēc Opermūzikas koncerta, tiks apgaismota Jelgavas pils Dienvidu ārējā fasāde, kas ir vērsta uz pilsētas galveno ielu.

Kultūrvēsturiskā pieminekļa fasādes izgaismošanas projekts ar devīzi “Dāvini gaismu Jelgavas pilij!” ir tapis sadarbojoties Jelgavas pašvaldībai, AS „Latvenergo” un Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU). Tā ir dāvana Jelgavas pilij – baroka pērlei Zemgalē, sagaidot tās 270. jubileju.

Plānots, ka pils fasādi izgaismos diennakts tumšajā laikā. Apgaismojuma intensitāti var mainīt un apgaismojuma elementu slēgumu iespējams variēt. Šis ir Jelgavas pils izgaismošanas projekta pirmais posms un projekts tiks turpināts.

Lai izvēlētos labāko variantu Jelgavas pils fasāžu izgaismojumam, tika organizēts projekta skiču konkurss. Tam tika pieteiktas 12 idejas. Konkursa komisija, kuras priekšgalā bija Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons un LLU rektors Juris Skujāns, izvērtējot piedāvājumus, par veiksmīgāko atzina SIA „Ekscelsiors” ideju skiču projektu. Konkursā uzvarējušais darbs kļuvis par pamatu pils izgaismošanas tehniskā projekta izstrādei un izbūvei.

Jelgavas pils ir ievērojamā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli agrīnā perioda lielākais darbs. Pils bijusi Kurzemes un Zemgales hercoga rezidence, vēlāk gubernatora mītnes vieta, Viestura piemiņas pils, bet patlaban ir LLU galvenā mītne. Turklāt Jelgavas pils ir lielākais šāda veida arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs.

Par godu nozīmīgajai pils jubilejai paredzēti dažādi pasākumi. Viens no tiem būs Opermūzikas koncerts „Jelgavas pilij 270”, kas notiks 31.maijā plkst. 21.00 Jelgavas pils pagalmā.
Koncerta programmā skanēs populārākie opermūzikas šedevri, ko izpildīs Latvijas Nacionālās operas solisti- Kristīne Zadovska, Aira Rūrāne, Viesturs Jansons un Jānis Apeinis. Par daudzbalsīgu skanējumu rūpēsies LNO koris, kas par izcilu darbu ansamblī nominēts Lielajai Mūzikas balvai 2007. gadā. Muzicēs Latvijas Nacionālās operas orķestris pazīstamā LNO kora vadītāja, diriģenta un jelgavnieka Aigara Meri vadībā.

Informāciju sagatavoja
Līga Klismeta
Preses sekretāre