24.1 °C, 2.7 m/s, 49.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZemgale izstādē “Skola-2008” akcentēs reģiona attīstības prioritātes
Zemgale izstādē “Skola-2008” akcentēs reģiona attīstības prioritātes
27/02/2008

Foto: Juris Kālis

Foto: Juris Kālis

Starptautiskajā izstādē „Skola-2008”, ko ceturtdien, 28. februārī atklās Rīgā, Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) piedalīsies ar atsevišķu stendu, kurā akcentēs reģiona attīstības galvenās prioritātes un to saistību ar izglītības iespējām Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas un Jēkabpils rajonā.

Turklāt Zemgale ir vienīgais plānošanas reģions, kas šāda veida izstādē ar atsevišķu ekspozīciju piedalās atkārtoti, tādējādi valsts un pašvaldību dibinātajām izglītības iestādēm ļaujot popularizēt savu piedāvājumu ar mazāku finanšu un cilvēku resursu patēriņu.
Zemgalē, salīdzinot ar pārējiem Latvijas reģioniem, arodizglītības iestāžu tīkls nav liels, toties tas vienmērīgi pārklāj visu teritoriju un piedāvātās izglītības programmas pārsvarā atbilst tuvāko rajonu ekonomiskās attīstības prioritātēm un darba devēju pieprasījumam. Pavisam Zemgalē ir 10 arodizglītības iestādes, Jēkabpils Agrobiznesa koledžu ieskaitot, kurās mācās aptuveni 3 600 audzēkņu. Lielākās no tām ir Jelgavā, Saulainē, Aizkrauklē un Viesītē, bet Vecbebru profesionālajā vidusskolā kā vienīgajā valstī gatavo kvalificētus biškopjus, kuriem ir iespēja turpināt izglītību Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātē.
ZPR administrācijā konstatēts, ka tieši arodizglītības iestādes ir vienas no čaklākajām Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu izmantotājām. Pateicoties kvalitatīvi izstrādātiem projektiem, ir izdevies gūt ievērojamu struktūrfondu atbalstu, kas savukārt ļāvis atvērt jaunas un pilnveidot esošās mācību programmas, būtiski uzlabot iestāžu materiāli tehnisko bāzi. Vēl vairāk, pērnā gada nogalē ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu Viesītes arodvidusskola sekmīgi pabeidza Zemgales arodizglītības iestāžu darbinieku grupas izglītošanu projektu izstrādē, vadībā un ieviešanā. Paveiktais ir laba iestrāde nākotnē, jaunajā programmēšanas periodā līdz 2013. gadam.

Savukārt ZPR Attīstības padome nupat noteikusi reģiona arodizglītības iestādēs apgūstamās prioritārās mācību programmas, kuru pilnveidošanai un modernizēšanai ar ES struktūrfondu atbalstu būs zaļā gaisma. Jelgavā tādas ir būvdarbu, autotransporta, kokizstrādājumu izgatavošanas, metālapstrādes un miltu izstrādājumu ražošanas, Saulainē – lauksaimniecības un ēdināšanas servisa, Aizkrauklē – kokizstrādājumu izgatavošanas, būvdarbu vai autotransporta, Zaļeniekos – enerģētikas un būvdarbu, Viesītē – datorsistēmu, ēdināšanas servisa un arī būvdarbu mācību programmas.
Pateicoties jau pieminētajam Viesītes arodvidusskolas ieviestajam projektam, ir tapis bagātīgi ilustrēts informatīvs izdevums „Zemgales profesionālās izglītības iestādes reģiona attīstībai”, kurā ietverti dati par visu 10 arodizglītības iestāžu piedāvātajām 15 mācību programmām. Izdevums palīdzēs ikvienam interesentam atrast izvēlētās mācību iestādes adresi, mājas lapu internetā, iepazīties ar skolas ārpusklases nodarbību piedāvājumu, iegūt informāciju par ieviestajiem projektiem, kas vērsti uz izglītības kvalitātes uzlabošanu. Minēto izdevumu varēs saņemt arī izstādes „Skola-2008”apmeklētāji. Bez tam izstādes laikā vairāk nekā 20 Zemgales arodizglītības iestāžu audzēkņu piedalīsies dažādos profesionālās meistarības konkursos un demonstrējumos, sniegs nepastarpinātu informāciju par mācībām un atpūtu savā skolā.

Tradicionāli ar atsevišķu stendu zaļos, dzeltenos un brūnos krāsu toņos izstādē piedalīsies arī Zemgales lepnums – Lauksaimniecības universitāte, kuras studenti apmeklētājiem vēstīs par visās deviņās fakultātēs apgūstamajām studiju programmām, uzņemšanas noteikumiem un daudzpusīgo dzīvi Latvijas studentu galvaspilsētā – Jelgavā.

Informāciju sagatavoja:
Juris Kālis,
ZPR speciālists.
Tālrunis 63028085, 29144960.