23.1 °C, 4.6 m/s, 66 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaAicina sakopt īpašumus un tiem piegulošās teritorijas
Aicina sakopt īpašumus un tiem piegulošās teritorijas
27/09/2023

Jelgavas Pašvaldības policija (JPP) jelgavniekus aicina sakopt savus īpašumus un tiem piegulošās teritorijas – nopļaut zāli, sakopt grāvjus un caurtekas, kā arī apzāģēt īpašumā augošo koku un krūmu zarus, kas traucē gājēju kustībai vai aizklāj ceļa zīmes un tādējādi apdraud satiksmes drošību.

Rudens sezonas ieskaņā JPP atgādina: saskaņā ar Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem īpašniekam ir jānodrošina īpašuma un tam piegulošās teritorijas kopšana – zāliena nopļaušana, atkritumu savākšana, grāvju un caurteku tīrīšana, kā arī koku lapu savākšana. Juridiskām personām tie ir desmit metri no žoga, bet fiziskām personām – pieci metri.

“Par zāles nenopļaušanu JPP kopš maija veikusi preventīvas pārrunas ar vairāk nekā 1278 teritoriju saimniekiem. 63 gadījumos nenopļauta zāle konstatēta īpašumam piegulošajās teritorijās, 20 gadījumos – neapbūvētās teritorijās,” norāda JPP Pilsētas iecirkņu grupas vecākā inspektore (grupas vadītāja) Inga Eglīte, uzsverot: saskaņā ar Jelgavas pašvaldības saistošajiem noteikumiem īpašniekam piegulošajā teritorijā jānodrošina zāles nopļaušana, nepieļaujot zāles garumu virs 20 centimetriem, savukārt neapbūvētā nekustamajā īpašumā zāle jānopļauj ne retāk kā divas reizes gadā – līdz kārtējā gada 30. jūnijam un 15. septembrim –, katrā pļaušanas reizē nodrošinot zāles garumu līdz 20 centimetriem. Turklāt zāle jānopļauj visā teritorijā, ja nekustamais īpašums atrodas daudzstāvu dzīvojamās apbūves, publiskās apbūves vai jauktas centra apbūves teritorijā, kā arī piecu metru platā joslā gar blakus esošā apbūvētā īpašuma robežām, ja neapbūvētais nekustamais īpašums atrodas ārpus daudzstāvu dzīvojamās apbūves, publiskās apbūves vai jauktas centra apbūves teritorijas.

Rūpēs par satiksmes dalībnieku drošību JPP aicina pievērst uzmanību arī īpašumā esošajiem apstādījumiem. “Kopš maija esam saņēmuši desmitiem ziņojumu par kokiem, krūmiem un citiem dekoratīvajiem apstādījumiem privātajās teritorijās, kas sazarojuši virs gājēju ietvēm, veloceliņiem un brauktuvēm. Vairumā gadījumu tie daļēji vai pilnībā aizseguši ceļa zīmes,” stāsta I.Eglīte, papildinot: īpaši apstādījumi, kuri sazarojuši šaurākās gājēju ietvēs, var fiziski apdraudēt arī tos satiksmes dalībniekus, kuri lielākā ātrumā pārvietojas ar velotransportu vai skrejriteni.

Jāpiebilst, ka nesakoptie apstādījumi pilsētā apgrūtina arī specializētās tehnikas darbu. Proti, pilnsabiedrībā “JKP” informē par gadījumiem, kad lielgabarīta transports nevar piekļūt pie atkritumu savākšanas vietām, jo pret sazarojušo lapotni tiek skrāpēti specializētā auto stikli un durvis, bojātas bākugunis un norauti auto spoguļi. JPP atgādina: īpašniekam jānodrošina apstādījumu zaru augstums virs ietvēm ne zemāk kā 2,5 metrus, bet virs brauktuvēm ne zemāk kā 4,5 metrus.

Vienlaikus JPP akcentē grāvju kopšanas nozīmi īpašumam piegulošajās teritorijās. “Rudens ieskaņā lūdzam pievērst īpašu uzmanību arī grāvjiem un caurtekām. Lai nodrošinātu caurplūdi, ir būtiski laicīgi parūpēties par grāvju pļaušanu, attīrīšanu no koku lapām, kā arī krūmu stumbru, kuru diametrs nepārsniedz vienu centimetru, nogriešanu un savākšanu,” uzsver I.Eglīte, skaidrojot: caurteku nosprostošana nereti rezultējas ar gruntsūdeņu līmeņa paaugstināšanos un īpašuma applūšanu.

“Kopumā šajā sezonā redzam, ka preventīvais darbs nav bijis veltīgs – pēc veiktajām pārrunām un noteikumu skaidrošanas teritoriju īpašnieki savā īpašumā un piegulošajās teritorijās ir paveikuši paredzētos darbus,” norāda I.Eglīte, aicinot iedzīvotājus laicīgi rūpēties par savu īpašumu un tādējādi – par pilsētvidi kopumā.

Jāatgādina, ka par saistošo noteikumu prasību neievērošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskām personām līdz 100 naudas soda vienībām, bet juridiskām personām – līdz 300 naudas soda vienībām. Viena naudas soda vienība ir 5 eiro.

Par pilsētas ielu un iekšpagalmu infrastruktūras objektu bojājumiem, nekārtībām un iespējamiem objektu uzlabošanas priekšlikumiem var ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa diennakts iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787 vai elektroniski, atzīmējot problēmu interaktīvajā kartē karte.jelgava.lv.