22.8 °C, 2 m/s, 68.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas pils jubilejā ir pelnījusi svētku drānas
Jelgavas pils jubilejā ir pelnījusi svētku drānas
05/03/2008

Vasaras sākumā 270 gadu jubileju svinēsim vienai no izcilākajām Eiropas kultūrvēsturiskā mantojuma celtnēm – slavenā arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projektētajai Jelgavas pilij, kas ikvienu nebeidz pārsteigt ar savu krāšņo, barokālo arhitektūru un vareno mērogu.

Mākslas vēsturnieks, monogrāfijas „Jelgavas pils” autors Imants Lancmanis atzīst, ka, saaugot kopā ar nemitīgi plaukstošo Latvijas Lauksaimniecības universitāti, senā hercogu pils ir ieguvusi aktīvu un ieinteresētu saimnieku, kas nodrošina ēkas dzīvīgumu un tālākas izaugsmes iespējas, ir piemineklis radošai domai, tieksmei pēc nepārtrauktas attīstības.
Mūsdienās Jelgavas pils ir kļuvusi par ievērojamu Latvijas un citu zemju valstsvīru un diplomātu tikšanās, starptautisku forumu, konferenču un citu plaša mēroga sarīkojumu norises vietu. No universitātes deviņām fakultātēm četras savu mājvietu radušas tieši Jelgavas pilī. Savukārt allaž rūpīgi koptais pils pagalms un divu upju ieskautais parks no agra pavasara līdz vēlam rudenim jelgavniekus un pilsētas ciemiņus, kā arī studentus lekciju starplaikos mudina doties romantiskā pastaigā, vai atpūsties simtgadīgu koku pavēnī, bet kultūras darbiniekus – rīkot krāšņus svētkus un brīvdabas koncertus.
Ar savu piederību Jelgavas pilij diendienā pamatoti lepojas gandrīz 9000 universitātes studentu, vairāk nekā 1000 mācību spēku un darbinieku, kā arī desmitiem tūkstošu absolventu no visiem Latvijas novadiem, kuri vairākās paaudzēs šeit krājuši zināšanas, sastapuši daudz draugu, iemīlējušies un nodibinājuši ģimenes, baudījuši neaizmirstamus studiju gadus Latvijas studentu galvaspilsētā Jelgavā. Tāpēc sirmās pils jubilejas dienās maijā un jūnijā visi viņi aicināti atcerēties un apciemot savu Alma mater, piedalīties daudzos jo daudzos svētku pasākumos.

Jau maija sākumā Jelgavas pilī plānots atklāt vairākas studentu un darbinieku radošo darbu izstādes, bet mēneša beigās, Jelgavas Pilsētas svētku ietvaros, pils pagalmā izskanēs vērienīgs klasiskās mūzikas koncerts, notiks pils izgaismošanas akcijas „Dāvini gaismu Jelgavas pilij” noslēguma sarīkojums, kā arī Taureņu balle pilī un bērnu – jauniešu svētku koncerts. Jubilejas priekšvakarā 14. jūnijā pilī būs vērojams Latvijas Floristu apvienības rīkotais Vītņu festivāls, piemiņas plāksnes atklāšana, notiks celtnes vēsturei veltīta konference, kā arī nakts pastaiga parkā un pils kolonādēs. Jubilāres godināšana 15. jūnijā iesāksies ar burāšanas sacensībām Lielupes ūdeņos, ar daudz un dažādām vēstures elpas piesātinātām aktivitātēm gan parkā, gan pagalmā, kas neļaus garlaikoties ne bērniem, ne pieaugušajiem. Svinības noslēgsies ar jubilejai veltītu svinīgo sēdi universitātes aulā.
Lai svētki izdotos un Jelgavas pils – jubilāre svinību dienās varētu tērpties jaunās, košākās drānās, ko sen tā ir pelnījusi, daudz darba un līdzekļu vēl jāiegulda. Tas saistīts ar fasādes krāsojuma vismaz daļēju atjaunošanu, ar jaunu solu izgatavošanu un izvietošanu pils gaiteņos, ar atsevišķu telpu remontu un teritorijas labiekārtošanu, ar suvenīru izstrādāšanu un citu ieceru īstenošanu. Tāpēc universitātes administrācija, atsaucoties studentu un darbinieku iniciatīvai, uzsākusi ziedojumu vākšanas kampaņu, kurā aicināti piedalīties ne tikai pašreizējie studenti, mācību spēki un darbinieki, bet arī pārējie jelgavnieki, universitātes agrāko gadu absolventi, ikviens Latvijas iedzīvotājs. Savukārt kampaņas rīkotāji padomājuši, kā paust pateicību ikvienam ziedotājam.

Kopš ziedojumu vākšanas kampaņas uzsākšanas līdz marta sākumam, LLU ziedojumu un dāvinājumu kontā, kura numurs atrodams universitātes mājas lapā www.llu.lv sadaļā „Jelgavas pilij – 270”, gandrīz 100 fiziskas un juridiskas personas jau atsaukušās un sniegušas savu atbalstu par kopējo summu Ls 11 732. Kampaņas organizatori neņemas spriest, vai tas ir daudz vai maz, jo uzskata, ka saziedotās naudas daudzums nav tik svarīgs, cik attieksme un vēlme atbalstīt reālu gaismas pili Latvijā, kas dižojas ar tik unikālu 270 gadu senu vēsturi, kas bijusi un vēl gadsimtiem ilgi būs viena no redzamākajām arhitektūras pērlēm visas Eiropas kultūrvēsturiskajā mantojumā.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs.