24.7 °C, 4.7 m/s, 49.2 %

Sports

Sākumlapa JaunumiSportsUz pastmarkas – vēl viena Jelgavas sporta leģenda
Uz pastmarkas – vēl viena Jelgavas sporta leģenda
15/09/2023

Latvijas Pasts izdevis pastmarku bloku un aploksni, kas veltīta Latvijas basketbola valstsvienības uzvarai pirmajā Eiropas čempionātā 1935. gadā Ženēvā. Vēsturiskajā panākumā piedalījās arī jelgavnieks Visvaldis Melderis.

Pastmarkas bloks “Latvijas sporta leģendas –  Basketbols” izdots 9000 eksemplāru tirāžā, un tā nominālvērtība ir 5,05 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 21 līdz 100 gramiem uz valstīm, kas atrodas 12. grupā, informē Latvijas Pastā. Līdz ar pastmarkas bloku izdota arī īpaša aploksne 500 eksemplāru tirāžā. Jauno filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Mākslinieks filatēlijas izdevumu vizuālajā noformējumā izmantojis materiālus no Latvijas Sporta muzeja krājumiem.

Uz pastmarkas un aploksnes fiksēti fragmenti no Latvijas basketbola valstsvienības spēles 1935. gada 4. maijā, kad Latvijas vārds neizdzēšami tika ierakstīts Eiropas un pasaules basketbola vēsturē. Latvijas sapņu komanda, kā to mēdz dēvēt, Eiropas čempionāta finālspēlē ar 24:18 pārspēja Spānijas izlasi, kļūstot par pirmajiem turnīra čempioniem. Vēsturiskās izlases sastāvā bija 12 atlēti: Aleksejs Anufrijevs, Andrejs Krisons, Džems Raudziņš, Edgars Rūja, Eduards Andersons, Herberts Gubiņš, Jānis Lidmanis, Mārtiņš Grundmanis, Rihards Dekšenieks, Rūdolfs Jurciņš, Valdemārs Baumanis un Visvaldis Melderis. Jāpiebilst, ka jelgavnieks V.Melderis (1915–1944) Latvijas izlases sastāvā ir piedalījies arī 11. vasaras olimpiskajās spēlēs 1936. gadā Berlīnē.

Filatēlijas izdevuma pirmās dienas zīmogošana notiks Latvijas Sporta muzejā līdz pulksten 15:00, savukārt pulksten 12:00 plānota svinīga pastmarkas prezentācija ar Latvijas Pasta un Latvijas Basketbola savienības pārstāvju līdzdalību.

Pastmarku sērijas “Latvijas sporta leģendas” pirmā pastmarka iznāca 2021. gadā – šīs sērijas pirmais filatēlijas izdevums veltīts Jelgavā dzimušajam leģendārajam šķēpmetējam Jānim Lūsim, savukārt pērn izdots pastmarku bloks par godu Latvijas šaušanas sporta meistaram Kārlim Kļavam. Savukārt ārpus šīs sērijas ir izdota pastmarka ar olimpiskajiem čempioniem 3×3 basketbolā ar jelgavnieku Edgaru Krūmiņu sastāvā.

Jauno pastmarku jau no šodienas var iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās – (Jelgavā – Jelgavas 5. pasta nodaļā Rīgas ielā 48), kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.