20.6 °C, 0.2 m/s, 83.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU Jelgavas pils jubilejas pavasarī ciemos gaida nākamos studentus
LLU Jelgavas pils jubilejas pavasarī ciemos gaida nākamos studentus
10/03/2008

Students in park of Jelgava palace

Foto: Jānis Kupčs

Piektdien, 28. martā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) ļaudis gadskārtējā Atvērto durvju dienā Jelgavas pilī gatavojas uzņemt ciemiņus – Latvijas vidusskolu un arodizglītības iestāžu audzēkņus, kuri gaidāmajā vasarā plāno papildināt augstskolas vairāk nekā 8 400 studentu lielo saimi.

Atšķirībā no iepriekšējo gadu Atvērto durvju dienām, šīs solās būt īpašas ar to, ka nākamie studenti Jelgavas pilī ciemosies tās 270. jubilejas pavasarī. Tālab neaizmirstamus iespaidus sagādās pērnajā gadā atjaunotā kolonāde pils Ziemeļu spārnā, pils un universitātes muzeja, kā arī Kurzemes hercogu kapeņu apmeklējums, fotografēšanās Eiropas nozīmes kultūrvēsturiskā objekta fasādes fonā. Turklāt šogad 1. augustā, kas būs reflektantu iesniegumu reģistrācijas pēdējā diena, iecerēta Uzņemšanas nakts programma. Tas nozīmē, ka dokumentus no nākamajiem studentiem pieņems vēl krietni pēc pulksten 18, ļaujot romantiskā noskaņojumā izstaigāt pils gaiteņu un stāvu labirintus, paklausīties atbilstošu mūziku, kā arī padejot.

Bet Atvērto durvju dienā universitātes aulā – kādreizējā Jelgavas pils Svētku zālē ar modernas elektroniskās aparatūras palīdzību iecerēts demonstrēt video materiālus par studijām, brīvā laika pavadīšanas iespējām un sadzīvi Latvijas studentu galvaspilsētā Jelgavā. Te izskanēs augstskolas studentu pašdarbības kolektīvu neliels apsveikuma koncerts, kā arī notiks Atvērto durvju dienas dalībnieku tikšanās ar universitātes vadību un fakultāšu dekāniem, kuri iepazīstinās ar uzņemšanas noteikumiem un piedāvātajām studiju programmām.

Dienas turpinājumā ciemiņi kopā ar pašreizējiem studentiem – novadniekiem varēs apmeklēt ikvienu no deviņām fakultātēm, piedalīties dažādos konkursos, apskatīt lielākās mācību auditorijas, laboratorijas, bibliotēku, sporta namu ar peldbaseinu, dienesta viesnīcas, kā arī citus universitātes objektus Jelgavā. Lauku inženieru fakultātē, piemēram, apskates vērtas ir nupat kā rekonstruētās zīmēšanas un maketēšanas telpas, kas izvietotas divos stāvos viena virs otras. Savukārt Meža fakultātē tieši šinī laikā būs apskatāma fakultātes un Zemgales virsmežniecības kopīgi iekārtotā medību trofeju izstāde, bet LLU Sporta klubā risināsies tā dibināšanas 50.gadskārtai veltītā konference „Sports un fiziskās aktivitātes augstskolā”.
Tiekoties ar studentu Pašpārvaldes un Uzņemšanas komisijas pārstāvjiem, Atvērto durvju dienas dalībnieki varēs saņemt universitātes žurnāla „Plēsums” speciālizdevumu, uzņemšanas noteikumus, visu deviņu fakultāšu reklāmas bukletus, kā arī aizpildīt tradicionālo aptaujas anketu, lai uzrādītu izplatītākos informācijas avotus par LLU.

Pērnajā gadā Atvērto durvju dienā LLU pavisam ciemojās 954 jaunieši, pārsvarā no Zemgales reģiona, kā arī no Cēsu, Ogres, Rīgas un Liepājas rajona. Mazāk atsaucīgi bija Ludzas, Gulbenes, Rēzeknes un Daugavpils rajona vidusskolēni. Tālab no Latgales rajoniem LLU ir arī vismazāk jaunuzņemto studentu, lai gan tieši šinī reģionā ir vislielākais pieprasījums pēc kvalificētiem speciālistiem tādās nozarēs kā lauksaimniecība, mežsaimniecība, pārtikas pārstrāde un veterinārmedicīna, specialitātēs, ko Latvijā var apgūt vienīgi lauksaimniecības augstskolā Jelgavā. Turklāt minētajās studiju programmās LLU ir visvairāk valsts finansēto studiju vietu. Arī nākamajā studiju gadā LLU par valsts līdzekļiem pilna laika pamatstudijās varēs studēt 750, bet maģistrantūrā – 255 jaunie studenti.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.
Tālrunis 63028085, 29144960.