18.5 °C, 3.1 m/s, 68.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiInformēs par latvāņu izplatības ierobežošanu Latvijā
Informēs par latvāņu izplatības ierobežošanu Latvijā
12/04/2007

Pirmdien, 16. aprīlī, plkst. 10:00 –Lauku atbalsta dienesta telpās Dobeles ielā 41a Jelgavā Valsts augu aizsardzības dienests un valsts SIA „Vides projekti” organizē informatīvo semināru par latvāņu izplatības ierobežošanu.

Lai sniegtu nepieciešamo informāciju latvāņu apkarošanas procesa uzsākšanai un atbildētu uz interesentu neskaidrajiem jautājumiem, aprīlī notiek Valsts augu aizsardzības dienesta informācijas dienas, kurās ar lekciju par latvāņu izplatības ierobežošanu piedalās valsts SIA „Vides projekti”.

Semināros aicināti piedalīties zemes īpašnieki, kuriem saskaņā ar nacionālo programmu jāveic latvāņu apkarošana savā zemes īpašumā. Informācijas dienās speciālisti sniegs nepieciešamos ieteikumus un padomus par to, kādus apkarošanas paņēmienus vislabāk izmantot attiecīgajās platībās atkarībā no zemes izmantošanas veida un novietojuma, informēs par nepieciešamo darba drošības tehniku, pirmās palīdzības sniegšanu latvāņu izraisītā apdeguma gadījumos un citiem ar latvāņu izplatības ierobežošanu saistītiem būtiskiem jautājumiem.

Ar LR Vides ministrijas, Latvijas Vides aizsardzības fonda un LR Zemkopības ministrijas atbalstu Latvijas Lauksaimniecības universitātes, valsts SIA „Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs” un valsts SIA „Vides projekti” speciālisti sagatavojuši informatīvu izdevumu „Latvānis, tā izplatības ierobežošana”.

Krāsainajā un ilustrācijām bagātajā brošūrā „Latvānis, tā izplatības ierobežošana” iekļauta zinātniski pamatota informācija par latvāņu izplatības un izmantošanas vēsturi un latvāņu sugu raksturojums. Īpaša uzmanība pievērsta invazīvajai sugai Sosnovska latvānis (Heracleum sosnowskyi Manden), kas ļoti negatīvi ietekmē Latvijas ekosistēmu. Brošūrā arī publicēta informācija par latvāņu izplatīšanas ierobežošanas optimālākajām metodēm, ekonomiskajiem aspektiem, kā arī darba drošības pasākumiem. Izdevumā ietverti arī ieteikumi latvāņu integrētai ierobežošanai un informācija par medicīnisko palīdzību pēc saskares ar šiem augiem.
Visu līdz šim Latvijā uzkrāto pieredzi par latvāņu apkarošanu zinātnieki un latvāņu apkarotāji apkopoja un izdeva brošūrā „Latvānis, tā izplatības ierobežošana” valsts SIA „Vides projekti” īstenotā 2006. gada projekta „Sabiedrības sagatavošana latvāņu izplatības ierobežošanas uzsākšanai” ietvaros.

Vislielākā latvāņu izplatība ir 15 Latvijas rajonos: Aizkraukles, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Talsu, Tukuma, Valmieras, Limbažu, Liepājas, Kuldīgas, Alūksnes, Cēsu, Daugavpils, Gulbenes un Jēkabpils. Tāpēc ar šo rajonu padomju un centrālo bibliotēku starpniecību informatīvais izdevums „Latvānis, tā izplatīšanas ierobežošana” tiks nogādāts visām konkrēto rajonu pašvaldībām un reģionālajām bibliotēkām. Paredzēts, ka brošūru mērķgrupām izplatīs arī Lauku atbalsta dienests un Latvijas lauku izglītības un konsultāciju centrs.

Informāciju sagatavoja Valsts SIA „Vides projekti” Sabiedrības informēšanas daļas vadītāja Margarita Apine, tel. 7225377, e-pasts: