25.4 °C, 6.2 m/s, 50.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPensionāri aktīvi izmanto braukšanas atlaides Jelgavas sabiedriskajā transportā
Pensionāri aktīvi izmanto braukšanas atlaides Jelgavas sabiedriskajā transportā
10/07/2006

Būtiskākie atvieglojumi ir piešķirti pensionāriem vecākiem par 80 gadiem, kuri saņēma iespēju pilsētas sabiedriskajā transportā pārvietoties bez maksas. Tā kā jaunie noteikumi par atvieglojumiem stājās spēkā šī gada jūnijā, ir apkopoti pirmie dati par jau izsniegtajām bezmaksas mēnešbiļetēm.

Pilsētā kopumā dzīvo 15 259 pensionāri, no kuriem 1560 ir tādi, kuri sasnieguši 80 gadus un vairāk. Jūnijā bezmaksas mēnešbiļetes ir izmantojuši 503 pensionāri, kas ir turpat trešā daļa no pilsētā dzīvojošajiem pensionāriem vecumā no 80 gadiem.

Pensionāriem, kuri vecāki par 70 gadiem un kuru pensija ir mazāka par Ls 90.00 mēnesī, no jūnija par mēnešbiļeti ir jāmaksā 4,50 lati. Šai pensionāru kategorijai atvieglojumi ir spēkā katru gadu laika posmā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim. Savukārt, politiski represētie atvieglojumus saņem iepriekšējā apjomā, kas ir 4,50 lati par mēnešbiļeti, turklāt visa gada garumā bez noteikta sezonālā ierobežojuma. Pilnas cenas mēnešbiļete Jelgavas sabiedriskajā transportā maksā 18 latus. Atvieglojumus pilsētas sabiedriskajā transportā sešos mēnešos ir izmantojuši 936 pensionāri, tai skaitā arī politiski represētie. Jāuzsver gan, ka jūnijā vien atvieglojumus ir izmantojuši 479 pensionāri, kas ir vairāk nekā piecos mēnešos kopā. Šis apstāklis ir saistīts ne tikai ar siltās sezonas iestāšanos, kad pensionāri apmeklē tā saucamos „mazdārziņus”, bet arī ar daudz pieejamāko cenu un paplašināto pensionāru kategoriju, kura var pretendēt uz atvieglojumiem.

Kā uzsver Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietniece Irēna Škutāne, „pensionāri ir viena no tām sociālajām grupām, kurus skar vislielākās finansiālās grūtības, tāpēc atlaižu piemērošana ir nepieciešams un svarīgs atbalsts pensionāru ikdienas gaitu atvieglošanai. Turklāt šī nav tā iedzīvotāju grupa, kura var mērot kājām lielus attālumus, kā to var ievērojami jaunāki cilvēki”.

Atvieglojumus piešķir tām personām, kuras savu dzīvesvietu ir deklarējušas Jelgavas pilsētā.

Mēnešbiļetes cenas starpību apmaksā Jelgavas sociālo lietu pārvalde no sociālās apdrošināšanas un sociālās nodrošināšanas budžeta apakšprogrammas „Pārējie sociālās palīdzības pasākumi” līdzekļiem pēc pārvadātāja rēķina saņemšanas.

Mēnešbiļetes var iegādāties SIA “Jelgavas autobusu parks” biļešu kasēs. Politiski represētajiem (uzrādot politiski represētās personas apliecību) un pensionāriem, kuri vecāki par 80 gadiem, atvieglojumus saņems uzrādot dzīvesvietas deklarēšanas izziņu un personas apliecinošu dokumentu. Pensionāri, kuri ir vecāki par 70 gadiem un kuru pensija ir mazāka par Ls 90.00, jāuzrāda dzīvesvietas deklarēšanas izziņa, personas apliecinošu dokumentu un pensijas apmēru apliecinošu dokumentu (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izziņu vai pensionāra apliecību ar ierakstu par pensijas apmēru).

Pilsētas sabiedriskā transporta mēnešbiļete būs derīga, uzrādot personas apliecinošu dokumentu kopā ar mēnešbiļeti.

Informāciju sagatavoja Jelgavas pašvaldības
preses sekretārs Jānis Zemene