16.8 °C, 1.5 m/s, 93.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU jaunākajai fakultātei – jubileja
LLU jaunākajai fakultātei – jubileja
19/01/2007

Piektdien, 26.janvārī pulksten 14 Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā Jelgavas pilī notiks Sociālo zinātņu fakultātes piecu gadu jubilejas svinības.

Aizvadīti pieci studiju gadi, kopš uz kādreizējā Humanitārā institūta bāzes, kurā ietilpa Filozofijas, Pedagoģijas, Sociālo zinātņu un Valodu katedra, kā arī socioloģisko pētījumu grupa, izveidota Sociālo zinātņu fakultāte, kas universitātē ir visjaunākā, taču reflektantu vidū – viena no populārākajām.

Patlaban fakultātē bakalaura un maģistra grāda iegūšanai piedāvā pavisam četras studiju programmas, kas domātas speciālistu sagatavošanai iestāžu un uzņēmumu ārējo sakaru, organizācijas un sabiedrības pārvaldes socioloģijas, kā arī starptautisko projektu vadības jomā. Uzkrātā pieredze rāda, ka šāda veida speciālisti ir nepieciešami augstākās valsts pārvaldes institūcijās, privātos uzņēmumos, zinātniski pētnieciskajās iestādēs, kurām ir saistība ar lauku sociālo attīstību. Kopš izveidošanas, dažāda līmeņa studiju programmās, fakultāti jau absolvējis 631 absolvents. Izlaidums nav noticis vienīgi Starptautisko projektu vadības maģistra studiju programmā, kas atvērta tikai šinī studiju gadā.

Salīdzinoši neilgajā pastāvēšanas laikā fakultāte ir noslēgusi sadarbības līgumu ar Olštinas Ekonomikas un informātikas augstskolu Polijā un Leipcigas ģeogrāfijas institūtu Vācijā, bet patlaban gatavojas parakstīt līdzīgu dokumentu arī ar Prāgas Lauksaimniecības universitāti Čehijā. Taču studentu un mācību spēku apmaiņas, mācību prakšu organizēšanas, zinātniskās pētniecības, kopīgu semināru un konferenču rīkošanas jomā fakultātei laba sadarbība izveidojusies arī ar citām universitātēm Lielbritānijā, Somijā, Īrijā, Lietuvā, Baltkrievijā un vēl citās valstīs. Bieži viesu fakultātē ir dažādu valstu vēstniecību darbinieki, Latvijas Ārlietu ministrijas atbildīgas amatpersonas, kā arī politiķi no dažādām partijām.

Pēdējos trīs gadus fakultātes dome par teicamām sekmēm mācībās un aktīvu iesaistīšanos zinātniskajā un sabiedriskajā darbībā piešķir Zemgalē pazīstamā novadnieka – zinātnieka un publicista Pētera Birkerta stipendiju. Par tās ieguvēju kļuvusi Dina Bite, Lāsma Līcīte un Sandra Šteinerte. Arī universitātes mēroga konkursā par Kārļa Ulmaņa stipendijas iegūšanu ik gadu izceļas kāds no Sociālo zinātņu fakultātes studentiem, jo šīs atzinības iegūšanai nepieciešams veikt zinātnisku pētījumu par Kārļa Ulmaņa darba un dzīves gaitām. Pavisam pēdējos piecos gados par Kārļa Ulmaņa stipendiātiem kļuvuši 10 Sociālo zinātņu fakultātes studenti. Bez tam fakultātes – jubilāres studentu sabiedrisko aktivitāti raksturo arī regulāri rīkotās Donoru dienas, kā arī dažādas labdarības akcijas Jelgavas Bērnu namā – patversmē un ģimenes resursu centrā Elizabete, arī Jelgavā.

Uz fakultātes jubilejas svinībām gaida ierodamies gan absolventus, gan darba devēju institūciju pārstāvjus, gan sadarbības partnerus, lai kopīgi atskatītos uz paveikto, diskutētu par jaunām iecerēm jauno speciālistu pieprasījuma nodrošināšanā kā Latvijas laukos, tā pilsētās.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis,
LLU Preses daļas vadītājs
Tālrunis 29144960.