15.1 °C, 3 m/s, 64 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiIepazīstinās ar ES struktūrfondu apguvi reģionā
Iepazīstinās ar ES struktūrfondu apguvi reģionā
26/04/2007

Piektdien, 27.aprīlī Īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības (ES) līdzekļu apguves lietās Normunds Broks ar Zemgales apmeklējumu noslēgs darba vizīšu sēriju Latvijas reģionos.

Zemgalē ministrs darba vizīti sāks ar Iecavas novada domes apmeklējumu, kur iecerēta saruna ar domes vadību un galvenajiem speciālistiem par līdzšinējo pieredzi dažādu ES struktūrfondu atbalstītu projektu ieviešanu un iecerēm jaunajā programmēšanas periodā. Vēlāk ministrs dosies uz vienu no lielākajiem ražošanas uzņēmumiem novadā – SIA „Iecavnieks”, kas jau ilgāku laiku sekmīgi nodarbojas ar augkopību, graudu un rapšu pirmapstrādi, uzglabāšanu, eļļas ražošanu un realizāciju, kā arī ar blakusproduktu ražošanu lopbarībai. Pateicoties ES pirmsstrukturālo un strukturālo fondu sekmīgai apguvei, uzņēmums ražošanā spējis ieviest jaunas tehnoloģijas, jaunus produktus, nodrošināt augstu kvalitāti savai produkcijai, kas savukārt veicina realizācijas tirgus paplašināšanu.

Savukārt Jelgavā ministrs viesosies ES struktūrfondu Zemgales reģionālajā informācijas centra, kas pirmajā darbības gadā, saskaņā ar firmas SKDS veiktā pētījuma rezultātiem, izrādījies par visvairāk zināmo šāda veida institūciju Latvijā. Centrā apkopotā informācija liecina, ka kopš ES struktūrfondu ieviešanas sākuma 2004.gadā Zemgales Plānošanas reģionā pavisam dažāda veida projektu konkursiem iesniegti 544 projektu pieteikumi, no tiem 280 projekti guvuši finansiālu atbalstu. Visvairāk reģionā piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļu – Ls 7 978 554,08 līdzsvarotas attīstības veicināāsanas jomā, bet Ls 6 882761,18 uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšanas jomā. Savukārt ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu reģionā cilvēkresursu attīstības un nodarbinātības veicināšanas jomā ieviesti projekti par kopējo summu – Ls 5 700 833,77.

Ar jaunizveidotā informācijas centra gādību reģionā pirmā gada laikā noorganizēti 15 semināri, klātienē gandrīz 150 cilvēkiem sniegtas konsultācijas projektu izstrādē, sagatavotas un elektroniski izplatītas 12 Ziņu lapas, izveidota mājas lapa internetā, kurā jau fiksēts aptuveni 4700 apmeklējumu. Tāpat mājas lapā skatāma interaktīva reģiona karte, kas atspoguļo projektu ieviešanas dinamiku Zemgalē.

Ar izglītību un zinātni saistītu projektu ieviešanā reģionā pārliecinošs līderis ir Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Projektu izstrādē un ieviešanā iesaistījušās gandrīz visas deviņas fakultātes, taču visaktīvākās bijušas inženiertehniskās – Pārtikas Tehnoloģijas, Tehniskā un Informācijas tehnoloģiju fakultāte. Tā ar ERAF līdzfinansējumu izveidota Iepakojuma materiālu īpašību izpētes, Dabas vielu ķīmijas, Datorizētās mērīšanas, Alternatīvo degvielu izpētes un vēl citas modernas laboratorijas. Vairākas no tām apmeklēs arī ministrs Normunds Broks, kurš plāno apskatīt arī LLU zinātnes un tehnoloģiju perspektīvā parka „Valdeka” ēku kompleksu un teritoriju, tikties ar universitātes vadību, fakultāšu dekāniem un vadošajiem profesoriem, galvenokārt, lai runātu par Es struktūrfondu efektīvu izmantošanu turpmākajos gados. Savu veikumu iecerējuši prezentēt arī universitātes Projektu daļas speciālisti un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra darbinieki.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis,
ZPR speciālists.
Tālrunis 3028085, 29144960.