15.2 °C, 0.9 m/s, 89.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiCilvēki ar invaliditāti pielietos apgūtās prasmes
Cilvēki ar invaliditāti pielietos apgūtās prasmes
27/03/2008

projekta „Profesionālās izglītības pieejamības uzlabošana invalīdiem Zemgales reģionā” dalībnieks

projekta „Profesionālās izglītības pieejamības uzlabošana invalīdiem Zemgales reģionā” dalībnieks

Ceturtdien, 27. martā, 38 cilvēki ar invaliditāti no Zemgales reģiona sāks darbu prakses vietās, kuras tiek nodrošinātas projekta „Profesionālās izglītības pieejamības uzlabošana invalīdiem Zemgales reģionā” ietvaros.

Atsaucīgi uzņēmumi un iestādes, kuri apņēmušies nodrošināt jaunos speciālistus ar prakses vietām, ir no visa Zemgales reģiona – Jelgavas pilsētas dome, Ozolnieku novada dome, Ķekavas pagasta padome, Vecumnieku pagasta padome, Jaunjelgavas pilsētas ar lauku teritoriju dome, Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, Jelgavas 3.pamatskola, Līvbērzes vidusskola, Auces Pieaugušo izglītības un informācijas centrs, Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde, Bauskas pilsētas dome: Bauskas pilsētas daudzfunkcionāl ais rehabilitācijas centrs “Ābele”, Bauskas pilsētas Sociālais dienests, A/S „Jelgavas mašīnbūves rūpnīca”, SIA “Maxima”, SIA „AVK FUN”, SIA “Tīkla Eksperts”, IK “Sudraba Adatiņa”, SIA “BAC Metal”, Sieviešu invalīdu organizācija “Zvaigzne”, SIA „Iecavas Optika”, SIA „BRJ-AUTO”, SIA „EKOS-M”, SIA „LITAGRA”, SIA „ Lattelekom BPO” un SIA „Koks un Komforts”. Atsevišķi uzņēmumi ar prakses vietām nodrošinās vairākus projekta dalībniekus. Daži praktikanti jaunās prasmes pielietos darbavietās, kur darbojošies jau līdz šim. Tomēr ir atsaucība arī no iestādēm un uzņēmumiem, kuros cilvēkus ar invaliditāti nodarbinās pirmo reizi. Projekta vadītāji par to ir gandarīti, jo notika vairāki informatīvie semināri uzņēmējiem, lai veidotu kopīgu izpratni par invalīdu nodarbinātības vēlmēm un iespējām.

Ozolnieku novada domes izpilddirektors Jānis Kažotnieks informē, ka ar prakses vietām novadā tiks nodrošināti divi cilvēki ar invaliditāti – Ozolnieku novada informācijas centrā un Branku apkalpošanas centrā izvietotajā datorcentrā.
Viens no projekta dalībniekiem savas iemaņas pielietos praksē Ozolnieku novada informācijas centrā. Darbinieks jaunās iemaņas izmantos informācijas apkopošanā par novada vēsturi, piedalīsies tās apstrādē un sagatavošanā, palīdzēs informēt novada iedzīvotājus un viesus par notiekošo novadā.
Savukārt Branku apkalpošanas centrā, kur kopš 2007.gada rudens ir ierīkots datorcentrs, praktikants sniegs konsultācijas Interneta un datoru lietotājiem. Datorcentrā darba vide ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, piekļūšanai izbūvēts lifts.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktore Ilze Vilkārse stāsta, ka skola beidzot izmantos savas iespējas, uzņemot savā vidū darbiniekus ar kustību traucējumiem, jo skola ir aprīkota gan ar ārējo, gan iekšējo uzbrauktuvi, gan invalīdu tualeti pirmajā stāvā. Projekta laikā diviem apmācītajiem speciālistiem plāno uzdot datortīklu administratora palīgu pienākumus. Praktikanti piedalīsies informācijas sagatavošanā elektroniskā veidā un veiks dažādu datu analīzi. Darbinieki jaunās datoriemaņas pielietos papildinot skolas elektronisko datu bāzi un piedaloties skolas mediatēkas veidošanā.

Jelgavas 3.pamatskolas informātikas skolotāja Laura Žukauska ar praktikanti plāno veidot datu bāzi, kas būtu līdzīga skolvadības sistēmai „e-klase” un atvieglotu skolotāju darbu gan sekmju lapu izveidē, gan dažādu atskaišu gatavošanā; turklāt MS Excel programmā tiks izstrādātas veidnes ar formulām. Prakses vadītāja cer darba procesā uzsākt darbu arī pie skolas mājas lapas izveides.

A/S „Jelgavas mašīnbūves rūpnīca” direktors ražošanas jautājumos Nikolajs Dubovs cer, ka prakses laikā tiks pilnveidota uzņēmuma datu bāze un praktikants varēs pildīt šīs bāzes koordinatora funkcijas.

Prakse turpinās līdz 12. jūnijam un līdz šim apmācītie projekta dalībnieki ir apguvuši profesionālās izglītības programmas Datorsistēmas un Programmēšana, kuras tika izstrādātas un pielāgotas e-apmācību metodei un dod iespēju tās izmantotājiem mācīties mājās. Turklāt izglītības pieejamības nodrošināšanai kursu dalībniekiem uz apmācību laiku datori tika uzstādīti mājās un nodrošināts Interneta pieslēgums.

Projekta dalībniekiem pēc izglītības programmu absolvēšanas ir iespēja plānot studijas augstākās izglītības mācību iestādēs. Un, protams, paveras iespējas iekļauties darba tirgū, izmantojot jauniegūto specialitāti. Projekta vadītāji cer, ka prakses vieta vairākiem audzēkņiem varētu kļūt arī par nākošo darba vietu.

Projekta kopējās izmaksas ir 325 010,47 latu un visu šo summu apmaksās no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.

Informāciju sagatavoja
Projekta vadītāja
Ingrīda Muraškovska
63012157