19.9 °C, 3.7 m/s, 53.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas Zinātniskās bibliotēkas komanda uzvar erudīcijas konkursa 2. kārtā
Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas komanda uzvar erudīcijas konkursa 2. kārtā
05/03/2007

Erudīcijas konkursa bibliotēku lasītājiem 2.kārtā «Meklē un atrodi datu bāzē «Letonika.lv» uzvarējusi Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas komanda PIESPĒLE – Lāsma Zariņa, Dairis Zariņš un Jānis Zariņš.
PIESPĒLE ir ģimenes komanda – tajā apvienojušies skolnieki brāļi Dairis un Jānis un mamma Lāsma. Viņa uzsver, ka, galvenokārt, piedalījusies konkursā dēlu dēļ, lai viņi vēl labāk apgūtu datu bāzi, ko jau tāpat bieži sanāk izmantot mācību vajadzībām. Atbildes vispirms meklē zēni, savukārt mamma piepalīdz, ja kādu atbildi neizdodas atrast.
Abi zēni brīvajā laikā nodarbojas ar sportu – spēlē hokeju. No šīs aizraušanās arī komandas nosaukums. „Lai iegūtu vārtus, vajadzīga piespēle, lai iegūtu uzvaru – vajadzīga piespēle,” skaidro L.Zariņa.

Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas (JZB) direktore Aija Nadziņa pastāsta, ka datu bāzi letonika.lv JZB „Gaismas tīkla” ietvaros abonē jau vairākus gadus, un novērtē to kā ļoti kvalitatīvu un daudzpusīgu. Arī paši JZB darbinieki bieži izmanto šo elektronisko resursu. Tā kā letonika.lv sevišķi noderīga skolu jauniešiem, A.Nadziņa uzskata, ka šo datu bāzi aktīvāk vajadzētu abonēt skolu bibliotēkām, it īpaši, ja, abonējot ar v/a „Kultūras informācijas sistēmas” starpniecību, abonēšanas izmaksas samazinās vairāk nekā uz pusi.

Pavisam 2. kārtā atbildēja 512 komandas no visām Latvijas bibliotēkām. Maksimālo punktu skaitu (10) ieguva 360 komandas. Kopā no Jelgavas pilsētas un rajona konkursā iesaistījušās 26 komandas, 4 – no Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas. No tām 10 punktus ieguva ne tikai „Piespēle”, bet arī „K.M.K.V.P.” un „Dores”. Turklāt dalībnieki Jelgavas pusē teicami apliecinājuši savu erudīciju – maksimālo punktu skaitu abās kārtās kopā ieguvušas 13 komandas.
Visaktīvākie interneta konkursa dalībnieki ir skolēni vecuma grupā 5-15 gadi (38,96%), nākamā seko vecuma grupa 36-55 gadi (21,50%). Iepriecinoši ir tas, ka jaunās tehnoloģijas bibliotēkās tomēr apguvuši arī vecāka gadagājuma ļaudis – 4,54% dalībnieki konkursā ir vecuma grupā 56 +.
Janvāra beigās sākās erudīcijas konkurss «Meklē un atrodi datu bāzē «Letonika.lv»», ko kopīgi rīko valsts aģentūra «Kultūras informācijas sistēmas» un sabiedrība «Tilde». Atbildes uz konkursa jautājumiem jāmeklē datu bāzē Letonika.lv
Galvenā balva — visai komandai ceļojums uz HEUREKA zinātnes un izklaides centru Helsinkos Somijā. Kopā ar uzvarētāju komandu ceļojumā dosies arī konkursa aktīvākās bibliotēkas bibliotekārs(-e).
Konkurss tiek organizēts, lai rosinātu cilvēkus izmantot jaunās iespējas, ko sniedz bibliotēka, — lai veicinātu datu bāzu izmantošanu bibliotēkās, pilnveidotu lasītāju prasmi izmantot elektroniskos uzziņu resursus un, protams, dotu lasītājiem iespēju uzzināt daudz jauna un interesanta par Latviju.
Iespēju bez maksas lietot gan datu bāzi «Letonika.lv», gan citas daudzveidīgas elektroniskās datu bāzes par dažādām nozarēm gan latviešu, gan angļu valodā Latvijas bibliotēku lasītājiem Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas projektā jeb «Gaismas tīklā» piedāvā valsts aģentūra «Kultūras informācijas sistēmas». Ņemot vērā lasītāju vēlmes un vajadzības, pēc pašu bibliotēku izvēles tiek abonētas datu bāzes.
«Letonika.lv» ir uzziņu un tulkošanas interneta pakalpojums ar plašu digitālo enciklopēdiju, kurā var atrast informāciju par Latvijas vēsturi, kultūru, dabu, cilvēkiem, novadiem. Patlaban «Letoniku.lv» abonē 302 Latvijas bibliotēkas pilsētās un laukos.

Informāciju sagatavoja
Ilma Birzniece
v/a “Kultūras informācijas sistēmas” sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 7844902, 29119713; E-pasts: ; www.kis.gov.lv