16.6 °C, 4.4 m/s, 92.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaIelūdz uz izstādes “Vienā valodā” atklāšanu kultūras namā
Ielūdz uz izstādes “Vienā valodā” atklāšanu kultūras namā
10/10/2023

Trešdien, 11. oktobrī, pulksten 13 Jelgavas kultūras namā tiks atklāta radošo darbu izstāde “Vienā valodā”, kas tapusi, sadarbojoties valsts sociālās aprūpes centra “Jelgava” klientam Ronaldam Ļeonovam un Māras Muižnieces Rīgas mākslas skolas pasniedzēja mākslinieka Viļņa Heinrihsona audzēkņiem.

Ronalds savu dzīvi veselības traucējumu dēļ vada sociālās aprūpes centrā un brīvajos brīžos izsaka sevi radoši. Viņš bieži savas izjūtas, novērojumus, atziņas pauž ar vizuālās mākslas paņēmieniem, zīmējot krāsainas, daudzveidīgas kompozīcijas. Šī būs jau otrā fonda “Nāc līdzās!” veidotā radošā izstāde, kurā būs redzami Ronalda darbi.

Izstāde spilgti apliecina, ka mākslas valodai nav robežu. Gluži pretēji – tā ir iespēja dialogam, iespēja vairāk saprast, uzzināt citam par citu. Proti, ideja izveidot jauniešu zīmējumu izstādi, izmantojot tos pašus krāsu toņus vai citus vizuālās valodas elementus, kādi sastopami Ronalda darbos, pieder Māras Muižnieces mākslas skolas pedagogam V.Heinrihsonam. Tādā veidā mākslā līdzās ir jaunieši no mākslas skolas un mākslinieks autsaiders Ronalds.

“Skolēni tika iepazīstināti ar ideju – veidot izstādi, kurā būs Ronalda un skolēnu darbi. Pārrunājām Ronalda situāciju, slimības ietekmi uz izmaiņām domāšanā, apkārtējās pasaules uztverē, halucinācijām un citas lietas. Apspriedām arī pašizpausmes, radoša darba lomu, nozīmi, sadarbības iespējas. Klases telpā tika eksponēti izstādei paredzētie Ronalda zīmējumi, un mēs analizējām vizuālo valodu, tās elementu pielietojumu darbos. Pārrunājām iespējamos veidus, kā veikt saspēli, saskaņošanos, interpretācijas ceļus. Jaunieši katrs izvēlējās vienu Ronalda darbu, viņiem bija pieejamas darbu krāsainas izdrukas, kuras novietot acu priekšā darba procesā,” ar izstādes darbu tapšanu iepazīstina pasniedzējs V.Heinrihsons, papildinot, ka autoriem bija dota brīvība izvēlēties, cik cieši turēties pie izvēlētā darba vizuālajām izpausmēm un cik daudz ielikt no sevis, ko papildināt, izmainīt.

Kas no tā visa izdevies, jau no 11. oktobra pulksten 13 apmeklētāji varēs novērtēt Jelgavas kultūras nama 2. stāvā. Izstādes atklāšanā klāt būs arī darbu autors R.Ļeonovs un mākslinieks V.Heinrihsons. Ar muzikāliem priekšnesumiem izstādes atklāšanu kuplinās nodibinājuma fonda “Nāc līdzās!” dziedātājs Roberts Reingolds.