21.8 °C, 3.9 m/s, 63.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZemgalē visstingrāk smēķēšanas liegumu ievēro Jelgavā
Zemgalē visstingrāk smēķēšanas liegumu ievēro Jelgavā
11/07/2006

Bauskā un Dobelē stingrāka uzraudzība vēl nav bijusi – tur arī zināms, ka dažviet likums tiek apiets ar līkumu.

To, ka likums Jelgavā tiek uztverts nopietni, apliecina ne viens vien uzņēmums. Kafejnīcas Chokolate&Pepper administratore Svetlana Strakša nolēmusi neatļaut smēķēt arī pie āra galdiņiem. “Iekštelpās līdz šim mums bija nodalītās zonas, bet tagad ar to nepietiek. Par āra galdiņiem laikam paši neesam vēl īsti izpratuši likumu un, drošs paliek drošs, nolēmām arī tur neatļaut smēķēt. Uzņēmumam par labu tas noteikti nenāk, jo ir jau bijuši klienti, kas, uzzinot, ka smēķēt ir aizliegts, pasūtījumu atceļ un aiziet. Darbinieki atzīst, ka strādāt kļuvis ērtāk. Nedomāju, ka šis likums kaut ko būtiski mainīs – zinu pēc Čehijas pieredzes. Tur smēķētāju telpa parasti ir pārpildīta, bet nesmēķētāju pusē sēž pāris cilvēku – likumsakarīgi, jo, ja vairāku cilvēku kompānijā būs kaut viens smēķētājs, viņi dosies uz smēķētāju zāli. Tā ir realitāte, kas pilnīgi apgāž labi domāto likumu.”
Visticamāk, ka šajā kafejnīcā arī turpmāk nevarēs smēķēt, jo telpas ir īrētas un pārbūvēt tās tā, lai ievērotu likumu, nav iespējams.

Visgrūtāk likumu pieņemt spēļu zāļu un kazino saimniekiem – viņu arguments: pie mums nav ēstuve, kur ierastos pavakariņot, te aizliegta ieeja bērniem līdz 18 gadu vecumam, bet cilvēki, kas spēlē, parasti streso un grib uzsmēķēt. “Tas radīs problēmas, jo tas taču ir necilvēcīgi – likt cilvēkiem iet smēķēt ārā lietū un aukstumā. Likumu ievērot tā, lai atļautu smēķēt, nevaram, jo telpa ir par mazu,” saka Admirāļu kluba Pasta ielā zāles pārraudze Zoja.

Lai arī Dobelē vēl nav veikti reidi, pašvaldības policijas priekšnieks Mārtiņš Knops neslēpj, ka ir jau zināms, ka likuma ievērošana dažiem pieklibo – it sevišķi spēļu zālēm. “Ar ēstuvēm viss ir daudzmaz kārtībā, bet spēļu zālēs vēl likums netiek strikti ievērots, tāpēc jau tuvākajā laikā rīkosim reidus, lai pārkāpējus administratīvi sodītu.”

Arī baušķenieki savos krogos policistus vēl nav manījuši, un, iespējams, tieši tas ļauj pagaidām piemiegt acis uz likuma ievērošanu. Kāda kroga pārvaldniece pat godīgi atzīst, ka pagaidām pie viņiem vēl varot smēķēt. “Klienti ir jāpieradina pamazām – domāju, ka nedēļas laikā viņi to būs sapratuši.

Kristīne Langenfelde
Neatkargā Rīta avīze
www.nra.lv