20.3 °C, 2.9 m/s, 61.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAptauja: Latvijas iedzīvotājiem Jelgava saistās ar izglītību un kultūras projektiem
Aptauja: Latvijas iedzīvotājiem Jelgava saistās ar izglītību un kultūras projektiem
16/03/2007

Februārī Jelgavas pašvaldības un „OMD Latvija” veiktā aptauja atklāj, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju Jelgava saistās galvenokārt ar mūsdienīgu izglītības sistēmu, interesantiem kultūras un mākslas projektiem, savukārt respondentiem reģionos – ar attīstītu rūpniecību un industriju.

54% aptaujāto atzina, ka Jelgava tiem asociējas ar Jelgavas pili, ko 1738. gadā sāka celt itāliešu arhitekts Frančesko Bartolomeo Rastrelli, ar bijušo augstskolu „Academia Petrina”, kur tagad mājo Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Svētās Annas baznīcu un citiem kultūrvēsturiskiem objektiem.

Jautāti par pasākumiem, ar kuriem saistās Jelgava, gandrīz puse respondentu atklāja, ka tas ir ikgadējais starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Tas šogad notika februāra vidū un ne tikai Latvijas, bet visas pasaules ledus skulptoru darbus apskatīt bija ieradušies 52 000 interesentu.

Aptaujas rezultāti apliecina, ka ne velti Jelgava, kur atrodas trešā lielākā valsts universitāte un studē aptuveni 10 000 studentu no visas Latvijas, tiek dēvēta par studentu pilsētu – 21% no aptaujātajiem Studentu dienas pasākumu minējis kā vienu no asociācijām ar pilsētu. Savukārt Latvijā unikālie Piena, maizes un medus svētki atmiņā palikuši 4% aptaujāto respondentu. Šie svētki, kas popularizē veselīgu dzīvesveidu, ik gadu izceļas ar kādu jaunu rekordu.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš pauž: „Aptauja liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem Jelgava asociējas ar tās vēsturiskajām vērtībām, kā arī saistošajiem kultūras pasākumiem. To apmeklētāju skaits katru gadu pieaug. Prieks, ka pilsētas viesi nav vīlušies arī ziemas sezonas spilgtākajā notikumā – starptautiskajā ledus skulptūru festivālā. Varam secināt, ka vēlme baudīt arvien jaunus, interesantus kultūras projektus aug un tas ir mudinājums pilsētai ne tikai tādus veidot, bet arī plaši informēt par jau esošajiem. Turklāt iepriecinošs ir fakts, ka Jelgava reģionos tiek asociēta ar attīstītu rūpniecību un industriju, kas ir ļoti pamatoti – pilsētā strauji attīstītās ražošanas sektors, paaugstinot Jelgavas pievienoto vērtību. Izaicinājums ir veicināt pilsētas kā uzņēmējdarbībai pievilcīgas un labvēlīgas vides atpazīstamību visā Latvijā, veicinot tās ekonomisko attīstību.”

Aptaujas dalībniekiem tika vaicāts par tūrisma veidiem, kurus vajadzētu attīstīt Jelgavā un tās apkārtnē. Lielāko atbalstu guva aktīvie tūrisma veidi – velotūrisms un ūdens tūrisms. Jāmin, ka pilsēta aktīvi darbojas velotransporta attīstības veicināšanā un arī šogad pilsētā turpinās projekti ar mērķi integrēt riteņbraukšanu pilsētas transporta sistēmā.

Jelgavas pašvaldības un „OMD Latvija” veiktajā pētījumā, kas norisinājās no 5. līdz 11.februārim, piedalījās gandrīz tūkstotis respondentu.