21.7 °C, 2.3 m/s, 73.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavas Dome izstrādā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus
Jelgavas Dome izstrādā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus
14/12/2006

No nākamā gada daudzviet Jelgavā par zemēm, ēkām un būvēm tiks paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, jo to nosaka nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības izmaiņa. Taču uzreiz jāuzsver, ka nekustamā īpašuma nodokli pašvaldība tikai administrē, taču tā nenosaka nodokļa apmēru.

Nodokļa izmaiņas paredzētas pēc Ministru kabineta noteikumiem un skar visu Latviju. Nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības izmaiņas, kas ir par pamatu nodokļa aprēķināšanai, pieaugums vienmēr saistīts ar konkrētās teritorijas attīstību – jo attīstītāka teritorija, jo augstāka zemes vērtība. Tā kā Jelgavā nodoklis nav mainīts kopš 2004. gada, tad šobrīd, veicot pārrēķinus, tā pieaugums daudzviet ir būtisks, jo arī pilsēta ir strauji attīstījusies.

Pašvaldība šobrīd ir nostādīta duālā situācijā – no vienas puses nodokļu ieņēmumi veido budžetu un to palielinājums ļauj ieguldīt vairāk līdzekļu Jelgavas infrastruktūras attīstībā, no otras puses – pašvaldībai nav vēlme zaudēt uzņēmējdarbības objektus, kuri nonāks kritiskā situācijā pēc nodokļu palielinājuma.

No 600 pilsētas uzņēmumiem desmit procentus nodokļu pieaugums varētu skart smagi, jo tas palielinās vairākas reizes. Pašvaldība ir veikusi vairākus pasākumus, lai izvērtētu, kādu atbalstu varētu sniegt šiem uzņēmumiem.

Pirmkārt, jau par valdības lēmumu mainīt nodokļa apmēru, pašvaldība rakstiski ir informējusi uzņēmumus, tāpat informācija publiskota pašvaldības interneta portālā. Vēstulēm nav tikai informatīvs saturs – tajās uzņēmēji aicināti piedāvāt rakstiskus priekšlikumus tam, kādu atbalstu uzņēmēji gaida no pašvaldības, kā arī piedāvāts saņemt konsultāciju no Domes speciālistiem.

Jelgavas Dome ir piedalījusies visās Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajās diskusijās par šo tēmu, lai kopīgi ar citām pašvaldībām meklētu risinājumus, kā Dome var rīkoties konkrētā situācijā.

Līdz šim Domes pieņemtie saistošie noteikumi paredzēja Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums konkrētām grupām – juridiskām personām: jauniem uzņēmumiem pirmo trīs darbības gadu laikā, kā arī sociāli mazaizsargātām fizisko personu grupām: vientuļiem pensionāriem, invalīdiem, laika posmā uz vienu gadu. Savukārt pēc jaunās nodokļu prognozes pašvaldība ir sākusi darbu pie jaunu atvieglojumu iestrādes. Galvenais, kas tajos tiks ieviests papildu, būs tas, ka atvieglojumus varēs piešķirt uz ilgāku laiku, novērtējot uzņēmuma ieguldījumus apkārtējās infrastruktūras sakārtošanā, kā arī uz atvieglojumiem varēs pretendēt ne tikai jaunie uzņēmumi – katrs gadījums tiks izskatīts individuāli.

Izstrādājot papildu atvieglojums, pašvaldībai ir iespēja izvērtēt to desmit procentu uzņēmumu situāciju, kuriem no nākamā gada būtiski pieaugs nodokļa apmērs un atvieglot viņu stāvokli. Taču vēlreiz jāpiebilst, ka katrs gadījums tiks izskatīts individuāli uz uzsniegumu pamata, jo pašvaldība nevar būt atbildīga par katru neveiksmīgi vadītu uzņēmumu, kuru neglābs arī nodokļu atvieglojumi.

2006. gadā kopējie nodokļu ieņēmumi Jelgavā ir plānoti 15 miljonu latu apmērā, no tiem tikai 863 tūkstoši latu ir nekustamā īpašuma nodokļa īpatsvars.

Lai arī nodokļa apmērs tiek palielināta, salīdzinot ar citām valstī Latvija joprojām atrodas priviliģētā situācijā – nekustamā īpašuma nodokļu nasta citviet ir daudz smagāka.

Informāciju sagatavoja
Gunārs Kurlovičs,
Jelgavas pašvaldības izpilddirektors