15.2 °C, 0.9 m/s, 89.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiTurpina skaidrot par grozījumiem
Turpina skaidrot par grozījumiem
28/03/2008

2. aprīlī plkst.16, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, 182.auditorijā, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, LZA Ekonomikas institūta direktore Raita Karnīte un LBAS eksperti aicinās Jelgavas iedzīvotājus uz diskusiju par sociālekonomisko un politisko situāciju valstī un skaidros Satversmes uzlabojumu būtību. Pēc diskusijas interesentiem būs pieejamas LBAS jurista Kaspara Rācenāja un LBAS ekspertes sociālos jautājumos Irinas Homko konsultācijas darba tiesību un sociālos jautājumos.

„Arodbiedrībām ir ļoti aktīvi atbalstītāji reģionos, tomēr informācija līdz Latvijas iedzīvotājiem, kas mīt ārpus Rīgas, nereti nonāk nepilnīga. Tāpēc uzskatām par savu pienākumu, doties uz Latvijas pilsētām, lai skaidrotu Satversmes uzlabojumu būtību un uzklausītu reģionu iedzīvotāju viedokli par situāciju valstī,” skaidro LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.
Jau ziņots, ka LBAS organizē informatīvo kampaņu, kuras ietvaros skaidros Satversmes grozījumu būtību un nepieciešamību. Informācijas nodrošināšanai ir izveidota parakstu vākšanai veltīta interneta vietne www.arodbiedribas.lv un izdoti informatīvie materiāli, kā arī organizētas LBAS pārstāvju tikšanās ar reģionu iedzīvotājiem.
Pirmajās divās nedēļās par LBAS rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas dotu tautai tiesības pirms termiņa atlaist Saeimu, parakstījušies 45 773 cilvēki. LBAS saka lielu paldies tiem, kuri parakstījušies un tādējādi ielikuši pamatakmeni savu tiesību nostiprināšanai pret varas patvaļu.

„Savākto parakstu skaitu vērtējam pozitīvi. Otrajā parakstu vākšanas nedēļā ir pat savākti mazliet vairāk paraksti kā pirmajā, – mēs jau prognozējām parakstu vākšanas gaitu ar augšupejošu līkni. Mēs jūtam, ka valdošā elite ir nobijusies no tautas aktivitātes, tāpēc veic virkni pretdarbību – parakstīšanās vietām ir iedzīvotājiem neizdevīgi darba laiki, publiskajā telpā, lai mulsinātu cilvēkus, tiek apspriesti citādi Satversmes uzlabošanas risinājumi. Taču mēs ticam, ka parakstus izdosies savākt un ka tauta noticēs sev un savam spēkam”, saka LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Arodbiedrību savienības izstrādātajiem grozījumiem Satversmē atbalstu izteicis gan Valsts prezidents V. Zatlers un kompetenti konstitucionālo tiesību eksperti, gan arī bijusī prezidente V. Vīķe – Freiberga, un tas nozīmē, ka tautai vēl aktīvāk jāiesaistās parakstīšanās procesā, lai beidzot konstitūcijā deklarētais, ka mūsu valstī vara pieder tautai, tiktu realizēts arī dzīvē.
„Mūsuprāt, uzlabojumi Satversmē nepieciešami, lai neļautu valdošajai elitei ignorēt sabiedrības viedokli un piespiestu Saeimas deputātus būt atbildīgiem par savu darbību, strādājot tikai Latvijas iedzīvotāju interesēs. Taču aktīvajiem Latvijas pilsoņiem noteikti ir vēl virkne savu iemeslu, kāpēc doties un parakstīties par uzlabojumiem valsts konstitūcijā. Aicinām visus, kuriem rūp, cik tiesiskā Latvijā dzīvot turpmāk, šajās dienās pārdomāt mūsu un savus personīgos argumentus, lai izdarītu pareizo izvēli,” aicina P.Krīgers
No šī gada 12.marta līdz 10.aprīlim notiek Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) izsludinātā parakstu vākšanu LBAS sagatavotajam Satversmes grozījumu projektam, kas paredz grozīt Satversmes 78. un 79. pantu. Lai grozījumus iesniegtu Valsts prezidentam, nepieciešams savākt gandrīz 150 000 balsstiesīgo iedzīvotāju parakstu. Šobrīd ierosināt referendumu par Saeimas atlaišanu var tikai Valsts prezidents. Arodbiedrību piedāvātie Satversmes uzlabojumi dod iespēju mainīt šo kārtību un ļaut arī tautai ierosināt referendumu par Saeimas atlaišanu. „Tas ir demokrātiski un lietderīgi. Tautai nav jāpacieš politiķi, kas nevēlas darboties atbilstoši tās interesēm,” uzsver LBAS vadītājs.

LBAS izveidotajā interneta vietnē www.arodbiedribas.lv iespējams iepazīties ar Satversmes grozījumu pilno tekstu, kā arī iegūt informāciju par parakstu vākšanas vietām un laikiem. Tāpat papildus informāciju iespējams iegūt pa bezmaksas uzziņu tālruni 80008024.

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lorence,
LBAS sabiedrisko attiecību vadītāja
29383038