16.2 °C, 2.3 m/s, 89.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas Dome pieņem pilsētas budžetu
Jelgavas Dome pieņem pilsētas budžetu
25/01/2007

Ceturtdien, 25. janvārī, Jelgavas dome pieņēma šī gada pilsētas budžetu. Tā galvenā prioritāte – investīcijas pilsētas infrastruktūras attīstībā.

Jelgavas domes pieņemtais konsolidētais budžets šim gadam ir 44 979 253 lati. 42 914 333 latus sastāda pamatbudžets, kas, salīdzinot ar 2006. gadu, pieaudzis par 43%, un 2 064 920 latus – speciālais budžets.

Kopējās investīciju programmas izmaksas 2007. gadam pārsniedz 11 miljonus latu. Jāpiezīmē, ka šīs budžeta sadaļas pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir gandrīz dubultojies. Lai nodrošinātu investīcijas plānotajā apjomā, tiks piesaistīti aizņēmuma līdzekļi – 8, 59 miljoni latu. Jelgavas kredītreitings arī šogad vērtējams pozitīvi, jo saistību īpatsvars pret 2007. gada budžetu ir 9,9 procenti pieļaujamo 20 vietā.
No ārvalstu struktūrfondiem jau akceptēto projektu realizācijai šogad plānots piesaistīt vairāk nekā divus miljonus latu.

Lielākais īpatsvars nodokļu ieņēmumos 2007. gadā ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim (64,4%) un nekustamā īpašuma nodoklim (3,7%).
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa apjoms budžetā prognozēts 20 427 103 latu apmērā. Ieņēmumu pieaugums salīdzinājumā ar 2006. gada ienākuma nodokļa apjomu ir 6,3 miljoni latu jeb 44,4%. Šis pieaugumu saistīts ar iedzīvotāju labklājības līmeņa celšanos, jaunu darba vietu radīšanu, izmaiņām darba samaksā, minimālās darba algas palielināšanu. Vērā ņemamu pienesumu pilsētas budžetam sniedz arī 14 tūkstoši jelgavnieku, kuru darba vietas atrodas Rīgā.

Otrs lielākais budžeta ieņēmumu pieaugums gaidāms no nekustamā īpašuma nodokļa. Šis pieaugums saistāms ar izmaiņām nodokļu iekasēšanas kārtībā – nekustamais īpašuma nodoklis par ēkām šogad tiek aprēķināts 1,5 % apmērā no kadastrālās vērtības nevis no bilances vērtības, kā tas bija iepriekš.

Izprotot izglītības pieaugošo nozīmi pilsētas attīstības sekmēšanā un ekonomiskajā izaugsmē vislielākais finansējums pamatbudžetā 2007. gadā tiek plānots izglītības nozarei. Tā a apjoms ir 14,42 miljoni latu, kas ir 33% no pamatbudžetā programmām paredzētā kopējā apjoma. Salīdzinājumā ar 2006. gadu, finansējums izglītībai pieaudzis par 18,4% jeb vairāk kā 2,2 miljoniem latu. Pie lielākajiem investīciju projektiem šajā jomā jāmin Jelgavas 4. vidusskolas piebūves celtniecība, kam šogad plānots iedalīt 500 tūkstošus latu, Jelgavas Reģionālā Pieaugušo izglītības centra vecās ēkas renovācijai un pielāgošanai invalīdu vajadzībām. Atbilstoši budžeta projektam līdzekļi tiks ieguldīti Jelgavas Amatu skolas mācību telpu izbūvei, 4. pamatskolas, 6. vidusskolas, 1. sanatorijas internātskolas ēku energoefektivitātes paaugstināšanai un renovācijai un citos objektos.

Izpildvaras uzturēšanai plānoti 6,4% no pamatbudžeta izdevumiem jeb 2,7 miljoni latu.
„Plānojot 2007. gada budžetu, saskaņā ar valdības lēmumiem viena no prioritātēm bija darba algu paaugstinājums. Lai pašvaldība varētu sniegt kvalitatīvus pakalpojumus, nepieciešami kvalificēti, pieredzējuši speciālisti, kas no darba pašvaldības iestādēs aiziet. Kvalificētu speciālistu piesaistīšana sagādā grūtības, ņemot vērā faktu, ka nespējam konkurēt ar galvaspilsētas algām. Algas šogad pieaugs ne tikai pārvaldes, bet arī pašvaldības iestāžu, tostarp, policijas, pirmsskolas izglītības iestāžu, bāriņtiesas, muzeja, bibliotēkas, kultūras un citiem darbiniekiem. Tas varētu kļūt par stimulu algu politiku pārdomāt darba devējiem mūsu pilsētas privātajā sektorā,” skaidro Andris Rāviņš.
Procentuāli lielāko darba samaksas pieaugumu izjutīs pašvaldības policijas darbinieki. Pašvaldības policijas uzturēšanai finansējums salīdzinot ar pagājušo gadu pieaudzis par 551 tūkstoti latiem. No palielinājuma summas 544 267 lati ir paredzēti algas paaugstināšanai.
Būtisks finansējums – 12% jeb 5,2 miljoni latu no pamatbudžeta piešķirts vides aizsardzībai. Tas paredzēts ielu, laukumu, publisko dārzu, parku un citu teritoriju tīrīšanai un atkritumu savākšanai, notekūdeņu apsaimniekošanu. Sadarbībā ar citām pašvaldībām turpināsies Zemgales reģiona sadzīves atkritumu poligona būvniecības un esošo atkritumu izgāztuvju rekultivācijas projekts, kam šajā gadā no Jelgavas pilsētas budžeta piešķirts miljons latu.

Budžetā finansējums ekonomiskajai darbībai ir 4, 28 miljoni lati jeb 10% no visiem pamatbudžeta izdevumiem.
Šajā budžeta sadaļā plānots ieguldīt vislielāko investīciju apjomu – 48% no kopējā investīciju projekta. Ievērojami līdzekļi tiks ieguldīti pilsētas satiksmes infrastruktūras sakārtošanā. Ielu izbūvei, renovācijai un remontam no budžeta paredzēts izlietot 3,36 miljonus latu. Pie lielākajiem satiksmes infrastruktūras objektiem jāmin Atmodas, Tērvetes, Viskaļu, Traktoristu, Baložu, Peldu ielu un Vecā ceļa posmu un daudzu citu objektu renovācija un izbūve.

Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai šogad tiks izlietoti 2,8 miljoni latu. jeb 7% no pamatbudžeta izdevumiem.
Turpināsies programma, kas paredz vecā dzīvojamā fonda atjaunošanu. Tam šogad piešķirti 300 tūkstoši latu. Neatliekami remontdarbi veicami vismaz 100 pilsētas koka apbūves mājās. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būtiski palielināts pašvaldības finansējums ielu apgaismošanai – 285 080 latu – ar nolūku ievērojami uzlabot apgaismojumu pilsētā un veikt tīklu renovāciju.
Līdzekļi tiks investēti Uzvaras parka rekonstrukcijas pabeigšanai, Ozolskvēra rotaļu laukuma un tualetes izbūvei, Raiņa parka tehniskā projekta izstrādei, Jāņa baznīcas fasādes izgaismošanai, detaļplānojumu un lokālo plānojumu izstrādei un ēku remontiem.

Jelgavnieku sociālajai nodrošināšanai paredzēts izlietot vairāk kā 2,2 miljonus latu.no visiem budžeta izdevumiem. Ņemot vērā dzīves dārdzības pieaugumu, tiek pilnveidota sociālā nodrošinājuma sistēma pilsētā, kas ļaus palielināt pabalstu saņēmēju loku. Sociālo problēmu risināšanai paredzētiem palīdzības pabalstiem finansējums ir gandrīz 990 tūkstoši latu, tajā skaitā iekļauti dzīvokļu atbrīvošanas pabalsti denacionalizēto namu īrniekiem – kopumā 100 000 latu. No 24 uz 27 latiem paaugstināts tiek valsts noteiktais garantētais minimālo ienākumu pabalsts
Mūsu pilsētā tiek ieviests jauns sociālo pakalpojuma veids – grupu dzīvokļi cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Veselības aprūpei no pamatbudžeta līdzekļiem piešķirti 270,5 tūkstoši latu. Rentgena iekārtas iegādei un līdzfinansējumam sterilizācijas nodaļas renovācijā Jelgavas pilsētas slimnīcā šogad plānots investēt 230 tūkstošus latu, SIA „Jelgavas neatliekamās medicīniskās palīdzības stacija” ēkas jumta seguma nomaiņai un fasādes siltināšanai – 40 548 latu.
Kultūras un sporta programmai pašvaldība no budžeta iedalījusi 3,78 miljonus latu.
Kultūras jomai 2007. gadā piešķirts 1, 78 miljons latu. Pašvaldība 130 tūkstošus plāno ieguldīt kultūras nama renovācijas darbiem, 260 tūkstošus latu – Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja fasādes remontam un lietus ūdens kanalizācijas izbūvei.

Pie šā gada lielākajiem investīciju projektiem, jāmin jaunā multifunkcionālā sporta kompleksa „Zemgales Olimpiskais centrs” projektēšana un celtniecība Pārlielupē. Kompleksā paredzēta vieta stadionam ar futbola laukumu, vieglatlētikas skrejceļiem un sektoriem citām disciplīnām, sporta zālei, volejbola laukumam. Sporta kompleksa projektēšanā un celtniecības uzsākšanā šogad plānots ieguldīt 1,87 miljonus latu. 121 tūkstoti latu finansējums piešķirts Sporta nama Raiņa ielā 6 remontam.

Neparedzētiem gadījumiem šī gada budžetā iedalīti 549 tūkstoši latu.

Informācija sagatavota
Sabiedrisko attiecību sektors
3005558

www.jelgava.lv