13.9 °C, 3.3 m/s, 69 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPar gripas profilaksi un rīcību saslimšanas gadījumā
Par gripas profilaksi un rīcību saslimšanas gadījumā
28/02/2007

Pamatojoties uz Sabiedrības veselības aģentūras Jelgavas filiāles sniegto informāciju par to, ka 2007. gada 8. nedēļā saslimstības līmenis ar gripu Jelgavā sasniedzi intensīvo rādītāju – 1077 saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem, kas vairāk kā 4 reizes pārsniedz epidemioloģisko slieksni un uzrāda pieaugošo tendenci, Jelgavas pašvaldība izdevusi rīkojumu „Par gripas un citu aktuālo augšējo elpošanas ceļu infekcijas slimību profilaksi”, kā arī informē iedzīvotājus par gripas, augšējo elpceļu infekcijas pazīmēm un rīcību saslimšanas gadījumā.

Gripai vai gripai līdzīgai slimībai raksturīgs pēkšņs sākums, to pavada vispārējie simptomi, ieskaitot ķermeņa temperatūras paaugstināšanos vai drebuļu sajūtu, nespēku, galvassāpes un sāpes muskuļos. Cilvēkam vienlaicīgi var būt vairāki no minētajiem simptomiem. Turklāt gripai raksturīgi elpošanas orgānu saslimšanas simptomi – klepus, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana un iesnas.

Akūtas augšējo elpceļu infekcijas gadījumā raksturīgi viens vai vairāki simptomi – pēkšņs slimības sākums, klepus, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana, iesnas.

Ja iedzīvotājs sajūt līdzīgus simptomus, jāapmeklē savs ģimenes ārsts, iepriekš sazvanot to. Katram ģimenes ārstam jābūt noteiktai telefonstundai, kad viņš dod padomus pacientiem un nepieciešamības gadījumā apmeklē viņus. Par ārsta izsaukumu nav jāmaksā bērniem līdz 18 gadiem, pacientiem virs 80 gadiem un 1. grupas invalīdiem.

Gadījumā, ja neizdodas sazvanīt ģimenes ārstu, iedzīvotājam jācenšas pie sava ārsta nokļūt pieņemšanas sākumā. Katram ģimenes ārstam jābūt noteiktai vienai stundai vai nepieciešamības gadījumā ilgākam laikam, kas paredzēts akūtu slimnieku pieņemšanai.

Savukārt, ja iedzīvotājs nevar ne sazvanīt ārsta praksi, ne arī nokļūt pie viņa, turklāt ķermeņa temperatūra pārsniedz 39 grādus, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestam pa telefonu 03 vai 3027910. Iedzīvotāja veselības stāvoklis tiks novērtēts un speciālists sniegs padomu, kā rīkoties vai arī pie pacienta dosies NMP brigāde. Dzīvībai bīstamos gadījumos izsaukums ir bezmaksas.

Iedzīvotāji tiek aicināti jau laikus uzzināt, kas aizvieto viņu ģimenes ārstu prombūtnes laikā, kāds ir ārsta mobilā telefona numurs, kā sauc ģimenes ārsta palīgu un kāds ir viņa telefona numurs. Lai iegūtu sīkāku informāciju par ārstu praksēm iedzīvotāji aicināti darba laikā zvanīt Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras Zemgales nodaļai pa telefonu 3027494.

Turklāt smagākajos gadījumos 24 stundas diennaktī ambulatorā medicīniskā palīdzība Jelgavas iedzīvotājiem pieejama arī pilsētas slimnīcā, bet Jelgavas poliklīnikā – laikā no 8.00 līdz 18.00, iepriekš piesakoties reģistratūrā.

Informācija par gripas profilakses pasākumiem un ģimenes ārstu praksēm, pie kuriem vēl ir iespējams piereģistrēties, pieejama zemāk pievienotajos pielikumos.

Jau iepriekš ziņots, ka saslimstības ar gripu rādītāji februāra vidū Jelgavā sasniedza epidēmijas slieksni (100 saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem). Jelgavas pašvaldība organizēja epidemioloģiskās drošības pasākumus pašvaldības ārstniecības un sociālās aprūpes, izglītības, kultūras un interešu izglītības iestādēs un kapitālsabiedrībās.

Informācija sagatavota
Jelgavas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību sektorā