21.7 °C, 2.3 m/s, 73.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPusceļa mājas atklāšana
Pusceļa mājas atklāšana
13/12/2006

Piektdien, 15. decembrī plkst. 11:00 Jelgavas Sociālās aprūpes centrā „Jelgava” Kalnciema ceļā 109 notiks Pusceļa mājas atklāšanas svinības.

Alternatīvās sociālās aprūpes formas – “pusceļa” mājas ieviešana ir kā starpposms institucionālai aprūpei, sociālās rehabilitācijas un nodarbinātības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai un jaunu aprūpes formu ieviešanai.

Projekta „Sociālo pakalpojumu infrastruktūras un pakalpojumu attīstīšana klientu rehabilitācijai, integrācijai sabiedrībā un darba tirgū Zemgales reģionā” īstenošanu atbalstīja Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) Labklājības ministrijas Nacionālās programmas ietvaros.

Projekta ietvaros tika veikti apjomīgi celtniecības darbi Sociālajā aprūpes centrā (SAC) „Jelgava”, tika veikta logu nomaiņa visai ēkai, siltināts ēkas vecais korpuss, nomainītas iekšējās komunikācijas – kanalizācija, ūdensvads, apkure, atjaunota ēdamzāle, pilnībā nomainīts iestādes ēdināšanas bloka virtuves aprīkojums, uzlabota ventilācija, atjaunota aktu zāle un veikti citi darbi, tomēr kā ievērojamākais jāmin pusceļa mājas izveide, kas ir autonoma institūcija ar savām saimniecības, atpūtas un dzīvojamām telpām, kurās var vienlaicīgi uzturēties 12 iemītnieki, kuri uzsākuši rehabilitācijas procesu, lai atgrieztos pilnvērtīgā dzīvē. Pusceļa mājas iemītnieki iegūs prasmes darbā ar sadzīves tehniku, ēdienu gatavošanā, kā arī izies individuālu rehabilitācijas programmu, lai apgūtu citas trūkstošas iemaņas. Rehabilitācijas procesu septembra vidū uzsāka pirmā klientu grupa.

Projekta ietvaros izveidots arī rehabilitācijas sistēmas 2. posms – 16 grupu dzīvokļi, kas izvietoti O. Kalpaka ielā 9 un atrodas Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes pārziņā. Šie dzīvokļi paredzēti tiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kuriem ir prasmes un iemaņas pašiem sevi aprūpēt un nodrošināt, dzīvojot patstāvīgi.

Projekta kopējais budžets ir 918 121.48 LVL, 78% no izmaksām finansē Eiropas Savienība (ERAF), ar līdzfinansējumu piedalās Jelgavas pilsētas pašvaldība, valsts līdzfinansējums tiek nodrošināts caur Labklājības ministrijas budžetu. Kopējais projekta īstenošanas laiks bija 26 mēneši.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas pašvaldības Investīciju nodaļas vadītāja
Mārīte Ieviņa
3005477