25.8 °C, 4.7 m/s, 45.2 %

Sports

Sākumlapa JaunumiSportsToms Komass labo Latvijas rekordu sešu stundu skrējienā
Toms Komass labo Latvijas rekordu sešu stundu skrējienā
02/10/2023

Jelgavas Vieglatlētikas kluba sportists Toms Komass sacensībās Vācijā labojis Latvijas rekordu sešu stundu skrējienā, noskrienot šajā laikā 84,750 kilometrus.

Sacensībās limitētā laikā skrējēji parasti skrien pa apli, krājot kilometrus, un uzvar tas, kurš noteiktajā laikā ir noskrējis visvairāk kilometru. “Sešu stundu skrējiens ir diezgan ātrs un man piemērots,” Jelgavas pašvaldības iestādei “Sporta servisa centrs” T.Komass pamato ieceri startēt Vācijas čempionātā sešu stundu skrējienā, kas norisinājās 1. oktobrī. “Man bija savs mērķis. Pēc 2023. gada Latvijas čempionāta 100 kilometru skrējienā es esmu otrā labākā rezultāta Latvijā īpašnieks. No Latvijas rekorda atpalieku 20 minūtes, un esmu nolēmis mēģināt pārspēt Aleksandra Prokopčuka rezultātu, kas jau būs teju 30 gadus vecs. Tāpēc vispirms gribēju izskriet sešu stundu skrējienu ar tādu vidējo ātrumu, kāds būtu nepieciešams 100 kilometru rekordam, un tad skriešu pašus 100 kilometrus,” stāsta skrējējs. Jāpiebilst, ka Toms ir trīskārtējs Latvijas čempions 100 kilometru skrējienā, un šo titulu izcīnījis pēdējos trīs gadus.

Vācijas čempionātā sešu stundu skrējienā startēja 130 skrējēji. Apļa garums bija 1019,44 metri. Skrējēji riņķoja pa apli, un elektroniskie laika ņēmēji skaitīja apļus. Sacensību beigās tika nomērīta distance no starta līdz vietai, kur skrējējs aplī bija apstājies, un metri pieskaitīti jau noskrieto un uzskaitīto apļu summai.

“Iesākums bija ļoti labs. Es pieturējos pie sava plāna, sākumu skrēju ļoti, ļoti piesardzīgi, taču jau ar trešo apli es biju Latvijas 100 kilometru rekorda tempā, bet ar piekto apli jau kilometru skrēju par piecām sekundēm ātrāk nekā būtu nepieciešams rekordam. Turpinot tādā pašā garā, viss gāja ļoti labi līdz ceturtajai stundai, kad man nācās apstāties – labās kājas pirksts bija tik ļoti nospiests, ka vajadzēja durt pirkstā caurumu, lai izspiestu strutas un asinis. Pēc tam vairs neizdevās atgriezties īstajā ritmā, un arī līderis jau bija atrāvies no manis divas minūtes. Bet es, par spīti visām sāpēm, turpināju cīnīties par otro vietu un jaunu Latvijas rekordu sešu stundu skrējienā. Laiks arī bija kļuvis jau karsts, bet pūta brāzmains vējš. Tā nu sanāca, ka pēc četrarpus stundām līderis apsēdās, un es viņu panācu. Viņš nosēdēja 10 minūtes un izstājās. Tā es kļuvu par čempionāta līderi un, protams, padoties vairs negribēju. Pēc noskrietām piecām stundām un 16 minūtēm es Viestura Dudes izskrieto Latvijas rekordu –75,771 kilometru – biju pārspējis,” atceras T.Komass. Neskatoties uz to, ka Tomam nācās apstāties vēlreiz, lai sadakterētu pirkstu, viņš finišēja ar saskaitītiem 84,750 kilometriem, kas ir jauns Latvijas rekords sešu stundu skrējienā. Vienlaikus viņš arī kļuva par Vācijas čempionu šajā skrējienā.

Šīs T.Komasam bija šīs sezonas pēdējās sacensības, un viņš saka paldies visiem par atbalstu – gan materiālu, gan morālu.