27.1 °C, 3.7 m/s, 37 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā sākas 7.starptautiskais ledus skulptūru festivāls
Jelgavā sākas 7.starptautiskais ledus skulptūru festivāls
01/02/2005

Projekta vadītājs Ivars Pirvics  atzina, ka,  izvērtējot sešos gados sasniegto, ir atrasta koncepcija, kas nodrošina festivāla attīstību jaunā kvalitātē, stiprina tā māksliniecisko identitāti un prestižu un veicina jaunus mākslinieciskus risinājumus ledus un sniega mākslā.

Šogad konkursam bija pieteicies 41 mākslinieks no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Īrijas, Kanādas, Korejas, Austrālijas, Zviedrijas, Krievijas, Baltkrievijas, Francijas, Beļģijas, Nīderlandes, Bulgārijas. Tā kā festivāls var uzņemt tikai 20 dalībniekus, tika veikta atlase pēc mākslinieku darbu iesūtītajām skicēm, skaidroja Pirvics.

Mākslinieki Jelgavā ieradušies jau vakar, 31.janvārī. Šodien un rīt skvērā aiz pilsētas kultūras nama konkursa dalībnieki veidos mazās skulptūras. Pēc tam mākslinieki sadalīsies komandās, lai veidotu lielās skulptūras.

Festivāla kulminācija paredzēta sestdien, 5.februārī. Plkst.13 plānota ledus skulptūru izstādes atklāšana, bet plkst.17 – konkursa laureātu apbalvošana. Skulptūru izstāde Jelgavā būs apskatāma arī svētdien, 6.februārī no plkst.10 līdz plkst.22. Iestājoties tumsai, ledus skulptūras tiks izgaismotas.

Sestdien, 5.februārī, paredzēta plaša kultūras programma – masku uzvedumi, konkursi, gleznu veidošana sniegā, pikošanās un lielākā sniegavīra velšana.

Skvērā aiz kultūras nama tiks izveidota slidotava, kurā plkst.15 norisināsies Milžu cīņas uz ledus un Zemgales hokeja komandu paraugdemonstrējumi. Paredzētas arī “karstās” dejas sniegā un līnijdejotāju paraugdemonstrējumi. Muzicēs brāļi Ziemeļi. Uzvedumā piedalīsies Rīgas skolēnu pils teātra studija “Zīļuks”.

Ikgadējais ledus skulptūru festivāls un ceļojošā izstāde ir viens no skaistākajiem kultūras notikumiem ziemā ne tikai Jelgavā, bet arī citur Latvijā.

Pēc pēdējām aptaujām, kurās piedalījās visu Latvijas rajonu tūrisma informācijas centru (TIC) darbinieki, ledus skulptūru festivāls Jelgavā ir ceturtais iecienītākais tūrisma objekts Zemgalē, atstājot aiz sevis Pokaiņu mežu Dobeles rajonā, Kurzemes hercogu kapenes Jelgavas pilī un Mežotnes pili Bauskas rajonā.

Savukārt vienīgā pasaulē ceļojošā ledus skulptūru izstāde sagādā prieku un pārsteigumu tūkstošiem cilvēku visā Latvijā, pārliecinoši demonstrējot tēlniecības iespējas. Pagājušajā gadā ledus skulptūras priecēja ne tikai Jelgavas, bet arī Rīgas, Ogres, Jēkabpils, Valmieras un Ventspils iedzīvotājus.

Festivāla laikā darbosies tēlniecības darbnīca. Ja būs piemēroti laika apstākļi, paredzēts veidot arī piecas sniega skulptūras, kas tiks izgatavotas no presēta sniega kubiem. Šajā konkursā tiks iesaistīti Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas studenti. Savukārt Jelgavas Mākslas skolas audzēkņi veidos trīs sniega skulptūras.

Ceļojošā ledus skulptūru izstāde norisināsies no 7.februāra līdz 13.februārim.