17.9 °C, 1.6 m/s, 68.5 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi„…un pasaulē par diviem draugiem vairāk būs…”
„…un pasaulē par diviem draugiem vairāk būs…”
03/11/2006

Ceturtdien, 2. novembrī Jelgavas Dome ar pašvaldības iestādi „Jelgavas sociālo lietu pārvalde” un atpūtas centra “Zemnieka cienasts” atbalstu rīkoja īpašu pasākumu Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra bērniem.

Pasākuma, kura nosaukums un reizē arī vadmotīvs bija: „…un pasaulē par diviem draugiem vairāk būs…”, mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bez vecāku gādības palikušajiem bērniem un rosināt ģimenes apsvērt iespēju veidot draudzīgas attiecības ar bērnunama bērniem.

Jelgavas Domes Sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Iveta Šurma stāsta: „Lai kļūtu par draugu bērnam, kuram nav iespējas izjust tuvinieku siltumu ikdienā, nevajag daudz – atcerēties par viņu ne tikai svētkos, bet arī ikdienā, apciemot, uzklausīt, reizēm pavadīt kopā brīvdienas. Šī draudzība liks bērnam ne tikai apzināties, ka viņam ir kāds draugs ārpus sociālā aprūpes centra sienām, bet arī ļaus mācīties uzticēties un gūt priekšstatu par īstu ģimeni. ”

Astoņas ģimenes kopā ar Jelgavas bērnu sociālā aprūpes centra bērniem vecumā no diviem līdz septiņiem gadiem pavadīja vienu dienu atpūtas centrā Jelgavā “Zemnieka cienasts”, kur bērnu prieku vairoja Jelgavas pilsētas tēls Alnītis.

Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centra direktore Maija Neilande pauž: „Jautrās atrakcijās, spēlēs un rotaļās laiks aizritēja nemanot un šiem bērniem tagad ir ne tikai labas atmiņas par pavadīto dienu, foto kartiņas un nelielas dāvaniņas, bet arī cerība, ka iegūtie draugi drīz atkal nāks ciemos.”

Savukārt Lāsma Āboliņa un viņas ģimene atzīst, ka: „Vairākas ģimenes bija ieradušās ar saviem bērniem un, veidojot draudzību pasākuma laikā ar jauniepazītajiem bērniņiem, bija ļoti atvērti un patiesi centās pavadīt šo dienu pēc iespējas vairāk domājot par jauno draugu. Tajā pat laikā nepametot novārtā savus bērnus un parādot, ka uzmanības vērts ir katrs bērniņš. Kopumā lielākais prieks bija par to, ka bērni aizbrauca ar prieku sirdīs, nevis skumjām vai sāpi.”

Jelgavas bērnu sociālā aprūpes centrā pašreiz atrodas 81 audzēknis, ko kuriem 4 ir bāreņi, 49 bērnu vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un 28 bērnu vecākiem atņemtas aprūpes tiesības. Šajā gadā tikai 6 bērni no visiem Jelgavas bērnu sociālā aprūpes centra audzēkņiem ir atraduši sev jaunas ģimenes – bērni ir adoptēti vai nodoti aizbildnībā, taču lielākā daļa no viņiem savu izdevību vēl tikai gaida.

Latvijā ir noteiktas vairākas bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpes formas: adopcija, audžuģimene, aizbildnība un uzticības persona.

Latvijas likumdošana paredz, ka adoptētājam ir jābūt vismaz 25 gadus vecam un rīcībspējīgam. Starp potenciālajiem vecākiem un adoptējamo bērnu ir jābūt vismaz 18 gadu vecuma starpībai. Bērnu adoptēt var gan laulāti pāri, gan viena persona. Adopcijas procesa gaitā tiek izvērtēta ģimenes piemērotība un atbilstība bērna uzturēšanai un audzināšanai; galarezultāts tiek apstiprināts ar tiesas lēmumu.

Savukārt audžuģimenes funkcija ir vērtējama kā īslaicīga aprūpe – bez vecāku gādības palikušajam bērnam tiek nodrošināta aprūpe ģimenē līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties pie saviem bioloģiskajiem vecākiem. Ja bērns nevar atgriezties pie saviem vecākiem, viņš tiek vai nu adoptēts, vai arī tiek nodibināta aizbildnība. Šobrīd par audžuvecākiem var kļūt tikai laulāts pāris, ja vismaz viens no laulātajiem ir vecumā no 25 līdz 60 gadiem.

Par aizbildni uzskatāma persona, kas nodrošina bērna tiesību un interešu aizsardzību un ir iecelta vai apstiprināta saskaņā ar Civillikumā noteikto kārtību. Aizbildņa galvenais uzdevums ir aizvietot vecākus, pārstāvēt aizbilstamo personiskās un mantiskās attiecības. Par aizbildņiem bieži vien kļūst cilvēki, kas vēlas palīdzēt bērniem, bet dažādu iemeslu un apstākļu dēļ nav gatavi uzņemties par viņiem pilnīgu atbildību.

Tāpat par soli uz adopciju var uzskatīt uzticības personas statusa noteikšanu. Šīs personas sniedz bērnam atbalstu un iespēju pavadīt kādu noteiktu laika periodu, piemēram, brīvdienas un svētku dienas, ģimenē. Tā ir lieliska iespēja palīdzēt bērnu namu bērniem, ja adopcija nav iespējama. Bieži vien cilvēki nav vēl gatavi bērnu adoptēt, bet tajā pašā laikā vēlas palīdzēt.

Lai iepazītos ar detalizētāku informāciju, vērsties Jelgavas pilsētas bāriņtiesā Pulkveža O.Kalpaka 9, tel.: 3081700; 3081709, mob. 29461705, e-pasts – vai bērnu namā „Bērnu cerība” Bebru ceļā 14a, tel.: 3020955 un Jelgavas bērnu sociālās aprūpes centrā Zirgu 47a, tel.: 3026313, 3023805.
Kā arī sīkāku informāciju iespējams atrast internetā: www.adopcija.lv

Fotogrāfijas no pasākuma iespējams apskatīt zemāk. Atsauce pārpublicēšanas gadījumā obligāta.

Informāciju sagatavoja
Laura Majore
Jelgavas pašvaldības sabiedrisko attiecību sektora speciāliste
3005574, 26588840