13.9 °C, 3.3 m/s, 69 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPašvaldības policija sāk kontroli uz ūdeņiem
Pašvaldības policija sāk kontroli uz ūdeņiem
07/05/2007

Attēla autors: Jānis Kupčs

Attēla autors: Jānis Kupčs

Gadu no gada sezonas laikā Lielupē parādās arvien vairāk dažādu ūdens transporta līdzekļu – motorlaivas, jahtas, ūdensmotocikli, kas sacenšas par vietu ar ūdensslēpotājiem, katamarāniem, laivām, nereti radot ne mazums bīstamu situāciju. Līdz šim ūdenstransporta līdzekļu kontrole izpalika – priekšroka visbiežāk bija agresīvākajam nevis tam, kurš gatavs ievērot noteikumus. Šovasar pašvaldības policija tam darīs galu, veicot regulāras patruļas uz Jelgavas teritoriālajiem ūdeņiem

Maijā Jelgavas pašvaldības policija uzsāk regulārus reidus Jelgavas teritoriālajos ūdeņos, lai kontrolētu ūdenstransporta līdzekļu vadītājus un arī makšķerniekus.
Sekmīgi to īstenot ļauj speciāli aprīkota motorlaiva, ko saņēmusi pašvaldības policija.

Tā iegādāta par domes budžeta līdzekļiem – kopumā ar visu aprīkojumu un treileri, kas atvieglos laivas nogādāšanu līdz ūdeņiem, tā izmaksāja ap 15 000 latu.

Līdz 2001. gadam pašvaldības policijā kā štata vieta bija ūdens baseina aizsardzības inspektors, taču aprīkojums bija tik ļoti novecojis, ka pildīt pienākums bija praktiski neiespējami. Gadu no gada pilsētā strauji aug dažādu ūdens transporta īpašnieku skaits un satiksme uz ūdens kļūst ar vien dzīvāka, taču kontrole izpaliek. Pašvaldība un pašvaldības policija, izvērtējot situāciju, kas katru vasaru mūsu upēs kļūst arvien draudīgāka, rada iespēju iegādāties profesionālu aprīkojumu, lai uzsāktu cīņu pret visatļautību uz ūdens.

Regulārajos reidos galvenokārt tiks kontrolēts tas, vai ūdens transporta līdzeklis ir reģistrēts, vai tā vadītājam ir tiesības, vai vadītājs nav alkohola reibumā, vai braukšana nav agresīva – gluži kā tas notiek uz autoceļiem, jo, lai arī līdz šim regulāra kontrole uz ūdens nav veikta, starp ūdens un autoceļu transporta līdzekļiem ir velkamas paralēles. Īpaša uzmanība tiks pievērsta arī Lielupes lieguma teritorijai – palienes pļavām, kur likums paredz vēl striktākus noteikumus. Tāpat arī kontrolēti tiks makšķernieki, nepieļaujot maluzvejniecību. Vienlaikus pašvaldības policijai tagad būs iespēja arī sekmīgi norobežot kustību gadījumos, kad Lielupē notiks dažāda veida sacensības. Līdz šim, piemēram, nebija retums, kad nācās apturēt kādas sacensības, jo uz upes parādījās kāds pārgalvīgs braucējs. Tagad no tā varēs izvairīties, jo pašvaldības policija spēs nodrošināt kārtību sacensību laikā, kad tajās neiesaistītiem ūdens transporta līdzekļiem atrašanās noteiktā vietā būs liegta.

Tas nozīmē, ka ar šo vasaru dažādu laivu, jahtu, ūdensmotociklu un citu peldierīču kustība tiks stingri kontrolēta un pārkāpēji saukti pie atbildības. Pašvaldības policija darbosies saskaņā ar Jelgavas pilsētas saistošajiem noteikumiem un Latvijas Republikas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Informāciju sagatavoja
Fēlikss Jasens
Jelgavas pašvaldības policijas priekšnieks