22.5 °C, 5.4 m/s, 72.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiMācāmies poļu valodu!
Mācāmies poļu valodu!
16/10/2007

Poliete Joanna Jurēviča jau otro gadu dzīvo Jelgavā un pasniedz poļu valodu – ja līdz šim šāda iespēja bija tikai 6. vidusskolas audzēkņiem, tad tagad poļu valodu var apgūt ikviens interesents Jelgavas Sabiedrības integrācijas centrā. Jāpiebilst, ka mācības ir bez maksas.

“Tas bija Izglītības un zinātnes ministrijas projekts, kurā es iesaistījos un izlēmu no Polijas braukt uz Latviju mācīt savu valodu. Šajā valstī pirmo reizi pabiju pirms gandrīz 30 gadiem, un kopš tā laika man bija ļoti spilgtas atmiņas par šo zemi, tāpēc tagad arī izšķīros par labu Latvijai. Esmu sajūsmā,” atzīst J.Jurēviča.
Pašlaik Sabiedrības integrācijas centrā darbojas trīs poļu valodas apmācības grupas. Tajās pasniedzēja valodu māca iesācējiem, Poļu biedrības biedriem, kuriem ir priekšzināšanas, bet atsevišķā grupā – biedrības jauniešiem.
«Iesācēju grupā aicināts iesaistīties ikviens, kuram radusies interese par poļu valodu. Šeit mēs mācāmies pamatus – lasīt un runāt, savukārt ar biedrības dalībniekiem jau izzinām poļu kultūru, vēsturi, tradīcijas, bet jauniešos interesi radām par poļu paražām, svētkiem, dziesmām,» stāsta pasniedzēja.
Viņa uzsver, ka pamatus šai valodai var apgūt pat trīs mēnešu laikā. Galvenais – vēlme mācīties vienu no Eiropas plašāk pielietotajām valodām.
Liela daļa kursantu tomēr atzīst, ka viņiem ir zināmas poļu saknes, kas mudinājušas apgūt senču valodu. “Mana mamma bija poliete – poliski gan viņa nerunāja, bet saknes laikam dara savu, un es nevarēju neizmantot šo iespēju kaut nedaudz apgūt poļu valodu,” stāsta kursants Juris Melnacis, kurš valodu grib iemācīties tik labi, lai poliski varētu lasīt Bībeli. “Es esmu ļoti apmierināts ar to, ka centrs piedāvā šādu iespēju – skolotāja ir lieliska un galvenais, ka poliete: kur gan vēl labāku iespēju, lai mācītos valodu!” piebilst J.Melnacis.
Savukārt jelgavnieces Dzintras Lapiņas radu rakstos poļu nav, taču ir interese par šo valodu. “Es bieži braucu uz Poliju dažādās biznesa darīšanās un sapratu, ka lieti noderētu, ja prastu runāt poliski. Valoda nav grūta – pati kā angļu valodas pasniedzēja meklēju sakarības ar citām valodām un atrodu. Katrā valodā ir no citas pa druskai, tas palīdz mācīties,” tā Dz.Lapiņa.
Ja arī jums radusies interese par iespēju apgūt vēl kādu valodu, kāpēc nesākt ar poļu? Pasniedzēja J.Jurēviča joprojām gaida jaunus kursantus Sabiedrības integrācijas centrā.

Informāciju sagatavoja
Kristīne Pētersone