24.6 °C, 0.9 m/s, 61.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNodotas vairāk kā 100 tonnas nolietoto elektropreču
Nodotas vairāk kā 100 tonnas nolietoto elektropreču
14/05/2008

Latvijas Zaļā punkta (LZP) un 29 tā sadarbības partneru kopīgi organizētajā pavasara tīrības akcijā „Nekrāj krāmus!” savāktas un otrreizējai pārstrādei nodotas vairāk kā 100 tonnas nolietoto elektropreču. Akcijā, kura no 25.marta līdz 9.maijam noritēja 35 Latvijas pilsētās, piedalījās vairāk kā 1500 dalībnieku.

Vidēji viens akcijas dalībnieks elektropreču pieņemšanas punktā nodeva 2-3 elektropreces. Aktīvākie izrādījās ventspilnieki, kur akcijā iesaistījās 228 iedzīvotāji. Savukārt Kuldīgā viena no akcijas uzvarētājām, atbrīvojoties no nevajadzīgiem krāmiem, elektropreces nodeva pat sešas reizes.

LZP valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs: „Vēlos pateikties iedzīvotājiem no visas Latvijas, kuri atsaucās Latvijas Zaļā punkta aicinājumam NEKRĀT KRĀMUS un ar katru akcijas nedēļu arvien aktīvāk uzmeklēja nolietoto elektropreču pieņemšanas punktus, tajos nododot vecos ledusskapjus, televizorus un veļas mašīnas, savu laiku nokalpojušos datorus, putekļu sūcējus, galda lampas, nolietotus gludekļus, fēnus, radioaparātus un citas vairs nelietojamas elektropreces. Daudzi akcijā piedalījās vairākkārt, turklāt iesaistīja arī paziņas. Aktīvākie iedzīvotāji attālākajos pagastos apvienoja spēkus, organizēja vietējo elektropreču savākšanas talku un gādāja transportu, lai tās kolektīvi atgādātu uz nolietoto elektropreču punktiem”.

LZP sadarbības partneru pieredze liecina, ka ar katru reizi šī akcija paliek arvien populārāka. Arvien vairāk cilvēku uzzina par elektropreču nodošanas iespējām savā pilsētā, un līdz ar to mazāk krāmu tiek atstāti pie atkritumu konteineriem, tādejādi veicinot „zaļo” ieradumu veidošanos ikdienā.

Akcijas laikā iedzīvotāji tika aicināti nogādāt nolietotās elektropreces uz elektrisko un elektronisko preču savākšanas punktiem, lai pēc tam tās nogādātu otrreizējai pārstrādei. Akcijas laikā divās kārtās kopā tika izlozētas 110 dāvanu kartes 30 latu vērtībā jaunu elektropreču iegādei. Izložu rezultāti ir atrodami LZP portālā www.zalais.lv (rezultātus skat. arī zemāk).

Šādas akcijas LZP rīko regulāri ar mērķi izveidot efektīvu sistēmu nolietoto elektrisko un elektronisko preču savākšanai no mājsaimniecībām. Nākamā akcija „Nekrāj krāmus!” plānota rudenī.

Atgādinām, ka visu cauru gadu iedzīvotāji bez maksas var nodot nolietotus televizorus, ledusskapjus, veļas mašīnas un citas sadzīves elektropreces, kas darbināmas ar elektrību vai baterijām, speciāli tam paredzētos elektrisko un elektronisko preču savākšanas punktos un eko laukumos visā Latvijā, no kurienes tās nogādā otrreizējai pārstrādei (savākšanas punktu adreses un darba laikus skatīt www.zalais.lv ).
Nodošanai atgādātās elektropreces nedrīkst būt izjauktas! Nododot elektropreces SIA „Kuusakoski”, SIA „Barks M”, SIA „Dīlers”, SIA „Al Metals” pieņemšanas punktos, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai vadītāja apliecība), lai varētu noformēt nepieciešamos dokumentus.
Akcijas informatīvie atbalstītāji ir portāli draugiem.lv un one.lv.

Plašāka informācija par akciju:
http://www.zalais.lv/lv/sabiedribai/nekraj_kramus/