15.1 °C, 3 m/s, 64 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi“Pilsētsaimniecība” pārņem skolu teritoriju apsaimniekošanu
“Pilsētsaimniecība” pārņem skolu teritoriju apsaimniekošanu
01/05/2007

Ar 1. maiju Jelgavas pilsētas pašvaldību aģentūra „Pilsētsaimniecība” savā apsaimniekošanā pārņems 22 Jelgavas izglītības iestāžu teritorijas ar kopjamo platību 244 629 kvadrātmetri. Uz šo brīdi visas teritorijas ir apzinātas, uzmērītas, noteikts, kādi darbi būtu veicami katrā skolas teritorijā un kādas problēmas jārisina katrā konkrētā vietā.

Līdz šim visus skolas apsaimniekošanas darbus tai piederošajā teritorijā, veica izglītības iestāžu sētnieki saimniecības pārziņa uzraudzībā. Viņi apkopa zālienu, tīrīja sniegu, grieza krūmus un veica pārējos sakopšanas darbus. Bet turpmāk to visu īstenos «Pilsētsaimniecība» – lielākā daļa darbu tiks veikta mehanizēti – zāliena uzkopšana notiks ar tehnikas palīdzību un to veiks atsevišķa darbinieki, dzīvžogu apsaimniekos citi, bet sētniekiem vairs būs jāveic tikai trotuāru un celiņu tīrīšana apsaimniekojamā teritorijā. Tas nozīmē, ka centralizēti īstenojot sakopšanu izglītības iestāžu teritorijās ne tikai būs iespējams piesaistīt profesionālus speciālistus, bet arī ietaupīt līdzekļus, jo «Pilsētsaimniecība» kā pasūtītājs izvērtēs labākos piedāvājumus konkrētu darbu veikšanai un vienlaicīgi veicot tos vairākās vietās, tas izmaksās lētā. Tāpat arī „Pilsētsaimniecībai”, pārredzot visas skolu teritorijas un to nepieciešamības, būs vieglāk pašvaldībai pamatot līdzekļu nepieciešamību.

Tas gan nenozīmē, ka līdz šim skolu apkārtnes uzturēšana kārtībā nav bijusi sekmīga, taču tagad to būs iespējams īstenot kvalitatīvāk, jo tiks piesaistīti papildu resursi. Tā tiks arī atvieglots sētnieku darbs, jo viņu pienākumu loks vairs nebūs tik plašs. Līdz ar to ne tikai skolu apkārtne, bet arī pilsēta kopumā kļūs sakoptāka un vizuāli pievilcīgāka gan skolu audzēkņiem, gan pilsētas iedzīvotājiem.

Teritorijas ne tikai uzkops, bet plānota arī to labiekārtošana – atjaunot apstādījumus un puķu dobes, kā arī ierīkot žogus ap vairākām skolām un izglītības iestādēm. Līdz šim skolu sētniekiem ne mazums problēmu sagādāja tieši tas, kas izglītības iestāžu teritorijas nav norobežotas – tās ir brīvi pieejamas arī nepiederošām personām gan vēlajās vakara stundās, gan brīvdienās un nereti tieši tad skolu apkārtne tiek piegružotas.

Šā projekta galvenā pārzine ir „Pilsētsaimniecības” pilsētas zaļo zonu apsaimniekošanas speciāliste Ilze Gamorja, kas regulāri sadarbosies ar skolu vadību un saimniecības pārziņiem, lai kopīgi risinātu jautājumus par veicamajiem darbiem un kārtību skolas teritorijās. Regulāri tiks apsekotas apsaimniekojamās teritorijas un izvērtēti veicamie darbi.

Izglītības iestādes, kuru teritoriju apsaimniekošanu pārņems “Pilsētsaimniecība”:

Nosaukums                Apkopjamā platība
Valsts ģimnāzija                     3055
4. vidusskola                           29630
4. vidusskola                           5210
5. vidusskola                           23300
6. vidusskola                           35685
2. pamatskola                         11580
3. pamatskola                         13285
3. pamatskola                          7160
4. pamatskola                          20585
Spīdolas skola                         5275
Speciālā skola                         5905
Vakara maiņu skola                3755
Jelgavas 1. sanatorijas internātskola 12320
Amatu skola                              2100
Laivu bāze                                 795
Sporta skola                             565
Junda                                         2890
Junda                                         1070
1. ģimnāzija                               23132
Mākslas skola                           2000
Jelgavas 2. sanatorijas pamatskola 11370
Lediņi                                          23962

Informāciju sagatavoja Andrejs Baļčūns, pašvaldības aģentūras «Pilsētsaimniecība» direktors