19.3 °C, 1.9 m/s, 71.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiDiskutēs par efektīvu lietus ūdens apsaimniekošanu
Diskutēs par efektīvu lietus ūdens apsaimniekošanu
29/03/2007

Attēla autors: Jānis Kupčs

Attēla autors: Jānis Kupčs

Pagājušā gada nogalē Jelgavas pašvaldības aģentūra „Pilsētaimniecība” parakstīja granta līgumu par INTERREG III A Dienvidu prioritātes programmas projektu „Lietus ūdens integrētas vadības sistēmas izveide Lielupes baseina pilsētās”. Projektā kā partneri sadarbojas Jelgavas, Bauskas, Jūrmalas pilsētas no Latvijas un Šauļu pilsēta no Lietuvas.

Līdzīgi kā Jelgavā arī pārējās projektā iesaistītajās pilsētās ir vāji attīstīta lietus ūdens apsaimniekošanas sistēma, kas regulāri rada plūdu draudus, apgrūtina racionāli izmantot applūstošās teritorijas un bojā infrastruktūru.

Lai risinātu šos jautājumus projekta ietvaros tiks izanalizēta situācija Lielupes baseinā lietus ūdens apsaimniekošanas jomā. Tāpat visām partnerpilsētām tiks izstrādāts perspektīvais lietus ūdens apsaimniekošanas plāns. Balstoties uz šo plānu turpmāk varēs efektīvāk plānot darbus situācijas uzlabošanai. Kopumā lietus ūdens jautājumu risināšanai Jelgavas pilsētā vien būtu nepieciešami vairāk nekā 50 miljoni latu. Līdzekļi jāiegulda lietus ūdens kanalizācijas izbūvei pilsētas ielās, dambju būvniecībā un citos pasākumos, kas samazinās plūdu draudus un applūstošo teritoriju platību.

Projekta vadītājs Edmunds Valantis norāda, ka efektīva lietus ūdens apsaimniekošana ir viens no tiem jautājumiem, kam līdz šim resursu trūkuma dēļ nav pievērsta pietiekoša uzmanība. Jelgavā ir pietiekami daudz teritoriju, kuras netiek izmantotas efektīvi tieši tādēļ, ka nav atrisināts lietus ūdens novadīšanas jautājums. Laika periodā līdz 2013. gadam lietus ūdens sistēmas uzlabošanā Jelgavas pilsētā plānots ieguldīt vismaz 2 miljonus latu.

20. aprīlī Šauļos notiks pirmā projekta konference, kurā pilsētu saimniecisko dienestu pārstāvji dalīsies pieredzē par esošo situāciju un meklēs iespējas piesaistīt resursus lietus ūdens apsaimniekošanas modeļa ieviešanai.

Informāciju sagatavoja JPPA „Pilsētsaimniecība”