17.2 °C, 3.8 m/s, 79.3 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaTehnoloģijas kā instruments IT un inženierzinātņu apguvē
Tehnoloģijas kā instruments IT un inženierzinātņu apguvē
21/10/2023

“Šeit noteikti izaugs nākamie inženieri!” – iepazīstot iespējas vienā no modernākajām vidusskolām valstī – Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā –, secināja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Tieši tas arī bija viens no mērķiem – rekonstrukcijas gaitā skolā ieviest inovatīvus mācību vides risinājumus un nodrošināt tehnisko bāzi, lai līdztekus teorētiskajām zināšanām skolēniem sniegtu iespēju iepazīt IT un inženierzinātnes, darbojoties praktiski.

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektu “Mācību vides uzlabošana Jelgavas Valsts ģimnāzijā un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā”, skola ieguvusi modernu materiāltehnisko bāzi, lai attīstītu skolēnu praktiskās iemaņas, radošumu un interesi par IT un inženierzinātnēm. Projekta kopējās izmaksas ir 22 598 240,22 eiro, tostarp ERAF finansējums 6 696 748 eiro, valsts budžeta dotācija 683 962,52 eiro un pašvaldības līdzfinansējums 15 217 529,70 eiro.

Skolas cokolstāvā izveidots plašs IT centrs, kurā inženierzinātnes apgūst ne tikai Tehnoloģiju vidusskolas, bet arī citu pilsētas skolu audzēkņi. Centrā ierīkotas divas mācību klases, un tajās skolēni iepazīst jaunākās tehnoloģijas, strādā ar dažādiem robotiem, programmē, iepazīst 3D tehnoloģijas, simulācijas un daudz ko citu. Jāpiebilst, ka arī skolas siltummezglu iecerēts daļēji izmantot kā mācību laboratoriju, lai iepazītu apkures, ventilācijas un temperatūras procesus. Savukārt uz skolas jumta izbūvēta observatorija, lai skolēnu vidū popularizētu astronomiju. Tiesa, vēl tiek gaidīts teleskops – tikai pēc tā iegādes varēs sākties praktiskā darbošanās. Uz skolas jumta jau darbojas meteoroloģiskā stacija, no kuras tiek ievākti dati par gaisa temperatūru un mitrumu, un jaunieši tos var analizēt un izmantot praktiskajos darbos. Tāpat uz jumta ir saules baterijas, lai skolēni apgūtu, kā ikdienā izmantot atjaunīgos enerģijas resursus. Bet ar mērķi teorētiskās zināšanas nostiprināt praksē skolas pagalmā izbūvēta mācību darbnīca, kurā skolēni var metināt, frēzēt, būvēt elektroautomobiļus un salabot savu velosipēdu.

Tehnoloģiju vidusskolā darbu sācis arī Jauniešu uzņēmējdarbības un karjeras motivācijas centrs. Tā viens no galvenajiem uzdevumiem ir ar dažādām aktivitātēm skolēnos raisīt interesi par IT, inženierzinātnēm un uzņēmējdarbību tieši šajās nozarēs. “Mūsu bagātā materiāltehniskā bāze jauniešiem ļauj pašiem pamēģināt ļoti daudzas lietas, piemēram, pašiem apdrukāt krekliņu vai krūzīti, izgatavot kādu jaunu produktu ar 3D printeri, gūt pirmās iemaņas drona pilotēšanā. Centra uzdevums ir jauniešiem piedāvāt tieši praktiskās darbošanās iespējas, lai viņu karjeras izvēle būtu daudz mērķtiecīgāka,” skaidro Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas direktores vietnieks IT centra vadītājs Kaspars Antonevičs, atklājot, ka šajā mācību gadā centrs fokusējas uz vairākām lielām aktivitātēm. Piemēram, nupat sācies Zemgales skolēnu komandu apmācību seminārs “No apmācībām līdz LEGO sumo čempiona titulam”, un komandas izgatavos LEGO sumo robotus, lai ar tiem piedalītos Latvijas Robotikas čempionātā. Turklāt čempionāta Zemgales reģionālās robotikas sacensības notiks pie mums – Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā. Vēl šajā mācību gadā Jauniešu uzņēmējdarbības un karjeras motivācijas centrs organizēs apmācības Zemgales reģiona skolēniem un skolotājiem par moderno tehnoloģiju izmantošanu skolā un konferenci “Mūsdienu tehnoloģijas skolā”, kuras mērķis ir skolotājiem dalīties pieredzē, kā veicināt biznesa domāšanu tehnoloģiju mācību procesā. “Bet mūsu tālākā iecere ir, ka šis centrs kļūs par praktisko darbu veikšanas platformu Jelgavas skolēniem. Piemēram, skolēnu mācību uzņēmumiem, kuri izvēlējušies radīt produktus IT vai inženierzinātņu jomā, – tieši šeit viņi varēs radīt savu produktu prototipus, saņemt nepieciešamo atbalstu un padomu,” skaidro K.Antonevičs.

Centrs izveidots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” līdzfinansētā projekta “Atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā” atbalstu.

Tā gan ir tikai neliela daļa no tām iecerēm, ko līdz ar jaunajām iespējām paredz īstenot Tehnoloģiju vidusskola.