15.9 °C, 10.1 m/s, 94.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaCeļā no Jelgavas uz Ukrainas frontes līniju pavadīts palīdzības konvojs
Ceļā no Jelgavas uz Ukrainas frontes līniju pavadīts palīdzības konvojs
02/11/2023

Šodien no Hercoga Jēkaba laukuma Jelgavā uz Ukrainu devusies palīdzības krava ar uzņēmēju un biedrību sarūpētajām lietām, tostarp trīs džipiem un vienu kravas mikroautobusu. Pirmo reizi Jelgavas pieredzē palīdzības konvojs dosies uz frontes līniju – no Harkivas līdz pat Zaporižjas apgabalam, kopumā šķērsojot deviņas pilsētas.

Jelgavas ukraiņu kultūras centra “Džerelo” priekšsēdētājs Bogdans Timkivs stāsta, ka palīdzība tiek nodrošināta sadarbībā ar konfederāciju “Viche”, kuras biedrs ir arī ukraiņu kultūras centrs Jelgavā. “Mūsu pilsētas ieguldījums atbalsta nodrošināšanā Ukrainas iedzīvotājiem ir patiešām ievērojams, tāpēc pieņemts lēmums šo palīdzības kravu simboliski nosūtīt tieši no Jelgavas,” tā B.Timkivs. Konvoja dalībniekus ceļā šodien pavadīja arī Jelgavas pilsētas vadība.

Šoreiz uz frontes līniju dodas trīs džipi un Volkswagen T4 kravas buss – trīs auto krāsoti kamuflāžas krāsās, bet viens no džipiem ir pelēks, nodrošinot tam nokrāsu attiecīgi ziemas laikapstākļiem. Palīdzības kravā iekļauti dažādi materiāltehniskie līdzekļi – droni, planšetes, uzlādes stacijas, kā arī instrumenti un bruņu vestes. Tāpat uz frontes līniju ceļo specializēti šūts militārais apģērbs – karavīru formas tērps, tostarp cepures un balaklāvas, kā arī termoveļa. Slimnīcu vajadzībām tika sarūpēts arī apģērbs. B.Timkivs skaidro: bieži vien, sniedzot pirmo palīdzību cietušajiem, lai piekļūtu brūcēm, apģērbs tiek sagriezts. Tādējādi tiek nodrošinātas maiņas drēbes, kas lieti noderēs pēc pirmās palīdzības sniegšanas. Vienlaikus sūtījumā gādātas arī nestuves, medicīnas aptieciņas un medikamenti. Viena kravas daļa ir arī ilgtermiņa pusdienu komplekti, konservi, tēja, kā arī citi pārtikas produkti.

Šoreiz uz frontes līniju devušās kopumā sešas automašīnas. Visi brauciena dalībnieki ir nodrošinājušies arī ar aizsardzības līdzekļiem – militārajām aizsargķiverēm un bruņu vestēm. Ukrainā Latvijas komandu sagaidīs apsardzes konvojs, un kravas nogādāšanas procesam pievienosies arī Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka, bijušais Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko un brīvprātīgie.

B.Timkivam šī ir jau 53. humanitārā konvoja reize, līdz šim organizējot palīdzības kravas gan ar pilsētas uzņēmumu, biedrību un arī jelgavnieku dalību. Jāpiebilst, ka arī šoreiz palīdzības krava organizēta ar virkni Latvijas un arī pilsētas uzņēmumu, biedrību un organizāciju atbalstu. Tas sniegts gan finansiāli, gādājot par nepieciešamo līdzekļu iegādi, gan arī sarūpējot mantas un sniedzot kravas sagatavošanai nepieciešamos pakalpojumus.

Plānots, ka B.Timkivs ar komandu atgriezīsies Latvijā 15. novembrī.