21 °C, 4.4 m/s, 79.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZinātnieku naktī – izzinošas un radošas darbnīcas, inovatīvi atklājumi
Zinātnieku naktī – izzinošas un radošas darbnīcas, inovatīvi atklājumi
29/09/2023

29. septembrī no pulksten 18 līdz 23 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) aicināja doties aizraujošā Eiropas Zinātnieku nakts ceļojumā “Zinātne un inovācijas: radošums, kas veido nākotni”, kurā LBTU pētnieki demonstrēja inovatīvus atklājumus, kā arī dalījās ar lielākiem un mazākiem zinātnes noslēpumiem. Savukārt Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) no pulksten 17 līdz 20 īpaši gaidīja pirmsskolas un sākumskolas skolēnus, kuri varēja spert pirmos soļus zinātnē.

Apmeklētājiem bija  iespēja viesoties augstskolas fakultātēs, apskatīt laboratorijas un arī pašiem piedalīties eksperimentos. Visas aktivitātes bija bez maksas.

Visplašākais Zinātnieku nakts norišu piedāvājums būs Jelgavas pilī (Lielā iela 2). Mazākos apmeklētājus iepriecinās Rihards Čerkovskis jeb Doktors Haštags ar savu izklaidējošo eksperimentu demonstrējumiem.

Vairākas aktivitātes piedāvāja Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte. Tur demonstrēja elektronisko šaha galdiņu, kur oponenti spēlēja šahu ar mobilās ierīces palīdzību, bet mikrodators pārbīdīja figūras uz reāla šaha galdiņa. Varēja apskatīt hibrīdo studiju auditoriju, kas aprīkota ar kamerām, skaņas aparatūru un straumēšanas iespējām. Lietojot augstas izšķirtspējas 3D skeneru, apmeklētājiem bija iespēja noskenēt sava atnestā nelielā priekšmeta (atslēgas, figūriņas u.c.) 3D modeli un saņemt saiti, kurā to varēs lejupielādēt. Noderīga bija arī grafiska logo izveidošana, piemēram, savam sociālo tīklu kontam. Bet Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte aicināja ar spēles palīdzību aizdomāties par cilvēku ikdienas darbībām un to alternatīvām, kas var veicināt bioekonomikas attīstību.

Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātes Pārtikas institūtā piedāvāja dažādus konkursus par ēdienu vēsturi, mikrobioloģiju, pārtikas atkritumu daudzumu un to ilgtspēju. Savukārt par mikroorganismiem augsnē un augos bija iespēja uzzināt augsnes un augu zinātņu institūtā “Agrihorts”.

Vairākas aktivitātes piedāvāja Meža un vides zinātņu fakultāte. Piemēram, par jaunāko tehnoloģiju pielietošanu mērniecībā – datu iegūšanu un apstrādi, pielietojot robotizētās uzmērīšanas un globālās pozicionēšanas iespējas, droniem, kā arī trīsdimensionālu modeļu un ģeoinformācijas sistēmu izmantošanu digitālo dvīņu radīšanā. Materiālzinātņu un būvzinātņu pētījumu demonstrējumi, kā arī praktiski izmēģinājumi par klimata pārmaiņu ietekmi uz mežsaimniecību norisinājās jaunajā Starpnozaru zinātniskajā laboratorijā.

Veterinārmedicīnas fakultātē demonstrēja dažādu dzīvnieku evolūcijas vai selekcijas rezultātā radušās īpatnības un to ietekmi uz dzīvnieku izskatu, produktivitāti, slimībām un cilvēku veselību. Apmeklētājiem tika piedāvātas interaktīvas lekcijas, darba stacijas un eksponātu apskate.

Savukārt ZRKAC sadarbībā ar Jelgavas pilsētas skolām 29. septembrī no pulksten 17 līdz 20 aicināja pirmsskolas un sākumskolas skolēnus ar vecākiem apmeklēt pasākumu “Zinātnieku nakts 2023”. Šī gada tēma – “Izzini dabas spēku!”. Klātesošie šajā vakarā varēja doties aizraujošā zinātnes ceļojumā pa džungļu labirintiem, tuksnesi un arktisko zonu, izpētīt negaisa mākoni, sekot sniegputenim, uzzināt, kas jāņem līdzi, dodoties ekspedīcijā uz Ziemeļpolu, kā arī noskaidros, cik litru ūdens var izdzert kamielis. Tāpat bija iespēja ielūkoties vulkāna krāterī, iepazīt elektriskos un magnētiskos dabas spēkus, izzināt slēptākos dabas noslēpumus, piedalīties mēnessbraucēju sacensībās un uzzināt, kas ir klimata pārmaiņas un kāpēc ir svarīgi būt par tām informētiem.

Līdztekus ZRKAC komandai interaktīvas darbnīcas bija sagatavojušas arī Jelgavas 4. sākumskola, Jelgavas Centra pamatskola, Jelgavas pamatskola “Valdeka” – attīstības centrs, Jelgavas 5. vidusskola, Jelgavas 4. vidusskola un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola.