21 °C, 4.4 m/s, 79.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaTopošie būvinženieri gūst pieredzi Jelgavas slimnīcas būvobjektā
Topošie būvinženieri gūst pieredzi Jelgavas slimnīcas būvobjektā
29/09/2023

Izprast būvlaukuma iekārtošanas procesu, apskatīt specializēto tehniku un novērtēt demontāžas darbam izvēlēto tehnoloģiju – ar šādu mērķi šonedēļ Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes (LBTU) Meža un vides zinātņu fakultātes 4. kursa studenti apmeklēja būvobjektu pie Jelgavas pilsētas slimnīcas, kur tiek demontēta savulaik nepabeigtā dzemdību ēka.

“Ēkas nojaukšana slimnīcai ir būtisks etaps, lai sagatavotu teritoriju jaunas aprūpes nodaļas ēkas būvniecībai. Vienlaikus esam gandarīti, ka sadarbības rezultātā pievienoto vērtību šajā demontāžas procesā, viesojoties objektā, gūst arī pilsētas topošie būvinženieri,” vērtē SIA “Jelgavas pilsētas slimnīca” valdes loceklis Kārlis Smilga.

Vizītes iniciators būvobjektā bija Jelgavas pilsētas slimnīcas projekta vadītājs vecās dzemdību ēkas nojaukšanas darbiem un vienlaikus arī LBTU mācībspēks Mareks Pavārs, kurš ikdienā studentiem pasniedz būvdarbu tehnoloģiju. “Būvobjektā notika teorētisko zināšanu pārnese praksē – vērojām, kā tiek sagatavots būvniecības laukums, ar kādu specializēto tehniku strādā objektā, kā arī vērtējām izvēlēto demontāžas darbu tehnoloģiju,” stāsta M.Pavārs, papildinot: viņa kā mācībspēka galvenais uzdevums ir ne tikai studentiem nodrošināt stabilu teorētisko zināšanu bāzi, bet arī prasmes šīs zināšanas pielietot dažāda veida un mēroga objektos.

“Nav divu vienādu objektu vai vienota risinājuma konkrēta veida darbiem – katrai vietai vienmēr būs sava specifika, un jomas speciālistam tā ir jāprot novērtēt. Tā, piemēram, slimnīcas nepabeigtajai dzemdību ēkai ir specifisks ēkas augstums, kas līdz ar to paredz jaudīgākas tehnikas izmantošanu. Vizītes laikā mums bija iespēja redzēt ne tik bieži sastopamo 60 tonnas smago ekskavatoru ar 28 metru strēli, kuru demontāžas procesā aprīko ar hidraulisko āmuru un drupinātāju. Tāpat ar studentiem novērtējām objekta izvietojuma specifiku – demontējamās ēkas daļa piegulst esošajam slimnīcas korpusam, un darba procesā tas nozīmē gan papildu esošās ēkas aizsardzības risinājumus, gan ierobežojumus smagās tehnikas darbam, gan arī nepieciešamību pēc specializēta papildaprīkojuma. Tā objektā vērojām, kā ar aizsargsienu tiek norobežots esošais slimnīcas korpuss, kā arī darbībā redzējām iespaidīgu teleskopisko pacēlāju ar aizsniedzamību līdz 51 metram – tas aprīkots ar celšanas grozu, lai celtnieki varētu manuāli un droši demontēt jumta pārseguma ķieģeļu parapetu jeb aizsargsienu, kā arī ķieģeļu mūrus ēkas starpstāvos,” vizītes norisi raksturo M.Pavārs.

Vienlaikus Meža un vides zinātņu fakultātes 4. kursa studenti izzināja būvlaukuma iekārtošanas procesu, kas ir svarīgākais solis vēl pirms demontāžas darbu uzsākšanas. “Lai pareizi iekārtotu laukumu – uzstādītu visus nepieciešamos norobežojumus, noteiktu transporta pārvietošanās zonu, izvēlētos materiālu un darbarīku glabāšanas vietas, ierīkotu sadzīves vagoniņus būvsapulcēm, izstrādātu evakuācijas plānu un citas likumā noteiktās prasības –, būvniekam ir jābūt skaidrai vīzijai par būvdarbu gaitu,” studentiem skaidroja M.Pavārs, akcentējot: dažkārt pat nepareizi novietots sadzīves vagoniņš, kas jāpārvieto būvdarbu procesā, nozīmē korekcijas darba veikšanas projektā, savukārt tas nozīmē pazaudētu laiku un finanšu līdzekļus būvniekam.

Rezumējot vizīti būvobjektā, M.Pavārs atzīst: studenti augstu vērtē iespēju redzēt teorētisko zināšanu pielietojumu praksē. “Ja nepilna laika studenti visbiežāk jau ir saskārušies ar darbu būvobjektos, tad klātienes studentiem tā ir ļoti būtiska pieredze un redzesloka paplašināšana. Mācību procesā mans uzdevums ir sagatavot topošos būvinženierus reālam darba tirgum, un pieredze būvlaukumā ir neatņemama sastāvdaļa,” pateicoties par sadarbību visām iesaistītajām pusēm, teic M.Pavārs. Viņš papildina, ka uzņēmēju reakcija uz šādām vizītēm ne vienmēr ir pozitīva – būvniekam tas nozīmē papildu darba drošības instruktāžu un apmeklētāju nodrošināšanu ar individuāliem aizsardzības līdzekļiem –, tomēr darba veicēji SIA “Demontāža” bija atsaucīgi un atbalstoši, uzņemot topošos būvinženierus.

Jāpiebilst, ka M.Pavārs ieguvis izglītību LBTU jeb kādreizējā Latvijas Lauksaimniecības universitātē: sākotnēji kā Meža fakultātes kokapstrādes inženieris, vēlāk ieguvis bakalaura un maģistra grādu būvinženiera specialitātē, bet šobrīd turpina studijas doktorantūrā Meža un vides zinātņu fakultātē. Būtiski uzsvērt, ka 2022. gadā M.Pavārs saņēmis arī valsts augstāko nozares apbalvojumu “Būvindustrijas lielā balva”, kur starp nozares pārstāvjiem tika atzīts par gada būvinženieri.

Jāatgādina, ka pēc SIA “Jelgavas pilsētas slimnīca” pasūtījuma jau 2021. gadā tika veikta savulaik nepabeigtās dzemdību nama būves ekspertīze. Tās rezultāti apliecināja, ka nepabeigtais būvniecības objekts neatbilst tādām prasībām kā mehāniskā stiprība un stabilitāte un atrodas pirmsavārijas stāvoklī. Septembra sākumā pie slimnīcas uzsākti ēkas demontāžas darbi. Par tās nojaukšanu SIA “Jelgavas pilsētas slimnīca” pēc iepirkuma procedūras noslēgusi līgumu ar SIA “Demontāža”. Projekta izmaksas iepirkuma rezultātā ir 397 890 eiro (bez PVN), un to slimnīca pilnībā finansē no sava budžeta.