16.4 °C, 4.4 m/s, 83.6 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaLatvijas Universitātē pedagoģiju studē 109 jelgavnieki
Latvijas Universitātē pedagoģiju studē 109 jelgavnieki
13/10/2023

Ceturtdien Bauskā notika Latvijas Universitātes (LU) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) organizētā reģionālā diskusija un ideju apmaiņa par pedagogu sagatavošanu un tālākizglītošanu, izglītības jomas aktualitātēm un izaicinājumiem reģionos. Tajā piedalījās arī Jelgavas pašvaldības izpilddirektores vietniece Līga Daugaviete un Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sarmīte Joma.

Šīs diskusijas mērķis bija informēt par IZM prioritātēm attiecībā uz skolotāju sagatavošanu, kā arī tika ieskicētas LU plānotās darbības, lai pilnveidotu pedagogu sagatavošanu. Lai to darītu, svarīgi ir uzklausīt arī Zemgales reģiona pārstāvju viedokļus par jauno pedagogu sagatavošanu.

Diskusijā piedalījās Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, kā arī Zemgales reģiona pašvaldību un Izglītības pārvalžu vadītāji un pārstāvji.

Jāpiebilst, ka LU šobrīd studē 321 jelgavnieks, no tiem 109 ir tieši pedagoģijas studenti.

Klātesošie piedalījās divās paneļdiskusijās – “Vajadzību analīze izglītības nozarē”, pārrunājot kāda ir skolotāju kompetence, iedzīvotāju izvēle studēt pedagoģiju, un sagatavotības līmenis, un “Ko pašvaldības kā darba devēji sagaida no LU? Nepieciešamais atbalsts skolotājiem”.

Jelgavai būtiskākie jautājumi izglītības sistēmas kvalitātes nodrošināšanā šobrīd ir atbalsta speciālistu piesaiste, aktuāli ir arī STEM jomas (īpašu uzmanību pievēršot zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas mācību priekšmetu apguvei) skolotāji un pirmsskolas pedagogi, jo īpaši nepieciešami augsti kvalificēti speciālisti pirmsskolu vadībā.