14.9 °C, 2.8 m/s, 95.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAizvadīts tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons”
Aizvadīts tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons”
09/09/2023

Ar daudzveidīgu programmu 9. septembrī Pasta salā aizvadīts tradicionālais tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons”, kas dažādās aktivitātēs pulcēja inženierzinātņu, metālapstrādes un mašīnbūves nozares pārstāvjus un interesentus. Tāpat plaši tika pārstāvēta tehniskā jaunrade.

Pasta salā pasākuma apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar šo nozaru uzņēmumu sagatavotajiem stendiem. Tāpat bija atvērta Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra Izglītības telpa, kurā varēja iepazīties ar jaunā mācību gada pieaugušo izglītības iestādes piedāvājumu. Notika arī tradicionālais profesionālo metinātāju konkurss.

Plaši apmeklēta bija tehniskā jaunrade, kur brīvdabas koncertzālē “Mītava” bērniem un jauniešiem bija iespēja izgatavot pašiem savu koka auto modeli no sagatavotām konstruktora detaļām, lai sacenstos trasē ar citiem. Tāpat notika auto modeļu dragreiss, bija pieejams avio simulators, kuģu baseins un citi radošie stendi. Kopumā tika izgatavoti vairāk kā 300 auto modeļu, koka auto konstruēšanas stendā.

Augstskolas un izglītības iestādes festivālā iepazīstināja ar izglītības iespējām inženierzinātņu programmās, kā arī rosināja bērniem un jauniešiem interesi par eksaktajām zinātnēm un tehnisko jaunradi. Šogad pirmo reizi festivālā piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes zinātkāres centrs “Futurimo Rīga”, kas STEM brīvdabas darbnīcās ļāva bērniem, praktiski darbojoties, iepazīt fizikas, ķīmijas, dabaszinātņu un inženierzinātņu plašo lietojumu. Arī šogad pasākumā bija “Masoc TehnoBuss” – mobila demonstrāciju laboratorija ar pilnas funkcionalitātes tehnoloģiskajiem stendiem un automatizētas apstrādes darbgaldiem. Tāpat savus izstrādājumus un jaunrades darbus prezentēja amatnieki, biedrības, tehniskās jaunrades skolas un pulciņi.

Lai veicinātu izgudrotājdarbību, festivāla laikā brīvdabas slidotavā notika izgudrojumu un inovāciju izstāde “Minox Zemgale 2023”. Izgudrojumu izstādē varēja piedalīties ikviens, kuram ir kāds izgudrojums, – dalībai nebija vecuma vai citu ierobežojumu. Izstādes laikā notika arī eksperimentu un inovāciju meistarklase, ko vadīja pasākumu producente Gundega Skudriņa.

Turpat slidotavā pirmo reizi Jelgavā notika Baltijas valstu profesionālās izglītības iestāžu metālapstrādes un mašīnbūves nozares audzēkņu profesionālās meistarības konkurss, kā arī dabaszinātņu skolotāju radošo ideju konkurss “Zinātne uz skatuves”.

Pasta salā novārtā nepalika arī fiziskās aktivitātes – bija iespēja piedalīties sacensībās svaru stieņa spiešanā guļus un sporta izaicinājumā “Jaudā!” – dalībniekiem kārienā pie stieņa taisnās rokās bija jānotur savs svars uz laiku, kājām nepieskaroties zemei.

Savukārt Jelgavas ekstrēmo sportu biedrība “Veloplacis” piedāvāja dalībniekiem iejusties BMX braucēja ādā, drošā vidē profesionālu braucēju vadībā izbaudīt BMX sporta braukšanas specifiku un uzlabot velobraukšanas iemaņas.

Savukārt 16. un 17. septembrī motosporta aktivitāšu cienītāji aicināti uz sporta un atpūtas kompleksu “Rullītis”, kur 16. septembrī notiks Latvijas kartinga čempionāta posms, bet 17. septembrī – sacensības dažādās motosporta disciplīnas.

Iepazīties ar nolikumiem, kā arī pieteikt savu dalību kādā no disciplīnām var šeit: Reģistrēšanās – mehiem.lv

Pasākuma apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma.