20.5 °C, 4.4 m/s, 52.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPar skolēnu ēdināšu
Par skolēnu ēdināšu
13/06/2007

Valdības akceptētā prioritāte paredz, ka valsts finansē skolās brīvpusdienas, taču LR Finanšu ministrija nesola grozīt šī gada valsts budžetu un nepiešķirs 1.-4. klašu skolēniem naudu brīvpusdienām.

“Ideju nodrošināt 1.- 4. klašu skolēnu ēdināšu, finansējot to no valsts budžeta, vērtēju ļoti pozitīvi. Tas ir viens no faktoriem, kas uzlabos un nostiprinās bērnu veselību. Savukārt laba veselība ir pamats labai izglītībai. Arī ģimenēm tas būs nozīmīgs finansiāls atbalsts.

Manuprāt, jau pašā sākumā jāliek uzsvars, ka tā nav bezmaksas ēdināšana. Par to maksāsim no valsts budžeta, un viss ir rūpīgi jāizplāno, lai līdzekļi tiktu izlietoti racionāli.

Jāsaka gan, ja MK lēmumu par valsts finansēto skolēnu ēdināšanu pieņems tikai augusta beigās, problemātiski būs laicīgi sagatavot un veikt visas nepieciešamos pasākumus šī procesa nodrošināšanai.

Uzskatu, ka skolēnu ēdināšana izglītības iestādēs jānodrošina ēdināšanas uzņēmumiem, kā tas pašlaik ir Jelgavā. Pašvaldības apmaksātās skolēnu brīvpusdienas maksā 70 santīmu. Kopumā izglītības iestādēs skolēni vidēji tērē 0,70 līdz 1,20 latiem atkarībā no tā, cik reizes ēd un ko ēd. Var paēst vienkāršāk, bet var izvēlēties arī salīdzinoši dārgākus ēdienus ar īpašām piedevām. Tomēr galvenais, manuprāt, ēdienam jābūt sabalansētam un atbilstošam bērna vecumam.

Bez šaubām valsts finansētās skolēnu pusdienas atslogos pašvaldības budžetu. Šajā mācību gadā mūsu pilsētā brīvpusdienas saņēma 530 bērni no ģimenēm, kurām šajā jautājumā palīdzība bija nepieciešama.”


Gunta Auza,
Jelgavas pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja