18.5 °C, 2.7 m/s, 82.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPie slimnīcas turpina nepabeigtās ēkas demontāžu; jārēķinās ar paaugstinātu troksni
Pie slimnīcas turpina nepabeigtās ēkas demontāžu; jārēķinās ar paaugstinātu troksni
22/09/2023

Septembra pirmajā pusē pie Jelgavas pilsētas slimnīcas uzsākta savulaik nepabeigtās dzemdību ēkas demontāža. Objekta sastāvā ir divi masīvi cilindra korpusi. Viens no tiem jau ir nojaukts, un šobrīd uzsākta arī otra cilindra demontāža. Ņemot vērā, ka otra nepabeigtās būves daļa tuvāk piegulst slimnīcas ēkai, demontāžas procesā medicīnas iestādē var būt vairāk jūtami trokšņi un vibrācijas. Vibrācijas un paaugstināts troksnis iespējams arī tuvākajā apkārtnē, informē darbu veicēji SIA “Demontāža”.

“Demontāžas procesu nepabeigtās dzemdību ēkas cilindra korpusā sākam ar augšstāviem. Tam izmantojam demontāžas ekskavatoru demolatoru ar 28 metru strēli, kā arī demontāžas robotu, kas tiek nodarbināts tandēmā ar teleskopisko pacēlāju,” procesu skaidro SIA “Demontāža” direktors Mārtiņš Mālnieks, piebilstot: praktiski tas nozīmē, ka 60 tonnu smagais ekskavators plānveidā grauž dzelzsbetona konstrukcijas ēkas daļas, tāpēc jārēķinās, ka Jelgavas pilsētas slimnīcā, kā arī tuvākajā apkaimē var būt jūtamas vibrācijas un paaugstināts troksnis. Vienlaikus putekļu novēršanai objektā darbojas iekārta, kas ar ūdens pilienu miglu novērš putekļu izplatību līdz pat 70 metru attālumā.

M.Mālnieks lēš, ka apjomīgākie un skaļākie nojaukšanas darbi turpināsies aptuveni mēnesi. Šobrīd nojaukšana secīgi uzsākta no bijušās dzemdību ēkas cilindra korpusa augšstāviem, savukārt pēc būves virsdaļas nojaukšanas demontēs arī ēkas pamatus. Darba dienās būvdarbi notiek no pulksten 8 līdz 18 vai 19, savukārt sestdienās – no pulksten 9 līdz 18. “Īpaši brīvdienās skaļākos būvdarbus cenšamies ieplānot uz iespējami vēlāku laiku,” atzīst M.Mālnieks. Uzņēmējs skaidro, ka saskaņā ar līgumu apjomīgie darbi jāpabeidz līdz 24. janvārim, tāpēc darba grafikā iekļautas arī brīvdienas.

Jāatgādina, ka pēc Jelgavas pilsētas slimnīcas pasūtījuma jau 2021. gadā tika veikta savulaik nepabeigtās dzemdību nama būves ekspertīze. Tās rezultāti apliecināja, ka nepabeigtais būvniecības objekts neatbilst tādām prasībām kā mehāniskā stiprība un stabilitāte un atrodas pirmsavārijas stāvoklī. Objekta ekspertīzi veica SIA “Cilds”, atzinumā norādot, ka ēkas karkass kopā ar telpiskās noturības elementiem ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī un neatbilst Būvniecības likuma 9. pantā noteiktajām būvei izvirzāmajām būtiskajām prasībām. Pamatojoties uz šo atzinumu, Jelgavas pilsētas slimnīca pieņēma lēmumu par nepabeigtā dzemdību nama nojaukšanu, to akceptēja arī Jelgavas dome.

Par savulaik nepabeigtās dzemdību ēkas nojaukšanu SIA “Jelgavas pilsētas slimnīca” pēc iepirkuma procedūras noslēdza līgumu ar SIA “Demontāža”. Projekta izmaksas iepirkuma rezultātā ir 397 890 eiro (bez PVN), un to slimnīca pilnībā finansē no sava budžeta. Ēkas nojaukšana ir pirmais etaps, lai sagatavotu teritoriju slimnīcas Infekcijas slimību nodaļas un Hronisko pacientu aprūpes nodaļas ēkas būvniecībai.