21.7 °C, 2.3 m/s, 73.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU kolektīvs pie svētku egles atzīmēs augstskolas jubileju
LLU kolektīvs pie svētku egles atzīmēs augstskolas jubileju
21/12/2006

Piektdien, 22.decembrī pulksten 12 Jelgavas pilī notiks Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) 67.gadadienai veltīta Konventa svinīgā sēde, kurā pie svētku egles augstskolas kolektīvs tradicionāli atskatīsies uz svarīgākajiem aizejošā gada notikumiem un godinās veiksmīgākos izglītības un zinātniskā darba veicējus.

Īsi pirms Ziemassvētkiem, ik gadu šajā datumā universitātes aulā pie krāšņi rotātas svētku egles satiekas studenti, mācību spēki un darbinieki, lai lietišķā un svinīgā atmosfērā atzīmētu savas augstskolas dzimšanas dienu, atceroties 1938.gada 23.decembri, kad toreizējais Latvijas Valsts un ministru prezidents Kārlis Ulmanis izsludināja likumu par Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversmi, kas kļuva par pamatu sekmīga darba uzsākšanai nākamajā gadā. Kopš tā laika aizritējuši gandrīz septiņi gadu desmiti un valstī vienīgā lauksaimniecības augstskola izaugusi par trešo lielāko universitāti ar vairāk nekā 10 000 studentu.

Šajā studiju gadā vien universitātes saime papildinājusies ar vairāk nekā 2 450 pirmkursniekiem, tostarp 174 jauniešiem, kuri nolēmuši studēt tieši lauksaimniecību. Šogad universitātē atvērtas tādas jaunas studiju programmas kā Starptautisko projektu vadība, Mašīnu projektēšana un ražošana, Hipololoģija vai mācība par zirgiem, kā arī vēl citas. Ar vairāk nekā 50 jauniem vārdiem papildinājies doktorantūrā studējošo skaits un nu jau tas pārsniedz divus simtus.

Universitātes ļaudis iepriecina fakts, ka Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Daina Kārkliņa ievēlēta par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli, profesors Uldis Osītis kļuvis par Paula Lejiņa balvas ieguvēju lauksaimniecības zinātnē, profesors Pēteris Zālītis – par Eižena Ostvalda balvas ieguvēju mežzinātnē, bet profesors Mārtiņš Beķeris – par Jāņa Āboliņa balvas ieguvēju inženierzinātnēs. Lauku inženieru un Meža fakultāte guvušas atzinību Latvijas Darba devēju konfederācijas rīkotajā konkursā, bet LLU Studentu pašpārvalde atzīta par labāko pārējo augstskolu vidū. Pusgadsimta jubileju atzīmējis arī studentu periodiskais izdevums “Plēsums”, kas pagaidām valstī ir vienīgais studentu ikmēneša žurnāls.
Nobeigumam tuvojas LLU attīstības stratēģiskā plāna izstrāde turpmākajiem septiņiem gadiem, kas paredz arī mācību un pētījumu saimniecības “Vecauce” strauju izaugsmi, kur tapšanas stadijā ir viena no modernākajām slaucamo govju novietnēm Baltijas valstīs. Nupat LLU kļuvusi par vadošo koordinatoru Baltijas valstu lauksaimniecības augstskolu sadarbības tīklā.

Universitātes jubilejas sarīkojumā iecerēts sveikt astoņus jaunos mācību spēkus, trīs Senāta stipendiātus, mācību grāmatu un metodisko materiālu ikgadējā konkursa laureātus, kā arī Lauksaimniecības un Meža zinātņu akadēmijas, Hipotēku un Zemes bankas, kā arī LLU kopīgi rīkotā jauno zinātnieku kārtējā konkursa uzvarētājus.

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis
LLU Preses daļas vadītājs
Tālrunis 29144960.