17.9 °C, 0.9 m/s, 90.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU Ekonomikas fakultāte svin izlaidumu un rīko konferenci
LLU Ekonomikas fakultāte svin izlaidumu un rīko konferenci
23/04/2008

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) vienā no lielākajām – Ekonomikas fakultātē (EF) tās 40. jubilejas gadā jau nosvinēti divi izlaidumi, bet ceturtdien, 24. aprīlī pulksten 10 fakultātes ēkā Svētes ielā 18, atklās devīto starptautisko zinātnisko konferenci „Ekonomikas zinātne – lauku attīstībai – 2008”.

Jau gada sākumā fakultātē notika profesionālās augstākās izglītības bakalaura nepilna laika studiju programmas „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” izlaidums, kad diplomu saņēma pirmie 22 absolventi, kuri ieņem atbildīgus amatus valsts iestādēs, pašvaldību uzņēmumos un bankās, kā arī komercsabiedrībās un privātuzņēmumos. Savukārt pagājušās nedēļas nogalē izlaidumu svinēja vēl 163 nepilna laika trīs dažādu studiju programmu beidzēji, no kuriem lielākā daļa – 139 apguvuši akadēmisko programmu „Ekonomika”.

Izlaidumiem seko vēl viens nozīmīgs notikums – gadskārtējā starptautiskā zinātniskā konference, kas sāksies ceturtdien, 24. aprīlī un turpināsies vēl arī piektdien, 25. aprīlī. Savu dalību konferencē pieteikuši vairāk nekā 80 zinātnieku no astoņām valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Grieķijas, Polijas, Vācijas, Somijas un Zviedrijas. Konferences plenārsēdē un vairākās sekcijās zinātnieki analizēs un vērtēs tirgus ekonomiku, speciālo ekonomisko zonu ietekmi uz atsevišķu pilsētu un lauku teritoriju attīstību, dažādu lauksaimniecības kultūru ražošanas izmaksas, loģistikas infrastruktūras elementu ietekmi uz teritorijas attīstību, ekonomikas izglītības reformu un citus aktuālus jautājumus savā mītnes zemē.

Konferencē nolasīto referātu tēzes angļu un latviešu valodā ir publicētas trīs atsevišķos, starptautiski citējamos Rakstu krājumos, kuru kopējais lappušu skaits tuvojas 700. Konferences noslēgumā tās dalībnieki apmeklēs Latvijā pazīstamo dārzeņu ražošanas un realizācijas zemnieku saimniecību „Ezerkauliņi”, kas lepojas ar spēcīgu loģistikas bāzi un mūsdienīgām ražošanas tehnoloģijām.
Reizē ar konferences sākumu fakultātē svinīgi atklās arī bijušā profesora Benjamiņa Treija piemiņas auditoriju, kas piepulcēsies līdz šim zināmajai kādreizējā universitātes rektora, profesora Jāņa Vanaga piemiņas auditorijai. Valsts emeritētais zinātnieks Benjamiņš Treijs ir bijis Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, lauksaimniecības augstskolas Lauksaimnieciskās ražošanas vadīšanas katedras profesors, vadījis daudzu zinātnisko darbu izstrādi, bet pats galvenokārt pētījis produkcijas pašizmaksas, rentabilitātes, lauksaimniecības uzņēmumu optimālā lieluma un izmantošanas jautājumus, izstrādājis matemātiskās plānošanas metodes.
Godinot profesora mūža veikumu, viņa mazdēls Nils Treijs ir nodibinājis piemiņas fondu, kas jauno zinātnieku konkursa uzvarētājam piešķīris pirmo naudas balvu 500 latu apmērā. Ar fakultātes domes lēmumu par tās ieguvēju atzīta profesora darba turpinātāja, Ekonomikas katedras vadītāja, ekonomikas zinātņu jaunā doktore Modrīte Pelše.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.
Tālrunis 3028085, 29144960.