20 °C, 1.8 m/s, 54.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiParlamentārās debates Jelgavā
Parlamentārās debates Jelgavā
04/02/2008

No pagājušā gada rudens Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultātē darbojas debašu klubs. Debates ir ideju cīņa, kurās valdība izveido plānu, kas atrisina konkrētu problēmu, bet opozīcija cenšas pierādīt, ka plāns ir nevajadzīgs līdzīgi kā Saeimā.

Reizi nedēļā notiek debašu kluba nodarbības, kurās jaunieši debatē un mācās kā debatēt sekmīgāk.
Debašu klubs darbojas ciešā sadarbībā ar Latvijas Parlamentāro debašu kustību (LPDK). LPDK pārstāvji apmeklē kluba nodarbības un Jelgavā sadarbībā ar LPDK ir notikuši divi Latvijas mēroga debašu pasākumi.

Pagājušā gada 15.- 16. decembrī LLU ekonomikas fakultātē notika LPDK rīkotā Vislatvijas debašu turnīra 2. kārta. Šis bija 1. parlamentāro debašu turnīrs Jelgavā un uzreiz pulcēja lielāko komandu skaitu LPDK vēsturē- 28 komandas (56 debatētāji). Debašu kluba lietderību pierāda tas, ka laurus plūca jelgavnieki- Mareks Rubīns un Albīne Šaveca. Panākumu vēl patīkamāku dara fakts, ka tas sasniegts pašu rīkotā turnīrā Jelgavā.
No 25 – 27. janvārim LPDK rīkota debašu apmācība „Ziemas sesija”. Šīs sesijas mērķis bija celt aktīvāko Latvijas debatētāju līmeni. Sesijā piedalījās 31 students no vairākām Latvijas augstskolām. Ar dažādu uzdevumu palīdzību LPDK valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Liberta vadībā, debatētājiem bija iespējams dziļāk izprast veiksmīgas debates priekšnoteikumus un svarīgākās prasības. Debatēts tika par dubultpilsonības aizliegšanu, dopinga atļaušanu sportā, zvērinātas tiesu sistēmas izveidi un citām interesantām tēmām. Tika mācīts atrast problēmas sakni, kāpēc kaut kas ir atļauts vai aizliegts.

Pozitīvi, ka Jelgavā iesakņojas debašu tradīcijas un Jelgava lēnām kļūst par vienu no parlamentāro debašu centriem Latvijā. Nākošais debašu kluba attīstības solis būs piesaistīt arvien vairāk kluba biedrus dalībai debašu kluba nodarbībās un Latvijas mēroga turnīros. Šajā mācību semestrī notiks debašu turnīri Ventspils augstskolā, Banku augstskolā un Vidzemes augstskolā. Apmeklējot kluba nodarbības var apgūt nepieciešamās zināšana, lai sekmīgi piedalītos debašu turnīros.

Klubā var darboties ikviens interesents, tāpēc esi laipni aicināts. Debašu kluba nodarbībās otrdienās 17.30 Ekonomikas fakultātes 200. kabinetā.
Ar klubu var sazināties rakstot uz e-pastu-