19.4 °C, 4.7 m/s, 84.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPašvaldība šogad līdzfinansē kanalizācijas pieslēgumu izbūvi 51 īpašumam
Pašvaldība šogad līdzfinansē kanalizācijas pieslēgumu izbūvi 51 īpašumam
02/10/2023

Šogad Jelgavas pašvaldības atbalsta programmā līdzfinansējuma saņemšanai kanalizācijas pieslēguma izbūvei ielās, kurās ir centralizētie sadzīves kanalizācijas tīkli, kopumā saņemti 53 pieteikumi. Pašvaldības piešķirtais līdzfinansējuma apmērs šogad programmai bija 30 000 eiro, taču pieteikumu iesniegšanas aktivitāte bija zemāka nekā iepriekš, tāpēc apgūta būs tikai daļa no pieejamā finansējuma – 17 115 eiro.

SIA “Jelgavas ūdens” Projektu īstenošanas grupas vadītāja Ieva Strode spriež, ka aktivitātes kritums ir prognozējams, ja ņem vērā, ka iepriekšējos gados pieteikumu skaits pat pārsniedza divus simtus un pieprasītā atbalsta summa bija lielāka par 70 000 eiro. Uzņēmums pat vērsās pašvaldībā ar lūgumu piešķirt papildu dotāciju, lai varētu līdzfinansēt visus pieteikumus, kas atbilda saistošo noteikumu nosacījumiem. “Šobrīd liela daļa no tiem māju īpašniekiem, kuri vēlējās un kuriem bija finansiālas iespējas pieslēgties centralizētajiem kanalizācijas tīkliem, to ir paveikuši. Ir vēl daļa, kas vēlētos, taču viņiem to liedz gan nesakārtotās īpašumtiesības, gan finansiālās iespējas. Un šis process ir laikietilpīgs,” tā I.Strode.

No kopējiem atbalsta programmā šogad saņemtajiem 53 pieteikumiem visi arī tika apstiprināti, jo atbilda saistošajiem noteikumiem “Sadzīves kanalizācijas sistēmas attīstība un pieslēgumu izveide pie izbūvētajiem kanalizācijas tīkliem”. Divi pretendenti gan vēlāk līdzfinansējuma līgumu tomēr nenoslēdza, un tas nozīmē, ka kopumā šogad ar pašvaldības līdzfinansējumu tiks realizēts 51 pieslēgums. Visi pieteikumi ir par vienģimenes mājām, kurās pieslēguma izbūvei nepieciešams pievada novietojuma plāns.

Jāatgādina, ka atbalsta programmā daudzdzīvokļu mājas var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu 75 procentu apmērā no pieslēguma būvdarbu kopējām izmaksām, bet nepārsniedzot 3750 eiro, savukārt atbalsta apmērs vienģimenes mājai atkarīgs no tā, vai kanalizācijas izbūves darbi tiek veikti saskaņā ar apliecinājuma karti vai paskaidrojuma rakstu, vai ar atvieglotu procedūru – ar pievada novietojuma plānu. Ja privātmājai pieslēgumu būvē būvkomersants saskaņā ar apliecinājuma karti vai paskaidrojuma rakstu, pašvaldības līdzfinansējums veido līdz 50 procentiem no pieslēguma būvdarbu kopējām izmaksām, bet nepārsniedzot 1000 eiro par pieslēguma izbūvi. Savukārt, ja darbus veic pats īpašnieks vai būvkomersants saskaņā ar pievada novietojuma plānu, no pašvaldības var saņemt līdzfinansējumu 15 eiro apmērā par viena vesela kanalizācijas tīkla metra izbūvi (ieskaitot skatakas), bet nepārsniedzot 500 eiro par viena pieslēguma izbūvi.

Ņemot vērā šobrīd spēkā esošos noteikumus par decentralizēto kanalizācijas sistēmu izmantošanu pilsētā, “Jelgavas ūdens” aicina māju īpašniekus apsvērt pieslēguma izbūvi centralizētajiem kanalizācijas tīkliem ielās, kur tas ir pieejams.