26.6 °C, 5 m/s, 48.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiZinātnieku naktī – inovatīvi atklājumi, izzinošas un radošas darbnīcas
Zinātnieku naktī – inovatīvi atklājumi, izzinošas un radošas darbnīcas
23/09/2023

29. septembrī no pulksten 18 līdz 23 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) aicina doties aizraujošā Eiropas Zinātnieku nakts ceļojumā “Zinātne un inovācijas: radošums, kas veido nākotni”, kurā LBTU pētnieki demonstrēs inovatīvus atklājumus, kā arī dalīsies ar lielākiem un mazākiem zinātnes noslēpumiem. Savukārt Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) no pulksten 17 līdz 20 īpaši gaidīs pirmsskolas un sākumskolas skolēnus, kuri varēs spert pirmos soļus zinātnē.

Apmeklētājiem būs iespēja viesoties augstskolas fakultātēs, apskatīt laboratorijas un arī pašiem piedalīties eksperimentos. Visas aktivitātes – bez maksas.

Kā informē LBTU komunikācijas speciāliste Egita Eihvalde, visplašākais Zinātnieku nakts norišu piedāvājums būs Jelgavas pilī (Lielā iela 2). Mazākos apmeklētājus iepriecinās Rihards Čerkovskis jeb Doktors Haštags ar savu izklaidējošo eksperimentu demonstrējumiem. Doktora Haštaga eksperimenti plānoti trīs seansos – pulksten 18, 20 un 22.

Vairākas aktivitātes piedāvās Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte. Tur demonstrēs elektronisko šaha galdiņu, kur oponenti spēlē šahu ar mobilās ierīces palīdzību, bet mikrodators pārbīda figūras uz reāla šaha galdiņa. Varēs apskatīt hibrīdo studiju auditoriju, kas aprīkota ar kamerām, skaņas aparatūru un straumēšanas iespējām. Lietojot augstas izšķirtspējas 3D skeneru, apmeklētājiem būs iespēja noskenēt sava atnestā nelielā priekšmeta (atslēgas, figūriņas u.c.) 3D modeli un saņemt saiti, kurā to varēs lejupielādēt. Noderīga varētu būt arī grafiska logo izveidošana, piemēram, savam sociālo tīklu kontam. Bet Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte aicinās ar spēles palīdzību aizdomāties par cilvēku ikdienas darbībām un to alternatīvām, kas var veicināt bioekonomikas attīstību.

Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātes Pārtikas institūtā (Rīgas iela 22a) piedāvās dažādus konkursus par ēdienu vēsturi, mikrobioloģiju, pārtikas atkritumu daudzumu un to ilgtspēju. Savukārt par mikroorganismiem augsnē un augos būs iespēja uzzināt augsnes un augu zinātņu institūtā “Agrihorts” (Strazdu iela 1).

Vairākas aktivitātes piedāvās Meža un vides zinātņu fakultāte (Akadēmijas iela 19). Piemēram, par jaunāko tehnoloģiju pielietošanu mērniecībā – datu iegūšanu un apstrādi, pielietojot robotizētās uzmērīšanas un globālās pozicionēšanas iespējas, droniem, kā arī trīsdimensionālu modeļu un ģeoinformācijas sistēmu izmantošanu digitālo dvīņu radīšanā. Materiālzinātņu un būvzinātņu pētījumu demonstrējumi, kā arī praktiski izmēģinājumi par klimata pārmaiņu ietekmi uz mežsaimniecību paredzēti jaunajā Starpnozaru zinātniskajā laboratorijā (Dobeles iela 41).

Veterinārmedicīnas fakultātē (K.Helmaņa iela 8) demonstrēs dažādu dzīvnieku evolūcijas vai selekcijas rezultātā radušās īpatnības un to ietekmi uz dzīvnieku izskatu, produktivitāti, slimībām un cilvēku veselību. Apmeklētājiem tiks piedāvātas interaktīvas lekcijas, darba stacijas un eksponātu apskate.

Zinātnieku nakts programma ir pieejama universitātes mājaslapā www.lbtu.lv.

ZRKAC (Svētes ielā 33) sadarbībā ar Jelgavas pilsētas skolām 29. septembrī no pulksten 17 līdz 20 aicina pirmsskolas un sākumskolas skolēnus ar vecākiem apmeklēt pasākumu “Zinātnieku nakts 2023”. Šī gada tēma – “Izzini dabas spēku!”. Klātesošie šajā vakarā varēs doties aizraujošā zinātnes ceļojumā pa džungļu labirintiem, tuksnesi un arktisko zonu, izpētīt negaisa mākoni, sekot sniegputenim, uzzināt, kas jāņem līdzi, dodoties ekspedīcijā uz Ziemeļpolu, kā arī noskaidros, cik litru ūdens var izdzert kamielis. Tāpat būs iespēja ielūkoties vulkāna krāterī, iepazīt elektriskos un magnētiskos dabas spēkus, izzināt slēptākos dabas noslēpumus, piedalīties mēnessbraucēju sacensībās un uzzināt, kas ir klimata pārmaiņas un kāpēc ir svarīgi būt par tām informētiem.

Līdztekus ZRKAC komandai interaktīvas darbnīcas veidos arī Jelgavas 4. sākumskola, Jelgavas Centra pamatskola, Jelgavas pamatskola “Valdeka” – attīstības centrs, Jelgavas 5. vidusskola, Jelgavas 4. vidusskola un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola.

Apmeklējot pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts, kā arī piekrīt audio vai vizuālo materiālu publicēšanai informatīvos vai reklāmas nolūkos.