18.2 °C, 4.7 m/s, 90.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPirmo reizi Azemitologa svētkos pasniegta pilsētas ceļojošā balva
Pirmo reizi Azemitologa svētkos pasniegta pilsētas ceļojošā balva
02/10/2023

Jau 56. reizi Jelgavas pils pagalmā aizvadīti senākie universitātes svētki – Azemitologs. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) piecu fakultāšu pirmkursnieki, rādot teatralizētus priekšnesumus par tēmu “Katrs liels sapnis sākas ar sapņotāju”, studentiskā garā apliecināja piederību universitātei. Kā ierasts, tika sadalītas arī balvas, un Lielo balvu šogad ieguva Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) pirmkursnieki, bet Mazā balva tika Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) studentiem. Pirmo reizi pasniegta arī Jelgavas valstspilsētas ceļojošā balva, un to saņēma Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) pirmkursnieki.  

Azemitologa svētki apliecina piederību, mīlestību un uzticību vietai, cilvēkiem un tradīcijām – kopā radītām, veidotām un koptām. Viņa ekselence augstskolas patrons Azemitologs pirmkursniekus pirmo reizi uzrunāja tālajā 1968. gada rudenī. Kopš tā laika ik gadu viņš sveic Jelgavas universitātes pirmā kursa studentus, simboliski uzņemot tos lielajā studentu saimē. Kā norāda LBTU, šie ir svētki studentijai, vienotībai, gudrībai, asprātībai un jautrībai.

Pasākums sākās ar pirmkursnieku ienākšanu Jelgavas pils pagalmā, bet pēc tam ieradās Azemitologs. Pēc zvēresta Azemitologam pirmkursnieki no visām piecām universitātes fakultātēm – IITF, LPTF, Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF), Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) un VMF – demonstrēja savu radošumu teatralizētos uzvedumos par tēmu “Katrs liels sapnis sākas ar sapņotāju”. Studenti svētku pasākumā sevi radoši apliecināja gan ar vienotu vizuālo noformējumu, gan asprātīgiem priekšnesumiem.

Visus priekšnesumus vērtēja žūrija, kura noteica arī Azemitologa Lielās un Mazās ceļojošās balvas ieguvējus. Lielo balvu šogad ieguva LPTF pirmkursnieki, bet Mazā balva tika IITF studenti.

Uzsākot jaunu tradīciju, šogad pirmo reizi pasniegta Jelgavas valstspilsētas ceļojošā balva –stikla dizaina skulptūra, kas simboliski iemūžina Jelgavas un universitātes kopīgo ceļu augšup pa kāpnēm pretī izaugsmei. “Lepojamies, ka mūsu pilsētā ir augstākā mācību iestāde – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, kas vairāk nekā 150 darbības gadu laikā izkopusi bagātīgas tradīcijas, kuras saistītas ar dažādām studentu aktivitātēm un senām augstskolas paražām. Pilsētai ļoti būtiska ir sadarbība ar universitāti, tādēļ, novērtējot līdzšinējo abu pušu ieguldījumu, uzsākam jaunu tradīciju – pilsēta universitātes pirmkursniekiem pasniedz arī savu balvu,” tā Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš. Stikla dizaina skulptūru radījusi māksliniece Laura Vizbule.

Jāpiebilst, ka Azemitologa svētkos pasniegtas arī vairākas speciālbalvas.