20 °C, 1.8 m/s, 54.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJaunajiem žurnālistiem konkurss par ES paplašināšanos
Jaunajiem žurnālistiem konkurss par ES paplašināšanos
04/02/2008

Tiek izsludināts jauno žurnālistu rakstu konkurss par Eiropas Savienības (ES) paplašināšanos. Konkursā iesniedzami raksti par ES pilsoņa pieredzi, eiropeiskajām vērtībām vai kādu no citām ES paplašināšanās tēmām. Konkursa uzvarētājam – ceļojums pa Balkānu valstīm kopā ar citiem Eiropas jaunajiem žurnālistiem. Rakstu jāiesniedz līdz 2008. gada 15. martam.

Izteikt savu viedokli par ES paplašināšanās politiku tiek aicināti 17 – 35 gadus jauni žurnālisti no visām ES dalībvalstīm, kandidātvalstīm un potenciālajām kandidātvalstīm. Konkurā tiks izvēlēts katras valsts uzvarētājs, ko 2008. gada aprīlī noteiks nacionālā žurija. Visus 35 uzvarētājus jūnijā aicinās grupas ceļojumā pa Balkānu valstīm, kas noslēgsies 2008. gada jūnijā ar dažādu valstu mediju pārstāvju konferenci Ļubļanā (Slovēnijā). Uzvarētāju raksti tiks publicēto konkursa interneta lapā.
Konkursam Latvijā izveidota domubiedru grupa „Jauno žurnālistu balva” portālā draugiem.lv. Tajā iespējams pārrunāt konkursa tēmas un uzdot neskaidros jautājumus.

Raksta nosacījumi
• Rakstam jābūt publicētam laika posmā no 2007. gada 1. janvāra līdz 2008. gada 15. martam drukātajos vai tiešsaistes medijos, der arī publikācijas no asociāciju, universitāšu un skolu medijiem. Drīkst iesniegt pagaidām nepublicētus rakstus/esejas, ja vien tie tiks publicēti 2008. gada laikā (konkursantam jāiesniedz redaktora paziņojums, kas to pierāda). Ja tomēr ir problēmas ar raksta nopublicēšanu, jāsazinās ar konkursa veidotājiem pa e-pastu .
• Darbs jāiesniedz vienā no ES oficiālajām valodām vai kandidātvalsts, vai potenciālās kandidātvalsts valodā;
• Raksts nedrīkst pārsniegt 2000 vārdus.
• Rakstam jābūt uzrakstītam žurnālistikas stilā, tas drīkst arī atainot autora personīgo skatījumu savas valsts kontekstā.

Raksta tēmas (drīkst izvēlēties vienu no tēmām, kombinēt tās vai arī piedāvāt kādu citu tēmu par ES paplašināšanos)
• No 6 līdz 27 valstīm: ko Tu domā par Eiropas integrāciju pēdējo 50 gadu laikā? Ko Tu domā par nākamo ES paplašināšanos?
• Kādi ieguvumi un izaicinājumi sagaidāmi no nākamajām ES paplašināšanās reizēm?
• Pievienošanās ES: jaunās dalībvalsts vai Eiropas Savienības ieguvums?
• Ko Tev/Tavai valstij nozīmē piederība ES?
• Kāds ir nodoms un/vai nozīme ES atvēršanai jaunajām dalībvalstīm?
• Ko Tev nozīmē „eiropeiskās vērtības“?
• Vai Tu jūties kā Eiropas pilsonis? Vai Tavas valsts iedzīvotāji jūtas kā Eiropas pilsoņi?

Raksta iesniegšanas soļi:
1. Jāaizpilda pieteikuma veidlapa (entry form), kas atrodama konkursa interneta vietnē www.EUjournalist-award.eu
2. Jābūt gatavam pieteikuma veidlapā ievadīt raksta kopsavilkumu angļu valodā (2-3 teikumi), identifikācijas kartes kopiju.
3. Pieteikuma beigās jāaugšupielādē publikācijas skenējums, kopija (pdf, jpg, rtf, doc formātā) vai interneta vietne.

* Visu minēto informāciju var sūtīt arī pa e-pastu vai pastu: MEDIA CONSULTA International Holding AG, European Young Journalist Award, Wassergasse 3, 10179 Berlin, Germany. Pieteikumu izsūtīšanas termiņš ir 2008. gada 15. marts (pasta zīmogs).

Vērtēšanas kritēriji:
Rakstus vērtēs nacioālā žurija pēc šādiem kritērijiem: raksta saistība ar tēmu; temata pieejas oriģinālitāte; žurnālistiskais stils un rakstīšanas kvalitāte; spēja pievērst lasītāja uzmanību; ieguldītās pūles raksta sagatavošanā.

Konkursu rīko Eiropas Komisijas Paplašināšanās ģenerāldirektorāts sadarbībā ar apvienību European Youth Press (Eiropas Jaunatnes Prese).

Plašāka informācija, konkursa detalizētāki noteikumi un idejas rakstiem atrodamas interneta lapā www.EUjournalist-award.eu.

Kontaktpersonas:
Agnija Kazuša e-pasts:
Inese Salmiņa e-pasts:

Informāciju sagatavoja:
Zemgales NVO atbalsta centrs
Tel.: 63021910