26.1 °C, 5.1 m/s, 48.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiŠonedēļ pilsētā – Baltijas valstu amatierteātru festivāls “Baltijas rampa 2023”
Šonedēļ pilsētā – Baltijas valstu amatierteātru festivāls “Baltijas rampa 2023”
05/09/2023

Jelgavā no 8. līdz 10. septembrim notiks Baltijas valstu amatiermākslas festivāls “Baltijas rampa”.  Festivāla izrādes Jelgavas kultūras namā un kultūras namā “Rota” varēs skatīties bez maksas. Vietu skaits uz izrādēm 10. septembrī ir ierobežots – bezmaksas ielūgumi saņemami Jelgavas pilsētas kultūras nama kasē.

Festivāls tradicionāli notiek ik pēc diviem gadiem kādā no Baltijas valstu pilsētām. Šogad amatierteātru no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas izrādes tiks spēlētas latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna dzimtajā pilsētā Jelgavā.

Festivālā Latviju pārstāvēs Jelgavas Jaunais teātris, Gulbenes novada Ozolkalna amatierteātris “Spēlmaņi”, Rēzeknes Tautas teātris, Salaspils amatierteātris, kā arī latviešu diasporas amatierteātris “Pūpols” no Dānijas. No Igaunijas festivālā piedalīsies Tartu amatierteātris, savukārt Lietuvu pārstāvēs Kupišķu amatierteātris un Rokišķu amatierteātris.

“Teāteris ir kā spieģelis, kurā paši savus labus un nelabus darbus, savas prieku, kā bēdu dienas, ar vārdu sakot, savu dzīvošanu redzam. Teātera apmeklēšana cilvēku apgaismo. Ik katrai tautai, kura ātri uz priekšu un pie gaismas grib tikt, vajaga teātera,” tā teicis latviešu teātra pamatlicējs, aktieris, režisors, rakstnieks Ādolfs Alunāns, kuram 11. oktobrī svinēsim 175. jubileju.

Starptautiskais amatierteātru festivāls “Baltijas rampa” gandrīz pēc 20 gadu pārtraukuma tika atjaunots pēc triju Baltijas valstu amatierteātru kustības līderu tikšanās 2007. gada oktobrī. Latvijā tas notiks jau trešo reizi, 2017. gadā festivāls notika Jūrmalā.

Festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Jelgavas valstspilsētu, pašvaldības iestādi “Kultūra” un Latvijas amatieru teātru asociāciju.

Festivāla programma pieejama ŠEIT.